Krátko o Macbook Air

Môj mac mini som kupoval v júni roku 2009. Medzitým síce vyšli novšie, placatejšie, no vlna vylepšení vynechala a to až doteraz práve mac mini spolu s iMacmi. Tak ako som nechcel kupovať vyše roka starý model mac mini, tak sa mi aj dlhodobo páči dizajn macbook air. Napriek mojej všeobecnej nechuti k laptopom.

Jedenásťpalcový Macbook Air je skvelý stroj. Plne prispôsobený pôvodnému účelu zatváracích tenkých krabičiek. Prenášať, vydržať, neprekážať.

Model roku 2012 navyše významne narástol na výkonoch. Základné modely veselo predčia aj svojich bračekov Macbooky Pro. Je to dané tým, že v základe už maju SSD.

Keďže sa možnosti modifikácií po kúpe blížia k nule, musíte mať aj možnosť si objednať Macbook Air aj v silnejšej výbave. Toto našťastie je možné. Takže do Macbooku Air sa vojde najnovší procesor Intelu i7 zvaný Ivy Bridge. Výkonový nárast nie je až taký razantný a Ivy Bridge je skôr úspornejší, no v konečnom dôsledku pri používaní bežných vecí ani nezahrieva.

Pamäte dnes už nie sú limitujúcim finančným faktorom a mám pocit, že MBA by už snáď aj mali byť narvané pamäťou doplna. Aspoň pre mňa to tak platí. Takže maximum OSEM je síce menej ako má možnosť MacBook Pro, no v tomto prípade je už aj stroj pripravený na náročnejšiu prácu.

Slabinou MBA je obrazovka. V prvom rade nepríjemne lesklá, macbooky pro sa dajú objednať s matnými. Za seba môžem povedať, že lesklá obrazovka je peklo. Po dvoch dňoch som bežal kúpiť zmatňujúcu fóliu špeciálne pre MBA.

Výkon MBA je taký, že nemusíte ani uvažovať, či sa hodí ako desktop stroj. Po istých kompromisoch.

Prvý je v tom, že si na stole musíte pripraviť káblový šalát. Pripojiť monitor – odporúčam kúpu kábla na DX.com a nepoužívať originálne krátke redukčné káble Apple. K tomu samozrejme klávesnica alebo myš. Ja som dokúpil špeciálny USB hub s Ethernetom, ktorý vyžadoval drivery (kvôli tomu Ethernetu). Potom je šanca, že sa pri pripájaní až tak nenarobíte.

Slabinou je teda takmer nulová možnosť mať čosi blížiace sa komfortu dockovacej stanice – okrem možnosti, že si kúpite Thunderbolt monitor Apple – v tom prípade to zrejme bude absolútna pohoda – lesklá obrazovka…

Druhý kompromis je diskový priestor v MBA. JE to síce SSD ale neverím, že hodíte 300 eur na vyššiu kapacitu a budete uvažovať ako ja nad externým diskom alebo prácou s NAS.

To prvé je ďalší kábel k počítaču. Ak si vyberiete USB 3.0 disk, tak dobrý USB hub nenájdete. Ak NAS, tak káblový Ethernet jedine ako píšem vyššie. Ak si myslíte, že gigabitová redukcia do thunderboltu, tak si spomeňte na externý monitor.

Málokto tuší, že konektor thunderboltu je kompatibilný s mini display port. Táto informácia má svoju cenu, tak si ju pamätajte aj pre prípady ďalších macov.

Pocitovo je 11″ obrazovka prijateľná. Na bežné veci, ktoré robíme všetci úplne v pohode. Dokonca aj môj cieľ, že mba bude pre mňa dedikovaný na xcode je splnený. Rozhranie je síce natesnané, no v tom problém nebude.

Čo sa vám bude páčiť: podsvietenie kláves je skvelá vec a rozhodne mi chýba na klávesnici k mojim ostatným počítačom. Aj maličký MBA 11″ má normálnu klávesnicu. Teda, čo je to dnes normálna… ale píšem bez nadávania.

MBA sa nevypína. Zaspí a zobudí sa rýchlo, takže stačí otvoriť a pracujete. Nabíjanie batérie je rýchle, míňanie o niečo pomalšie :-) Tak alebo onak uvažujem o kúpení druhého adaptéra. Prvý by som totiž chcel mať „napevno“ doma.

Pokiaľ by som si myslel, že na sofabrowsing je univerzálnejší laptop lepší ako tupší tablet, tak nakoniec sa zmýlim. Je to už tak. V momente ako máte doma skvelý tablet, tak vám pri blbnutí s webom začne chýbať banálna vec. Zoom stránky.

Naďalej doma fungujem aj na tom staršom mac mini a MBA si významne nezaťažujem rutinami, ktoré mám na mini. Viem si síce predstaviť kompletné nahradenie, no pracovisko nemám k tomu plne pripravené a nechcem mať MBA pohodené na stole v zmäti káblov.

Mám však mašinku, ktorú ľahko zbalím do malej tašky, kam sa zmestí aj s iPadom. Nie je to však stroj pre ľudí, ktorí v prvej vete o svojom laptope zmienia cenu.

Macbook Air 11″, model 2012, CTO s i7 a 8 GB RAM:

Pre: malý, veľmi mobilný, rýchly, dobrá výdrž batérií, rýchle nabíjanie, USB 3.0, výborná klávesnica, veľký touchpad, vie Airplay mirroring

Proti: lesklá obrazovka, pri použítí ako desktop ťažko riešiteľný káblový šalát alebo nutnosť kúpiť Thunderbolt monitor.

Môže sa Vám ešte páčiť...