Aj dobre aj zle: nový hardware Apple

Včerajšie predstavenie Apple bolo jedno z najsvižnejších aké som videl. Predstavili sa v rýchlom slede veci u ktorých som čakal skôr kultúrne uvedenie ako šup šup a ďalšia vec. Zároveň ma zarazilo, že ani slovo o ničom softwarovom.

Najviac ma očaril nový iMac. Ten sa podarilo dokonale utajiť. Média vôbec netušili aký bude. Iste, očakával sa lebo jeho cyklus naťahovali. Ale čakanie sa oplatilo, toto je magický stroj. Tá tenká hrana, rozhodne fantázia.

„Ohromujúci dizajn, brilantný displej a vyšší výkon znamenajú vylepšenie najobľúbenejšieho integrovaného stolného počítača na svete po všetkých stránkach,“ hovorí Philip Schiller, senior viceprezident spoločnosti Apple pre celosvetový marketing. „Aj keď je úplne nový iMac neskutočne tenký, podarilo sa nám do nášho najinovatívnejšieho stolného počítača vtesnať ohromný výkon a skvelé technológie.“

O niečo menej zaujal mac mini ale opäť je to dôležitý upgrade. Nové Intel procesory, vo väčšej konfigurácií terabajt disku. Keď tak premýšľam, tak aj nižší model je momentálne dobrá voľba – doterajšie modely by som skôr odporúčal ten vyšší.

Veľmi diskutovaný menší Retina macbook bol očakávaný a tak to bola trochu nuda, ničím neprekvapil. Je to žiadaný formát a ten vybavenejší má cenu okolo 2000, čo je momentálne prijateľné – nejde o priemernú vec.

Obrovským prekvapením však bolo dokonalé utajenie prípravy štvrtej generácie iPadu. Doslova šokujúce aj keď pomerne logické.

Apple drasticky skrátil cyklus iPadu presunom z jari na jeseň. Vyvolal celkom určite zmiešané pocity v majiteľoch iPadu. Veď ja som si ho kúpil tesne pred letom!

Štvrtý iPad má hlavne nový konektor Lightning, čo je celkom určite hlavný dôvod Apple, že porušil všetko, čo mohol. Aby to aspoň trocha ospravedlnil, pridal lepší procesor. Tým pádom má tretí iPad za sebou naozaj krátky život a vyraďuje ho z ponuky. Zároveň Apple pridal zmätok do názvov a najnovší iPad sa zrejme volá iPad s Retinou.

V priebehu predstavenia som si myslel, že automaticky teda vypadáva iPad 2 ale na moje prekvapenie nie. Zostáva v predaji. Toto tu ešte nebolo ale viem si dobre predstaviť prečo to tak je. iPad je pomerne obľúbený korporátny nástroj a ak máte nakúpiť strednému manažmentu takéto mašinky, tak iPad 2 je lepšia voľba.

Po tomto šoku prišlo to, čo sa najviac očakávalo. iPad mini.

Osobne som veľmi chcel, aby žiadny sedempalcák Apple neuviedol. Stalo sa. Pohľadom je to pekný malý tablet ale to je tak všetko, čo ma zaujalo.

Myslím si, že Apple rozbil portfolio tabletov, previedol ho do solídneho zmätku. Možno dúfa v lepší biznis medzi tabletmi ale podľa mňa triafa imaginárneho zajaca. Žiadny problém s tabletmi totiž nemá. iPad mini totiž nemá šokujúcu cenu a tak nemôže ničomu konkurovať.

Apple už raz skoro „dojel“ na široké portfólio výrobkov a podľa mňa si jeho tablety nezaslúžia AŽ tri prúdy (s nepočítanými ďalšími variantami). Na túto tému by som mohol písať veľmi veľa a obmedzím sa len na to, že zle.

Predstavenie sa zaobišlo bez akýchkoľvek zmienok o akomkoľvek softwari či čomkoľvek, čo by ukazovalo ako používať hardware. Nič. Ani filozofia, rýchle vymenovanie voľákych parametrov a vlastnosti, odchod z pódia, ďalšia vec bez vydýchnutia.

Aj ukazovanie samotného iMacu… keď poň šiel kamsi do kúta na boku. Mali sa jasne rozhodnúť, čo je hviezda večera a okolo nej tancovať celú show.

Apple nakoniec nespomenul sľubovaný iTunes 11. Dokonca mohli poriešiť napr. vydanie Real Racing 3 alebo aspoň niečo.

Ako to celé hodnotím: Tim Cook je pre mňa suchár šušľajúci na pódiu o veciach, z ktorých dôverne pozná iba kopec čísiel a súm. Žiadny duch žiadneho nástroja v tom nevidí. Už som kdesi spomenul, že lepšie by bolo, keby si na predstavenia najali nejakého profesionála. Nikde nie je napísané, aby sa s predstavením obťažoval šéf firmy.

Môže sa Vám ešte páčiť...