Čo znamenala ikonka Youtube v iPhone

Dalo sa to čakať. Po tom, ako iOS 6 znamenal opustenie máp Google, tak v novej bete tohto systému už chýba ikonka Youtube. Nie je to len tak bezvýznamná vec aj keď sa zdá, že Apple aj Google týmto vyhrali, my sme možno stratili.

Na obrazovke prvého, toho naozaj prvého iPhone bola ikonka Youtube znamením. Apple úzko spolupracoval s Google a tak na jeho telefóne behali mapy, dal sa používať gMail v natívnej iOS aplikácií. Vlastne sa ani moc nehovorilo o aplikáciách, žiadne sa nedali pridávať. A tak Youtube bola len ikonka. Ukázala ho trochu inak ako sme ho poznali z webových stránok a zároveň naznačovala, že iPhone kdesi vnútri predsa len používa systém aplikácií.

Eric Schmidt z Google bol ešte úzko zviazaný s Apple, keď bol pozvaný na pódium pri predstavovaní prvého iPhone v roku 2007:

V roku 2007 bolo príjemnejšie na iPhone otvoriť aplikáciu pre Youtube a prezerať si videá v nej. Teraz máme mobilnú verziu už aj v Safari a na rovinu, ja mám radšej natívnu vec. Samozrejme ak je niekde embed videa, neriešim to. No chýbajú mi možnosti komentárov, uloženia do Youtube Favorites, Like či komentára pod video (nie pod článok, kde je embednuté). Aplikácia dokonca zobrazovala videá v lepšej kvalite ako kdejaký počítač. Google totiž každé video resamploval do viac verzií a tá pre iPhone bola častokrát kvalitnejšia. To platí doteraz.

Akonáhle sa začali Apple a Google vzďalovať, tak bolo otázkou času kedy v iOS nebudú predinštalované aplikácie Google. Naopak v Androide mám tušenie, že nikdy žiadne od Apple ani nebudú :-)

Začalo to v júni oznámením vlastných máp, čo Google nebral zjavne navonok nijako tragicky. A dnes už v iOS 6 nie je ani Youtube.

Je jasné, že iOS sa nemôže tesne uzavrieť pred mapami či videom Google. Youtube je synonymum pre video z webu. Vývoj aplikácie s týmito službami sa však presúva z Apple priamo na Google. Kým doteraz si správanie aplikácie diktovali v Apple, dnes si (dúfam) dá Google do App Store svoju vlastnú aplikáciu a uvidíme, čo prinesie. Nám to odnieslo návyk na doterajšiu, prakticky nezmenenú od roku 2007.

Apple hovorí, že im skončila licencia na používanie Youtube. Fakt je, že Google požaduje na aplikácie, ktoré spracúvajú jeho videá licenciu. Na to doplatil Syabas so svojimi krabičkami Popcorn Hour. Faktom ale je, že na vypršanie licencie stačí ju jednoducho nepredĺžiť.

Googlu to zjavne príliš nevadí. Má konečne flexibilitu v príprave svojej vlastnej aplikácie. Reklama v Youtube videách na iOS zariadeniach a zároveň ich sľub, že blokovanie pozerania videí na mobilných zariadeniach skončí (autori videí môžu video zablokovať pre mobily), to všetko naznačuje významné výnosy pre Google.

Faktom je, že webová verzia Youtube sa mimoriadne zlepšila a Google má nad ňou úplnú nezávisloť. Otázkou je či nebude dôvodom pre ukončenie podpory pre akúkoľvek natívnu aplikáciu Youtube v iOS.

Apple už nemusí platiť vývoj natívnej Youtube aplikácie, nemusí platiť licenciu na Youtube.

Je to odlišná situácia ako u máp, kde Apple musel doslova zúrivo vybudovať obrovskú mašinériu pre podporu máp. Dokonca sa rozhodol, že pôvodné API pre programátorov, ktorí použili mapy vo svojich aplikáciách zrejme dokáže presmerovať na svoje mapy, čo je pomerne odvážny kúsok, ktorý sa prejaví vo všetkých doterajších aplikáciách zámenou mapových podkladov. Ak to prejde bez problémov, volajte ma jablčný boh.

Na Apple TV však Youtube zostáva naďalej, čo je ešte zaujímavejšia situácia avšak len na akademické dohady. Skutočnosťou zostáva, že Google má priamy prístup k výnosom z pozerania videí na Youtube v iOS a je v jeho rukách, čo nám poskytne. Apple sa zbaví zbytočných nákladov, ktoré sa neviažu na jeho služby. Obaja môžu byť spokojní.

Ukrátení môžeme byť už iba my. Apple nemá platformu ako je Youtube a nie sú to mapy, kde sa vymenia podklady. Google zrejme neponúkne natívnu aplikáciu a bude sa snažiť vykryť to mobilnou verziou Youtube. A ak ponúkne, tak sa bude snažiť o to, aby sme na nej pozerali aj reklamy.

Voľne podľa The Verge

Môže sa Vám ešte páčiť...