Ako u mňa dopadla myška Logitech MX Anywhere

Nakoniec sa mi zišlo doma niekoľko myšiek, väčšina je moja ale dostal som k otestovaniu Logitech MX Anywhere. Pridala sa k mojej Magic Mouse, ďalej nejakej lacnej drôtovej Microsoft myške a ešte som si dovolil kúpiť bluetoothovú M555b. V šuflíku mi odpočíva staršia MX Revolution.

Razím zásadu, že to, čo na počítači držím v rukách alebo sa na to pozerám musí byť naozaj dobré. Neplatí síce, že najdrahšie je najlepšie, no príliš lacné mi celkom určite nevyhovuje.

Z toho som odvodil niekoľko bodov, ktoré pri výbere myšky uprednostňujem:

  • bezdrôtová; aktuálne k Mac počítačom radšej bluetoothová ale to je nevýznamný detail, Logitech pre PC ponúka svoj univerzálny receiver, ktorý sa „stratí“ aj v laptope,
  • zabudovaný akumulátor; na Magic Mouse trpím, nabíjateľné akumulátory sa rýchlo vybíjajú a musím ju neustále rozoberať. Preto mám rád ak sa myška dá nabíjať bez rozoberania a zároveň je ďaleko ľahšia,
  • viactlačítková; potrebujem tlačítko na otvorenie odkazu webstránky do nového „tabu“,
  • koliesko so zotrvačníkom; toto ponúka jedine Logitech. Istá a hodne dobrá náhrada je Magic Mouse.

Posledná myška, ktorá to spĺňala bola MX Revolution. Akumulátor, nabíjanie bez rozoberania, bezdrôtová a s dostatkom konfigurovateľných tlačítok. Dnes by som bral jej bluetooth verziu. Jej slabinou síce bola nutnosť nabíjať tak raz za týždeň a nemotornejšie vkladanie do kolísky (kým sa chytili kontakty).

Do šuflíka som si kúpil drôtovú veľmi lacnú myšku od Microsoftu. Tú hodnotiť nebudem :-)

Po pokazení ľavého tlačítka na MX Revolution som kúpil Magic Mouse, jedinú schopnú bluetooth myšku. Na nej mi najviac vadia baterky. Kým som našiel funkčné nabíjateľné akumulátory… a neustále to vyberať kvôli nabíjaniu. Nabíjacía podložka je na môj vkus drahá, zle vyzerá a zaberá miesto na stole. Ďalej veľmi, veľmi ťažko otváram odkazy do nového „tabu“. Mám síce širšie možnosti vďaka BTT, no nie je to ideál hardwarovo istého stlačenia tlačítka.

Teraz som dostal do rúk laptopovú verziu následníka MX Revolution. Je to model MX Anywhere, ktorý má aj svojho desktopového brata Performance MX.

Obe tieto myšky sa hrdia technológiou Darkfield. Je dobre si ju všimnúť pri vyberaní Logitech myšiek. V stručnosti vylepšuje použiteľnosť myšky na rôznych povrchoch a to vrátane priehľadného skla, nerovných povrchov ako sú textílie. Môžem potvrdiť, že to funguje.

Logitech M555b po otvorení s priestorom na baterky

Logitech M555b po otvorení s priestorom na baterky

Na doplnenie som ešte pre seba kúpil bluetoothovú M555b tiež od Logitechu. Má legendárne koliesko a jedno jediné tlačítko navyše. Je na bežné „ceruzkové“ a je to viac menej výbehový model. Bohužiaľ jediný použiteľnejší na bluetooth technológií.

MX Anywhere je na pohľad z rodiny MX. Zložená z rôznych povrchov ako Performance či Revolution. Identicky fungujúce koliesko.

Spodok MX Anywhere s veľkým prepínačom a po odkrytovaní.

Elegantne má vyriešený ON/OFF veľkým posúvným prepínačom, čo je ďaleko lepšie ako u iných myšiek ako Magic Mouse či aj M555b.

Skladisko na univerzálny receiver je pomerne nepochopiteľne pod baterkovým krytom. Pre zbesilý útek s počítačom sa to príliš nehodí. Čakal by som „zasunutie“ receiveru bez rozoberania myšky.

Na ľavom boku má dve tlačítka, ktoré si môžem preprogramovať rovnako ako tlačítko „pod“ kolieskom na chrbte myšky. Klasika nakláňanie kolieska doľava a doprava tu je. Tým jej výbava končí.

Performance MX má dizajn staršej Revolution avšak s niekoľkými vylepšeniami, ktoré hneď tak nevidieť. Na „dotykovej“ plošine pre palec je nové tlačítko. To Revolution nemala a páči sa mi to. Nad palcom sú obvyklé dve tlačítka.

Na trvalé používanie je Anywhere výhodná. Zďaleka lepšia ako akákoľvek „fasovaná“ myška k desktop počítačom. V ruke sa drží výborne, hmotnosť cítiť „vďaka“ AA baterkám a je situovaná vzadu. Radšej by som ju videl s akumulátorom a konektorom do USB.

Na prenášanie je pribalené kožené vrecko do ktorého sa ťažko vkladá a nepomáha ani zips. Takže ho určite nebudete používať.

Anywhere má podobnú citlivosť ako vybavenejší bratia a tým pádom jej nejde takmer nič vyčítať. Pri vypnutí a zapnutí sa rýchlo obnoví spojenie.

Bez ovládacieho softwaru naozaj stačí do počítača zastrčiť univerzálny receiver, chvíľu počkať na to, kým to Windows predýcha a môžete začať pracovať. Potom už Windows pri vyberaní a vkladaní receiveru (dokonca za behu) neprotestuje a reaguje svižne.

M555b má iba jednu výhodu. Je bluetooth a ešte je o 20 eúr lacnejšia (čo nehrá významnú úlohu). Logitech by rád pridal, že nemá Darkfield, čo je fakt, s ktorým musím pri používaní počítať – rozdiel cítiť. Našťastie má zotrvačníkové koliesko avšak práve na M555b sa stlačenie kolieska asi nepodarilo, ide to ztuha a skôr sa bojím ho stláčať, ak niečo na obrazovke mám, vždy sa mi podarí tým pohnúť. Ďalej mi chýba aspoň jedno bočné tlačítko.

Keby Anywhere mala bluetooth, tak tie peniaze vrhnuté na M555b by boli chyba.

Vy ostatní tak či tak nemáte inú možnosť a univerzálny receiver je voľba, ktorú s radosťou použijete pretože aspoň nateraz Logitech sľubuje, že ho využijete aj na jeho ďalšie zariadenia. Tipujem, že väčšia časť jeho súčasných modelov klávesníc. Takže jediný receiver pre jeden počítač a už nikdy viac to, čo som celé roky trpel s dvomi rôznymi receivermi.

Zoradím myšky podľa pocitu pri používaní: Logitech MX Revolution, Logitech MX Anywhere, Apple Magic Mouse, Logitech M555b.

Poradie podľa vhodnosti pre moje podmienky použitia (Mac systémy): Apple Magic Mouse, Logitech M555b, Logitech MX Anywhere. Logitech MX Revolution je nevhodná kvôli zastaralému receiveru ale Logitech ponúka novší model s maličkým receiverom vhodným pre desktopové počítače. Poradie je ovplyvnené mojim názorom, že k laptopu mi vadí akýkoľvek receiver.

Myšku Logitech Anywhere MX mi zapožičalo PR zastúpenie Logitechu na Slovensku. Ostatné spomínané myšky sú mojim súkromným vlastníctvom.

Môže sa Vám ešte páčiť...