Štyri veci, ktoré na Google Plus nemám rád

Vŕta vám to hlavou a neviete v čom to je, kým si tie tri veci jasne neuvedomíte. Až po ich sformulovaní máte jasný argument prečo práve mne táto sociálna sieť nesadla. Samozrejme okrem istého sebaklamu, že musí byť iná ako tie ostatné. To ale patrí do hláv filozofov internetu. Mňa iritujú tieto dve veci.

Neprepojené.

Google Plus nie je s ničím prepojený. Len sám so sebou. Nepoučil sa z Ping. To je to, čo mnohí osadníci v Pluse odmietajú. Neexistuje možnosť vkladať externe príspevky a statusy. Vraj nechcú automatizáciu, duplikovala by obsah.

Iste, spamer by zobral kladivo a nabúchal tam to isté, čo svieti na firemnom webe a tapetoval by svoj účet nezrozumiteľnými URLkami rovnako ako to robia idioti na Twitteri.

Lenže ja mám na mysli niečo milšie. Osobne rád používam čítačku RSS a v nej mám napojené rôzne služby typu Read It Later (Pocket). Aby som si odložil niečo zaujímavé pre seba na prečítanie. O tom neviete, s tými vecami nechodím von. Podobný výstup mám však aj do služby, ktorá mi slúži ako „Aha, čo som čítal, je to dobré, skúste to aj vy.“ a pridávam k tomu aj svoj krátky komentár.

Veľmi rád by som tieto odkazy dostával aj na mnou aktívne používanú sociálnu sieť. Na Facebook to ide. Takže nielen, že by som tupo kopíroval RSS výstup svojho webu, to je banálne využitie slúžiace snáď len pre ľudí, ktorí nechcú opúšťať sociálnu sieť a tak im dávam na podnose moje veci, aby ich zdieľali alebo lajkovali či komentovali iba tam. Takí ľudia sú a len im to uľahčím.

Druhá vec je, že čo majú z môjho obskúrneho nástroja na krátke komentáre. Nikdy v živote sa naň nedostanú. Je to len medzistupeň, len preto, že moja čítačka vie dobre obslúžiť odoslanie do delicious. Lenže z neho to musí ísť niekam ďalej „von medzi ľudí“.

A práve tu sa mi hodí to prepojenie do sociálnej siete. Facebook to má, aj Twitter to má. Google Plus to nemá.

Chaos.

Včera som si pozrel úplne náhodne profil jedného človeka, ktorého mám v kruhoch. Za celé týždne som od neho čítal nejaké podivnosti a z úžasom som zistil, že… pomedzi ne poslal niekoľkonásobne viac a zaujímavejších vecí. Nielen odkazov ale aj svojich komentárov. Kam sa stratili? Ostrieľaný pluskár už vykrikuje, že tam mám jazdca a mám ho šupnúť doprava. Iste?

Potom aký je účel toho globálneho filtra? Na výber? Aby mi vyberal najväčšie obskúrnosti a to zaujímavejšie vynechával?

Keď ste odchádzali z Facebooku často som počúval ako na vašej stene máte kopec blbostí od blbých ľudí a to dôležité sa stráca. Vraj cenzúra a zámerné správanie.

Mňa celý čas iritovalo ako je Google Plus nudný. Nechcel som veriť, že je nudný kvôli ľuďom, veď naň odišli predsa tie výraznejšie osobnosti a tie predsa nemôžu mať trápny prejav.

Tak už viem, že ten filter, ktorý sa rozhoduje, čo mi zpbrazí je nejaký divný.

Jeden dôvod

Takže práve kvôli tejto jednej veci som sa rozhodol prestať sa snažiť „napĺňať“ svoje profily na Google Plus externým obsahom. Je to práca naviac a neobjavuje sa jej výsledok ani len v štatistikách návštevnosti.

Samozrejme je tu aj taký súkromný pocit, že na Google Plus neodišla intelektuálna elita zložená z celého spektra svetonázorov. Skoro až selektívne sú na ňom ľudia, ktorí majú taký do červena sfarbený „background“. Narušenie ich presvedčenia vždy končí tým, že používajú s obľubou ad hominem. Nemá cenu pchať sa do sekty.


Netraste sa. Ak máte pocit, že som opľul modlu, hovorím o jednej časti vlastností sociálnej siete Google Plus. Tá, ktorá mi umožňuje tvoriť na nej obsah. Nespomenul som tú konzumentskú, kde len sledujem, klikám poslušne na pluská, tam je to ok.

Pri písaní tohto článku sa nič nestalo.

Založili sme kvarteto! – Kto? – No my traja. – Kto my traja? – No ja s bratom!

Môže sa Vám ešte páčiť...