Samsung Galaxy Tab 2: nečakane prekvapil

Som rád, že som si mohol odskúšať celý sled generácií Android tabletov od Samsungu, ktoré sa označujú ako Galaxy Tab. Prvý malý 7″ s bielym plastovým zadkom som videl dlho pred jeho uvedením a ako prvé ma prekvapilo dielenské spracovanie. Tomu zostáva Samsung dlhodobo verný aj v ďalších generáciách. Je teda čo povedať o poslednom Galaxy Tab 2?

Samsung Galaxy Tab 2

Nechce sa vám čítať? M4A (verzia s obrázkami)
[display_podcast]

Samsung Galaxy Tab 2

Po prvom modeli, ktorý je dnes už históriou som dostal do rúk jeho nasledovníkov, ktorí už nevyzerali ako plastová hračka ale dospelý kvalitný tablet. Zhodou okolností som si minulý rok kúpil Amazon Kindle Fire, ktorý mi v mnohom pripomenul práve prvý Galaxy Tab.

Nový Galaxy Tab 2 sa práve dostal na slovenský trh a je nutné povedať, že dôsledne pokračuje v tom dobrom, čo priniesol jeho priamy predchodca ale sú tu zásadné fakty, ktoré vylepšujú jeho pozíciu.

Vymenujem ich hneď:

  • cena: je podľa mňa nasadená vysoko konkurenčne a keďže ide o spotrebnú elektroniku bez priveľkých ambícií nahrádzať produktívne stroje akými sú ultrabooky či väčšie laptopy, tak len a len kvôli nej by ste sa mali na tento tablet zamerať,
  • operačný systém: bohužiaľ Android disponuje pomerne komplikovaným prístupom k prechodu hardwaru na nové generácie OS. Často nie ste schopní staršie zariadenie upgradnúť a v spojení so životnými cyklami modelov kratšími ako rok je vhodné zisťovať si akú generáciu daný Android hardware má, akú má výrobca povesť v starostlivosti o staršie modely. Galaxy Tab 2 má nainštalovaný Android 4.0.3 (testovaný kus) a prebiehajú už povesti o ďalšej generácií OS.
  • kvalita výroby: tu nie je o čom diskutovať, Samsung má v tomto povesť, je priamym výrobcom veľkej časti komponentov, má skúsenosti s dodávkami a požiadavkami iných výrobcov takže čo sa týka kvalitného návrhu a realizácie môžete mu dôverovať.
  • výkon: tu musím priznať, že po spustení tabletu som si spomenul na nedávno testovaný Samsung Galaxy S III a skoro som si aj poplakal. SGS3 má doslova vesmírny výkon a pri používaní tabletu som si tento rozdiel silne uvedomil. Prečo však Samsung neurobil najjednoduchšie rozhodnutie a vnútro SGS3 neprilepil k väčšej obrazovke? Odpoveď je ľahká: SGS3 stojí 600 eur a koľko by stál takýto tablet? Bol by nepredajný. Stači si však pozrieť cenu a pomer s výkonom je neuveriteľne priaznivý.

Galaxy Tab 2 existuje v dvoch veľkostiach obrazovky a ja mám ten väčší, čo je veľmi dobre nakoľko osobne posielam 7″ tablety s ohľadom na existenciu SGS3 do pekiel. Na domáce používanie tabletu je väčšia obrazovka podstatnejší parameter ako mobilnosť tabletu.

Drahšia verzia obsahuje ešte slot na SIM kartu a tak si môžete prispôsobiť tablet svojim potrebám. Domáci používateľ vystačí s WiFi za adekvátne nižšiu cenu.

Tablet má širokoúhlejšiu obrazovku, ktorú príliš neobľubujem – na šírku sa používa zďaleka najlepšie avšak vtedy musím dlhšie webové stránky častejšie rolovať. Na výšku je zasa veľa webov s príliš drobným písmom.

Samsung vylepšil predošlý model a niektoré veci poprehadzoval: prvé sú dva reproduktory, ktoré sú na prednej stene (pri polohe naležato). Malo by to zlepšiť zážitok, samozrejme len v rámci možností.

Kovový rámik okolo prednej sklenej steny oddeľujúci sivý plastový zadok je už skoro spoznávacím znamením Samsungu. Aj keď je to komplikovanejšie, tak tablet pôsobí vďaka precíznemu spojeniu náramne kompaktne. Je nádherne tenký a v rukách ľahký, oveľa ľahší ako nový iPad. Tento pocit mierne narúša „pádlovitosť“ spôsobená širokoúhlejšou obrazovkou.

