Šiesty deň: komu prospeje ultrabook

Nie som nejaký nadšenec pseudoštandardov, ktoré sú nakoniec len marketingovým buzzwordom. Intel si vymyslel pojem ultrabook a celkom zjavne sa chce vyhraniť voči bežnýml laptopom a prevziať niektoré vlastnosti tabletov.

Ultrabook Acer Aspire S3

Intelu sa však zjavne podarilo preklenúť čisto marketingový štandard a donútil dokonca výrobcov, aby sa držali predpisu. Ultrabook potom nemusí byť len prázdny pojem.

Ja ho chápem ako ultramobilný a veľmi kompaktný laptop s dôrazom na výdrž (na baterkách), rýchlosť (vďaka SSD), subtílnosť (tenký, malý, ľahký). Ja si pridávam aj zásadné odlíšenie od netbookov, a to, že ultrabook musí byť v istej miere plne funkčným hlavným strojom. Podstatný je aj dojem, ultrabook musí vyzerať pekne.

Ultrabook Acer Aspire S3

Pohľad na ultrabook

Lenže ultrabooky sú aj drahé. Áno, keď si zoberiem z cenníka laptop, vyzobem iba jeho parametre a surovo ich porovnám, tak v prvom rade zistím, že buď má čosi slabšie, menej a aj keby bol benchmarkovo skvelý, tak posledný úder je argument cenou za dôslednej ignorácie samotnej definície ultrabooku. Človek s týmto argumentom hľadá laptop a vyvracia ani neviem čo niečím, čo si vyberám podľa jeho a nie mojich kritérií.

Porovnávanie treba otočiť a to nie do otázky „Chcem laptop“ ale do otázky „Chcem ultrabook“. Alebo širšie mojim pojmom „ultramobilný laptop“, aby mi tam čisto sebecky spadol aj MacBook Air (áno, súkromne zvažujem práve MBA), čo môžete ignorovať ak Vás nezaujíma, čo chcem.

Počas týchto dní s ultrabookom som hľadal najlepšie možnosti k využitiu ultrabooku v rámci kategórie ale aj konkrétneho Acer Aspire S3. Našiel som a práve moja konkrétna predstava prečo by som chcel ultramobilný laptop mi významne pomohla.

Najbližšia možnosť, ktorú mám odskúšanú: blogujem a pomerne často beham kade tade (myslené všeobecne) alebo prinajmenej značnú časť dňa som mimo domova. Vtedy človek ocení domáce prostredie svojho počítača. Aj keď všetky nástroje k blogovaniu sú povedzme nejaké CMS na webe, tak nevyhnutne potrebujem nástroje na zber obrázkov, ich spracovanie. Musím používať zdroje z webu a to všetko chcem mat v luxusnom komforte. Ak nechcem byť autor somrák, ktorý si sadne k verejne dostupnému počítaču a najprv ho zúfalo „šteluje“, tak chce mať svoj počítač stále pri sebe.

Môžem si vybrať nejaký lacný laptop a tváriť sa, že premýšľam ekonomicky a zároveň som si vybral nabúchané črevá. Zľavil som z drahého SSD a následne investoval do vysokootáčkového HDD, čo sú nakoniec možno hlúpe rozhodnutia. Prepnem sa do stavu, keď mi nezáleží na cene natoľko, aby som osciloval na spodnej hrane akceptovateľnosti (netreba mi kilový ultrabook, lebo je drahý) a tak zľavím z nárokov (budem nosiť trojkilový). Nájdem si zástupný argument (má to grafáreň na hry).

Lenže možno veľká časť mojich potrieb mobilnosti je preč. Nedajú sa vopchať do parametrov. Trpí môj čas, chuť.

Ako blogger by som si vybral ultrabook nie preto, že je len výkonný. Je ľahký a preto ho nemusím nosiť v zvlášť kúpenej taške, je len o kus väčší ako tablet a v momentoch, keď je skutočne treba softwarovú výbavu na spracovanie fotiek, nemôžem presadzovať vždy a všade iPad.

Vydrží byť v sleepe a hneď ako potrebujem sa aktivuje a môžem pracovať. To je pre vyťaženého človeka významná prednosť. Môžem mať totiž ultrabook aj na trvalú prácu ale aj na krátke okamihy, kedy musím počítač otvoriť, niečo rýchlo spraviť, i keď len twitnuť a ultrabook odložiť.

Dobrá otázka je už iba cena ultrabooku. Acer Aspire S3 je počítač, ktorý sa snaží niečo urobiť aj s ňou bez toho, aby sa z neho stala len paródia. Priznal som, že mi na ňom vadí obrazovka s blbými pozorovacími uhlami. Nebránilo mi to však písať tento denník aj keď som mal poruke svoje normálne vybavenie.

Takže hodil by sa bloggerovi ultrabook? Rozhodne.

Predpokladám, že ultrabooky sa musia páčiť ženám. A vy viete, ako ťažko je vybrať správny ajťácky darček. Sám presne viem vybrať darček ale len z počítadlového rozsahu. A takýto ultrabook je jedna z možností. Zostáva už len otázka, či skutočne má ajťák žene vyberať len ultrabook či inú techniku. Rozhodne po nej tak výrazne netúžia najmä ak očakávajú, že sa vymaníme z ajťáckej zaostalosti a prejavíme schopnosť vybrať aj niečo iné. To je už ale skôr debata mimo rámec fascinácie ultrabookmi.

Acer Aspire S3 hodnotím nasledovne:
+ spracovanie; výborné priblíženie k mojej predstave o ultrabooku
+ rýchlosť
+ mobilnosť
– pozorovacie uhly obrazovky

Môže sa Vám ešte páčiť...