Prečo vás očarí LED monitor zo série 9

O monitoroch Samsung nie je treba príliš veľa písať. Panely si robí sám a vyskytujú sa snáď všade. Monitory patria do oblasti výrobkov, kde si dávam maximálny pozor na to, čo kupujem. Nestačí mi vybrať „cena/výkon“ pretože práve tu je to pre mňa nevyhovujúca kombinácia. Som totiž schopný kvôli jednému drobnému detailu odsúdiť inak schopný a populárny výrobok a naopak práve kvôli drobnosti ho nekriticky vychváliť. Ste zvedaví ako dopadol špičkový 27″ LED monitor od Samsungu?

Hneď na začiatok… niekoľko monitorov Samsung som už preniesol recenziami a môžete ma priamo konfrontovať s tým, čo budem tvrdiť. Vo všetkých bolo nejaké ale… mal som tu jeden dizajnérsky kúsok skombinovaný s vlastnosťami televízora a 3D schopnosťami, rovnako som tu mal monitor, ktorý by som dal deckám pretože to bol skôr maličký televízor. Mal som tu aj monitor s priesvitnou nohou stojana.

LED Monitor Samsung Series 9

LED Monitor Samsung Series 9

Možno až tento najnovší bol ku mne najbližšie ako to len bolo možné. Berte to ako maximálnu pochvalu a ak sa aj sústredím na moje výhrady, tak sú skôr banálne ako niečo, čo by ste mali brať vážne.

Séria 9

Celé označenie je Samsung Series 9, model LS27B970D. To sa môže podľa rôznych zdrojov, ako obvykle, líšiť len preto, že na každom trhu je zrejme iné.

Spoľahlivým rozpoznávacím znakom je kruhová hliníková základňa s čiernym spodkom a hlavne hliníková vysoká tyč držiaka monitora po ktorej monitor kĺže nahor a nadol.

LED monitor Samsung Series 9

LED monitor Samsung Series 9 – konektory v podstavci zhora

Konektory v podstavci

Ešte lepšie však monitor rozpoznáte v tom, že konektory sú – konečne – v podstavci.

Táto drobnosť ma uchvátila, je to totiž vec, po ktorej volám už dlhé roky. Žiadne káble od stredu zadnej steny monitora, ktoré ho zbytočne špatia. Dokonca sa návrhári dostali tak ďaleko, že nie je vidieť ako sa im podarilo preniesť drôty do monitora. On sa totiž v pomerne veľkom rozsahu pohybuje nahor a nadol. Chvála im za to, podarilo sa im to na jednotku.

LED monitor Samsung Series 9

LED monitor Samsung Series 9 – konektory

Podstavec je teda pevnou súčasťou monitora a nemožno použiť montáž do akýchkoľvek iných stojanov, držiakov na steny a podobne.

LED Monitor Samsung Series 9

LED Monitor Samsung Series 9

Blikanie diód

Na zalomení nohy stojana pri podstavci sú dotykové ovládacie prvky monitora. V princípe mi nevadiá, no ako obvykle všetko z Ázie je vyblikané ako Tokijský Prior. Nebude sa to dať prelepiť pretože sú dotykové. Pri zapnutí to nabieha ako diskotéka, pri vypnutí sa zopakuje. Počas uspania to vytrvale bliká. Vždy lepšie ako keby to malo byť rovno pri okraji obrazovky.

Nenávidím vás za tie diódové cirkusové predstavenia.

Komu patrí

Musím na rovinu povedať, že tento monitor je možno dvakrát drahší ako aktuálne obrovské televízory. Je to drasticky znejúca predstava a musíme to prijať ako fakt. Séria 9 je najvyššia a mne zostáva už iba zodpovedne konštatovať, že v istých aspektoch je predsa len tento monitor ďalej ako hlavný prúd bežných monitorov.

Nemyslím si, že je tento monitor určený ku grafickej stanici, omnoho viacej do domácnosti, ktorá sa rozhodla neumiestňovať počítač kamsi do skrytého provizória. Celkom určite sa bude dobre vynímať na pracovnom stole vyššieho manažmentu. Ich IT oddelenie im ho až tak závidieť nebude (lebo sú to hlupáci, okamžite by som taký monitor bral na stôl) lebo si bude myslieť, že sa dá kúpiť niečo s lepším cena/výkon. Mýlia sa, isteže takýto panel kdesi splašia, no z ich monitora bude trčať niekoľko káblov ako vlasy deda vševeda.

