Magic Mouse proti MX Revolution

Ja vám fakt neviem. V niečom sú si podobné, v inom úplne iné. V čomsi vyhovujú, čímsi nie.


logitech-mx-revolution

Logitech MX Revolution prežila odchod PC a neustále ju považujem za POSLEDNÚ skvelú myš od Logitechu. Po pol roku mi síce zadrhlo koliesko a vymenili mi ju kus za kus, no posledné týždne mi ľavé tlačítko náhodne generuje dvojklik miesto jednokliku. Zúrivosť s akou sa ovládajú programy sa nemôže popisovať.

apple-magic-mouse-9

Premyslel som si, že vyskúšam Magic Mouse a tak sa aj stalo. Nepodám dlhodobú skúsenosť, no myšky sú moja protežovaná záležitosť. Skúsim teda narýchlo.

Po prvé: ak máte MX Revolution, prosím Vás, nemeňte ju.

Magic Mouse sa hrdí „dotykovosťou“. Napriek tomu o pocit klikania mikrospínačom neprídete. Celá horná časť je klikateľná. V tomto by ste mohli zostať spokojní.
V bežnom prevedení však funguje ako dvojtlačítková myš a pridáva len pár gest na rolovanie.
V skutočnosti je dotyková plocha ďaleko prešpekulovanejšia. Vie identifikovať dokonca aj silu dotyku, multidotyky. To všetko by sa dalo skvele využiť.

Ja som hneď na začiatku chcel viac a tak som nainštaloval BetterTouchTool. Tu už je preddefinovaných pár desiatok „gest“ (dotyky, posuny, kliknutia) a k nim si môžem priradiť funkcie. Tento program urobí z tejto myšky použiteľný kus. Naviac má však možnosť tweakovania bežnej klávesnice (konečne skratky na spúšťanie programov a funkcií), Touchpadu a aj bežnej myšky.

Po prerobení myšky na trojtlačítkovú je základný problém nedržať prsty na ploche, čo je dosť ťažké. Ak sa zabudnem a snažím sa o kliknutie stredným, miesto neho sa aplikuje iná funkcia. To by nevadilo a dalo by sa to doladiť. Prázdna hladká plocha však zatiaľ nevedie prsty k odlišovaniu, kde je ešte „stred“ a kde už ľavé či pravé tlačítko. BTT v tom veľmi pomáha a viem si rozšíriť pruh na povrchu myšky, ktorý platí pre stredné tlačítko.

Páči sa mi však aj odlíšenie dotyku. Takže ak sa dotknem ľavej časti je to iné ako keď to aj kliknem. Jednoprstové gestá, najmä tie vľavo a vpravo, sú výborné a mne nahrádzajú nakláňanie kolieska.

Nemám bočné tlačítka a tu je to mierne horšie. BTT však má svoje aktívne miesta, napr. plocha tesne nad logom na myške mi v pohode nahradila jednu z funkcií, ktorú som mal na boku MX Revolution.

Za bočných tlačítkach som mal na nakláňacom koliesku Expose a Show Desktop. To som na Magic Mouse prerobil na gestá (dva prsty nahor alebo nadol) a zatiaľ mi stačí si na to zvyknúť.

Logitech má podobný software ako BTT a v tomto sú si skoro rovné. Ani jeden nemá nič geniálne a tak sa konfiguráciou zabavíte dosť dlho u oboch.

Obidva majú špeciálne režimy zvlášť pre programy (a k tomu globálne nastavenie). Takže jedno gesto môže znamenať niečo iné v rôznych programoch ako mi vyhovuje. Prípadne pridám danému programu ešte niečo, čo sa hodí. MX Revolution je masívne pôsobiaca myš, kam si ruku doslova oprem. Magic Mouse chce „tlačenie“ dlaňou s prípadným držaním (palcom a malíčkom) za boky.

Magic Mouse je ako mydlo. Placatá, subtílna, kompaktná. Svieti iba malá zelená dióda na spodnej strane. Pravdepodobne na nej zostanem až kým si zvyknem na odlišovanie tlačítok dotykom, bude to v pohode. Grafikom by som túto myšku nedával bez tabletu – potom by mu to dávalo zmysel. Na triviálne používanie počítača je skvelá.

Koliesko MX Revolution však dostalo na frak. Rozhodne je už out. Ten jeho dvojitý život je už k ničomu. V hladkom roztočení robí to isté ako gesto na povrchu magic mouse, no dotyková vrstva to vie urobiť ďaleko lepšie. V klasickom rapkajúcom režime je to už zbytočná komplikácia (prepína sa zložite). Dotykový posuv Magic Mouse ho úplne zabil.

Ako vždy, najlepšia by bola kombinácia. MX Revolution bez kolieska ale s dotykovou plochou a fyzickym rozlíšením plochy na ľavý, stredný a pravý klik. Bočné plochy na klik (tlačítka alebo bočná dotyková plocha). Keď to zhrniem, tak by mohol mať dve klikateľné dotykové plochy (menšia pre palec na boku. Nabijateľná ako MX Revolution. Bluetooth ako Magic Mouse. Konfigurovateľná ako v BTT.

Vadí a to veľmi: baterky. Klasické dve AA sú hlúposť. Takéto myši musia mať nabíjací dock. Bohužiaľ jediný dostupný je príslušenstvo tretej strany a stojí polovicu ceny tejto myšky. To nie som ochotný kupovať (aj preto, že nevyzerá tak dobre – kábel k nemu má čínsky vzhľad koncovky – za tú cenu sa mohli posnažiť).

Môže sa Vám ešte páčiť...