Ak zostanem pri tom, že sa tablet používa najlepšie pri polohe naširoko, tak ďalšia výbava je:

  • prepojovací dock konektor: na spodnej hrane v strede (iPad ho má na kratšej strane a iPad býva prezentovaný skôr na výšku),
  • na hornej hrane je zľava: power tlačítko, ovládač hlasitosti, slot micro SD, zvukový výstup na sluchátka, slot na SIM kartu.

Ovládanie hlasitosti funguje aj v zamknutom stave, čo je dôsledok pôvodu Androidu v telefónoch a aj v tom, že tablet má SIM slot a preto je táto možnosť pochopiteľná.

SIM karta je v bežnej veľkosti a momentálne si myslím, že už je na čase prejsť na tie menšie, keď ich presadil iPhone 4 a hlavne aj SGS3. Na tento fakt myslite, zháňanie rôznych redukcií nemusí priniesť uspokojivé striedanie SIM kariet v rôznych zariadeniach.

Nový OS prináša nový spôsob odomykania, ktorý je iný ako „slide to unlock“ iOS a pôsobí to sviežo.

Aj keď je tablet zjavne pomalší ako SGS3, nemalo by vás to zmiasť, v skutočnosti poskytuje výkon primeraný nárokom na tento typ zariadení. Vždy pri tom myslím na moje skúsenosti so staršími Android zariadeniami a v ten moment nemusím váhať a potvrdiť, že tu tablet rozhodne netrpí.

Samsung ani v tomto modeli nenaskočil na geekovský nátlak a neprerobil tablet na zbastardený laptop. Vybavil ho Bluetoothom a tak som k nemu pripojil svoju NORMÁLNU klávesnicu, čo mi prinieslo rovnaký komfort písania ako na svojom počítači. V tomto som ďaleko spokojnejší ako s núteným zvykaním na neprijateľné kompromisy odlišnej klávesnice.

Nemôžem sa kvôli svojej averzií k Androidu príliš venovať tomuto systému avšak nedalo mi a nainštaloval som si Android verzie svojich obľúbených programov.

Reeder som na Android ešte nenašiel a vlastne stále trpím tým, že nedokážem nájsť perfektného Google Reader klienta a vlastne očakávam od vás, že poznáte Reeder a zároveň viete povedať, čo by som si mal všimnúť ako jeho podobne kvalitnú obdobu na Androide. Viete o niečom? Len kvôli testovaniu som ochotný si to aj kúpiť. Ale musíte ten Reeder poznať, aby ste mi neradili blbosti.

Druhý obľúbený je Pocket, čo je následník Read It Later. Najprv som ním bol šokovaný, no už som si ho obľúbil. Android verzia je precízne identická s iOS a toto je dôvod kedy mi prestáva Android prekážať lebo ho prekryje príjemné prostredie. Buďte radi, že sú ľudia schopní priniesť na svet takéto veci. Pocket je skvelý a je dôvod, kedy by som s Androidom prežil.

Samsung do tabletu dal svoju vlastnú aplikáciu pre Kalendár s názvom Plánovač S. Poviem rovno: konečne sa mi táto klasická funkcia tabletu páči. Nie je Androidovsky otravne cirkusovo dofarbená. Pôsobí úhľadne a prehľadne. Nejaký čas som zúfalo hľadal kalendárovú aplikáciu pre Kindle Fire a tak trochu som si prešiel peklom neuveriteľných nezmyslov aké dokážu niektorí vývojári vydávať za kalendárovú aplikáciu. Kalendár v iPade sa mi ovláda už iba o kúsok komfortnejšie.

Google sklamal aj vo vlastnom prostredí u svojej sociálnej siete Google Plus. Pripravil zlého klienta pre tablety. Jeho iOS verzia pre iPhone (nepochopiteľne ešte nevydal iPad verziu) je výborná – áno naozaj mám na mysli tú novú tmavú verziu a tak trocha som čakal, že si na Android tablete vychutnám verziu prispôsobenú tabletu, no ona je to len porozťahovaná smartphone verzia a dopadlo to zle. Vyzerá to zle, funguje to zle, používa sa to zle. A nie som sám, kto to tvrdí.

Ani Facebook sa nijako zvlášť nesnažil a Android tabletom tiež „doprial“ žuvačkovú verziu zo smartphone. Môže sa ísť hanbiť za Googlom, najmä ak dokázal fanúšikov naťahovať, kým vydal použiteľnú iPad verziu klienta bez otravovania nejakým nedorobkom. Byť Facebook, nejako zablokujem použitie smartphone verzie klienta na tablete.