LED Monitor Samsung Series 9

LED Monitor Samsung Series 9 – zozadu

Druhá podstatná vec, ktorá ma zaujíma je zadná stena. Samsung sa úlohy zhostil na jednotku. Celá je plochá s ušľachtílým povrchom v čiernej farbe. Nie sú na ňom žiadne vetracie rebierka, žiadne prelisy, žiadne konektory. Je ako vonkajšia stena veka laptopu.

Dojem

Dostať na recenziu tento monitor je ohromujúce. Nie, nie som očarený tou možnosťou ale tým, že krabica s monitorom je… obrovská. Celkom kľudne sa pri jeho kupovaní pýtajte, či sa vám zmestí do auta. Prezradím vám, že na zadné sedačky určite. Kufor nejakého kombi auta by mal postačiť.

LED Monitor Samsung Series 9

LED Monitor Samsung Series 9 – napájací adaptér

V krabici nie je prakticky nič. Monitor netreba ani zmontovať. Vyberiete k nemu kartónovú krabicu, kde sú poriadkumilovne vložené všetky možné káble. Nie jeden, nie len ten do elektriky ale v podstate všetky, ktoré by ste vôbec mohli potrebovať. To oceňujem pretože niektoré z tých káblov sú investícia naviac.

Podstatnou informáciou je natívne rozlíšenie obrazovky a to je impozantné. Na to si musíte dávať pozor, aby ste ho z vášho počítača vôbec vydupali. Nemôžete totiž kúpiť takýto monitor a potom ho používať v resamplovanom rozlíšení, síce na celú obrazovku ale s viditeľným rozmazaním bodov.

LED Monitor Samsung Series 9

LED Monitor Samsung Series 9 – zozadu

Pre mac je teda nevyhnutná príslušná redukcia DVI-D a nie každý DVI kábel. Rozlíšenie je väčšie ako multimedálne HD 1080p. Týmto pádom nemusíte k monitoru dokupovať aj druhý.

Ako majiteľ klasickej 19″tky som musel porovnať fyzické rozmery s touto širokoúhlou novinkou. Na výšku je nový Samsung samozrejme vyšší a má tam aj viacej pixelov.

LED Monitor Samsung Series 9

LED Monitor Samsung Series 9 zhora

LED podsvietenie je rozpoznateľné, monitor má o kus väčšiu plochu a tak do miestnosti svieti ďaleko viac. Je mierne lesklý ale nie tak nepríjemne ako jeden z predošlých recenzovaných monitorov. Vraj má v sebe povrch redukujúci odlesky, musím si však rýpnuť – matné monitory sa už vyrábali, sám si ochraňujem svoj praveký drahý zázrak od SONY. Len kam sa tento povrch stratil, keď teraz musíte robiť vyleštené zázraky a potom sa snažiť, aby sa neleskli?

Zhrnutie

Video je v 720p, takže si ho pozrite priamo na http://youtu.be/

Poďme to uzavrieť:

Monitor zrejme nie je pre hocikoho. Cena je však adekvátna tomu, čo sa v tejto oblasti pohybuje. Mne sa páči vypracovanie, dizajnérova práca, konektory v podstavci, zadná stena, kvalitná obrazovka, obrovské rozlíšenie (s nutnosťou podpory DVI-D), rýchly nábeh po zapnutí.

Nepáči sa mi blikanie (pri zapínaní) ovládacích prvkov na päte nohy stojana. Trochu nepríjemný je oddelený napájací adaptér.

Samsung je v monitorových paneloch výrobca s osvedčeným postavením.

Pokiaľ si vyberáte monitory ako Apple Cinema či Thunderbolt či drahšie modely EIZO, tak si môžete do výberu zaradiť aj Sériu 9 od Samsungu.

Za mňa veľmi dobré, skvelý dojem a niekoľko príjemných prekvapení za ktoré ďakujem.

Môže sa Vám ešte páčiť...