Krátko o Samsung Galaxy Note3

Hodinky som dostal spolu so smartphonom Note3. Keďže som však subjektívne považoval širšie recenzovanie hodiniek za užitočnejšie, tak som si na margo samotného smartphonu nechal menší priestor. To však neznamená, že nejde o veľkú vec. Skutočne veľkú.

Galaxy-Note3

Naozaj ide o obrovský telefón. V mojom pohľade krpatý minitablet. To dokonale vystihuje jeho cieľovku: určite to nebude žiadny z priaznivcov tabletov ako samostatných zariadení dedikovaných na menší okruh činností. Túto vec môžu mať radi ľudia, ktorí nepotrebujú mobil ale komunikátor. A zároveň je im primalý 3-4 palcový obraz.

Počnúc týmto detailom by som už mohol aj skončiť. Telefón má dnes už obvyklý design, ktorý sa u Samsungu mení len v nevyhnutných detailoch. Dokonca neprekvapil ani zmenou koncepcie zadnej steny. Aj keď vyzerá na pohľad ako biela koža, tak v skutočnosti je to opäť známy plastový kryt, skrýva baterku, slot na SIM. Je však ďaleko príjemnejší ako predošlé modely.

Potom však potrebujem aspoň pocitové porovnanie samotného hardwaru: bude vám stačiť veta?

Tak povedzme drsne rýchly.

Videl som to najmä na hre Clash of Clans, ktorú hrávam so zaťatím na iPhone 4 a to je úplne iná planéta. Trojkový iPad sa ešte čestne drží. Práve u tejto hry som pochopil aspoň tú veľkosť.

Na iPhone by som túto hru nevedel hrať – jednoducho ju nevidím. Na tablete je to absolútne v pohode a Note3 by mi umožnil hrávať prakticky nepretržite.

Vnútri je Android a ja si nedovolím ho siahodlho zasvätene komentovať, bolo by to len plné zmätených rádoby odborných vyjadrení a to sa u mňa nedá čakať.

Je známe, že Samsung si ho prispôsobuje a od tejto mašiny oproti tým, čo som už mal, pridal rozdelenie obrazovky (veď je veľká) a tak môžem mať na obrazovke dve aplikácie. UI pre túto funkciu sa mi však nezdá ako úplne ideálne a príliš predstavivosti, ktorý by ma hnala to používať som nemal.

Maličkosť, ktorú si musíte uvedomiť: konektor telefónu je síce USB ale dohľadajte si ako vyzerá maličky USB3 konektor – poznáte ho najmä z externých USB3 hardiskov. Toto vás bude hodne limitovať.

Samsung pomaly triezvie z volania geekov po rozmeroch a už aj pochopil, že oni si nedokážu predstaviť praktickú stránku veci a už sa snaží upravovať Android. Takže v ňom sú aj možnosti pre úpravu rozhrania na ovládanie jednou rukou. Len s tým začína a nie je to ani zďaleka dokonalé.

Prepáčte, že som zabudol na tú paličku v ňom. Nenašiel som pre ňu reálne využitie okrem geekovského „testovania“, ktoré mi už dávno nedáva zmysel. Už dávno viem, že na klasické písanie sú takto malé obrazovky veľmi malé a tým pádom je to nepohodlné. Nešpekuloval som nad ňou, nezisťoval som nijaké jej skryté možnosti a telefón ma neobťažoval jej povinným používaním. To oceňujem.

Na telefóne som si však obľúbil jeho hodne prijateľnú výdrž. Iste, netelefonoval som s ním, no vyťažovanie spomínanou hrou je známy baterkožer.

Rýchlo pribehnem so záverom:

Veľký telefón pre vyznávačov univerzálnosti, solídna výdrž batérie. Hardware s podľa mňa obrovskými rezervami a systémom, ktorý sa ho učí využívať. Mierne problematický kábel, ktorý rozhodne nemožno označiť za univerzálny. Páčil sa mi krokomer.

No a dám vám sem link do zeleneho raja.

Môže sa Vám ešte páčiť...