Nejako sa neviem zžiť s novou spodnou lištou Androidu na tabletoch. Roletka sťahovaná z horného okraja obrazovky je preč a je to škoda. Som totiž ľavák a nedokážem ju normálne použiť. Nehovoriac o tom, že Home je len súčasť obrazovky a naviac v ľavej časti spodnej lišty. Lišta nového Androidu pre tablety je (podľa mňa) chyba.

Môj herný test opäť spočíva v Angry Birds a len preto som schopný zodpovedne vyhlásiť, že je tablet použiteľný. Nadšený efekt ako u SGS3 to nie je, no dá sa popísať ako veľmi spokojný.

Flipboard je už dostupný ale iba v smartphone verzií.

Môj predvádzací program Flipboard zrejme oficiálne Google Play neponúka a tak mi padla možnosť aspoń v ňom vyriešiť môj akútny problém nedostatku skvelého Google Reader klienta pre tablet. Pokiaľ naň ale narazíte, rozhodne si ho do tabletu nainštalujte.

Moje posledné sklamanie patrí programu Kies. Rozhodne si myslím, že Google by nemal odfláknuť svoju povinnosť fanúšikom a musí vytvoriť schopný Android synchronizačný systém, ktorý by zahŕňal aspoň to základné, čo mi poskytuje iTunes: kompletnú zálohu zariadenia (nie súborov, nie dát, celého zariadenia), ktorú robí automaticky, bez nezrozumiteľných konfiguračných nastavení – pripojím zariadenie a tento software v počítači mi bez zdržovania zariadenie zálohuje (geekom asi musím vysvetliť, že ma nezaujímajú zálohovacie softwary tretích strán a ani tie, ktoré majú desať obrazoviek prepínačov).

Zároveň musím byť schopný ako používateľ spotrebného zariadenia pochopiť, že keď si kúpim nový Android tablet, čo mi ten software hovorí ak mi ponúka, že mi doň nahrá obsah môjho predošlého zariadenia. Odporúčam geekom prekonať averziu k ovečnému iTunes a bez predsudkov si všimnúť ako NEVIDITEĽNE toto všetko vyriešil iTunes.

Kies som musel znechutený vymazať. Tvári sa ako spackaná napodobenina katalógového softwaru na hudbu, video, podcasty a asi aj zálohovanie, no jednoducho nefunguje! Občas „stratil“ pripojený tablet a ani za boha nešlo ho donútiť k tomu, aby ho uvidel. Som z neho konsternovaný, sklamaný a odporúčam neriskovať jeho používanie. Ľudia zvyknutí z iOS na pomerne pohodlné prechádzanie zo staršieho iPhonu na nový práve kúpený tomu rozumeju a ja už chápem prečo tejto oblasti Android fanúšikovia vôbec nerozumejú (aj podľa sfetovaných reakcií). A ak im to pripomínam, tak sú podivne nechápavo urazení (veď existujú tony aplikácií na zálohovanie a podobné reči).

Posledná vec, čo mi vadí na tablete, je absencia aspoň jedného tlačítka – aspoň ten Home. Samsung si mohol postaviť hlavu a pridať mi tam toto tlačítko (a ignorovať hlúpy Google nápad s virtuálnymi tlačítkami).

Predpokladám, že tento tablet bude v ponuke mobilných operátorov a zrejme teda aj dotovaný. Pokiaľ túžite po tablete a ste v rozpakoch či doň investovať príliš veľa stoviek eur, poobzerajte sa, či váš operátor práve neponúka Galaxy Tab 2. A aj keď nie, WiFi verzia v plnej cene je podľa mňa najdostupnejší KVALITNÝ tablet.

Tablet tak zostal kompaktným spotrebným zariadením, čo je významná prednosť. Netrpí ani nefunkčnosťou GPS chipu, takže nedočkáte sa nepríjemného prekvapenia. A tak môže byť nový Galaxy Tab 2 predávaný za takú príjemnú cenu, že mi nezostáva nič iné ako ho odporučiť do pozornosti Android fanúšikom ako domáce zariadenie na sofabrowsing.

  • Klady: spracovanie, cena/výkon, Plánovač S, výdrž, hmotnosť, kompaktnosť, tenký, stabilita, najnovší OS
  • Zápory: žiadne hardwarové tlačítko na prednej stene, širokoúhla obrazovka, Kies
  • Stručne: výkonný tablet bez nepríjemných prekvapení za výbornú cenu

Recenziu sa mi podarilo ráno publikovať v surovejšom stave a stiahol som ju až po troch hodinách, republikujem ju znova v lepšom stave. Ospravedlňujem sa všetkým.

Môže sa Vám ešte páčiť...