Mechanizmus zľavových akcií

Na slovo zľava, akcia sa osypem a ľudí, ktorí na tieto slová reagujú prvou signálnou neberiem príliš vážne. Ako fungujú zľavové akcie v prípadoch, že predávate kvantá položiek, je jednoduché.

Niekedy dávnejšie bola cena položky povedzme N. Plánujeme akciu, tak nejaký vhodný čas pred jej zverejnením položka zdražie, povedzme o hodnotu K. Terajšia cena je teda N + K.

Prichádza čas zliav. Tovar sa zlacní o hodnotu P, takže konečná cena je N + K – P. Zaujímavý a pomerne úspešný experiment je ak výsledok je stále vyšší ako pôvodné N.

Toto je na pobyt v prvej triede školy zliav.

Z druhej triedy na mňa kričia, že je tu ešte jedna poctivo vyzerajúca metóda. Položke prirodzene klesá cena s časom (napr. príde tovar toho istého druhu s lepšími parametrami alebo konkurenčný výrobok, čerstvosť a pod.).

Tovar príde na pult s cenou N a po istom čase mu cena klesne a predávajúci to nazve zľavou. Ja to volám efekt odkusnutého krajca. Kúpim si kus chleba, odhryznem z neho a predám ti ho za menej ako som ho kúpil. A vyhlásim, že ide o zľavu a pritom to nie je tak, len hodnota klesla.

V skutočnosti to však robím nasledovne: tovaru držím cenu pokým to ide. Ak mám položiek veľa, tak si to nevšimnete, nemáte kompletný prehľad, čo kedy by aj mohlo objektívne zlacnieť. V pekný deň už môžem miesto centového poklesu urobiť krásnu zľavu, pričom len posuniem cenu na reálnu úroveň. Dovtedy hodnota tovaru klesala ale cena stála.

To je príklad potravín. Kým má krabička syra pred dátumom spotreby, jeho cena je rovnaká. Deň pred ňou odrazu klesne. Pritom v regáli často nájdete krabičky s odlišnými dátumami spotreby. Alebo v sklade o pár metrov dalej.

Zľava je len vtedy, ak nejde len na úkor zisku z predaja. Výhodnou sa stáva, pokiaľ ide skoro až do vrecka predajcu a to sa nestane nikdy. Dobrý žiak školy zliav ich vypočíta vždy tak, že jednotkový zisk bude vždy vyšší.

Na strednej škole zliav sa už učia ako čachrami v kvalite dosiahnuť zdanie 100 % pôvodnej tovarovej položky ale v skutočnosti je jej menej. Na vysokej vás zasa naučia ako predať viac kusov naraz (namiesto jedného zamýšľaného) 90 % pôvodnej kvality a kvality s visačkou o 10 % viac.

Nakupovaním tovaru so zľavou neušetríte. To sa deje len nenakupovaním.

Môže sa Vám ešte páčiť...