Stále rovnako Android

Zhrniem dlhodobejšie postrehy Miroslava Kučeru, tentoraz k Androidu. Zelene plechové hlavy upozorňujem, že podobným spôsobom kritizuje aj iOS a autorom citovaných výrokov je on. Keďže niektoré jeho pozorovania mám aj ja, tak ich dám iba dokopy.

Stále rovnako zmätené tlačítko Naspäť

zmateně fungující tlačítko zpět. Často mě nějaká aplikace (třeba Go Launcher) hodí do Google Play pro stažení nějakého tématu. Tlačítko Zpět mě ale nehodí zpět do nastavení Go Launcheru, ale prostě mě naviguje zpět v rámci historie Google Play. To není to, co čekám a jak blbec zase musím spustit tu aplikaci a dostat se ručně do nastavení, kde jsem byl předtím.

Posledné verzie želatín by podľa vyhlásení diskusných soldatesiek malo byť prísne a prísnejšie od doterajších (ktoré sa tak či tak ešte masovo používajú). Osobne od týchto základných tlačítok očakávam istú mieru konzistencie – stlačím a vopred viem, čo sa stane (kam sa dostanem). Ak mám vedľa seba dve pomerne podobné tlačítka (Home a Back) – podobné tým, že idu kamsi do „minulosti“, tak mám radšej Home.

Preto, že to, čo sa objaví je vždy to isté. U Back to nie je jednoducho predpovedateľné a musím získať skúsenosť v jeho správaní. Ja stláčam Home a aj preto, že nijako zvlášť netrvám na tom, že mi aplikácia zaručene zmizne z obrazovky. Back by teda malo aj svojim vzhľadom ukažovať, čo vykoná ak ho použijem. Je však stále rovnaký.

Nastavenie defaultnej aplikácie

nastavování toho, která aplikace má být primární (třeba u launcheru) je občas nešťastné. Proč? Měl jsem nainstalovány asi čtyři launchery, omylem jsem zatrhnul, že výchozí má být ten od výrobce. Takže jsem jak blbec procházel všechny nainstalované aplikace v mobilu (včetně těch od výrobce) a hledal název launcheru, který by se mohl blížit tomu od Samsungu. Čekal bych třeba, že v seznamu aplikací si najdu libovolný launcher a u něj nastavím, ať je výchozí.

Súvisí s tým aj môj postreh. Ak nemažete aplikácie, tak sa Android rýchlo zanesie bordelom, ktorý siaha aj mimo samotné aplikácie – ony si totiž všade možne doplnia svoje stopy a tak sa s nimi stretávate aj keď ich nepoužívate.

Milujem, ked v Android aplikacii napr. mam nejake menu, ktoreho polozky doplnaju ine aplikacie = typicky sharovacia funkcia z aplikacie. Znamena to, ze aj pri nulovej namahe tam mam DVE POLOZKY na odoslanie MAILOM. Principom identicke (odoslu link na stranku mailom), DVE MOZNO AJ TRI polozky na ulozenie do kalendara!!! Neviem ich zredukovat, takze mam sharovaci list dlhsi ako obrazovka :-) Nehovoriac o widgetoch, nedajboh nainstlaujem nejaky kalendarovy, pribudne mi tam 30 variant toho isteho a kazde sa vola 1×1, 1×2, 1×3, mam tri kalendarove aplikacie (pretoze z jednej mi nefunguje widget ale samotna appka je fajn) tak mam 300 widgetov a mozem sa v nich hodinu prehrnat :-) CESTA JE CIEL :-) to je motto, ktore na to sadne :)

Komplikované nastavenia aplikácií

spousta aplikací má zbytečně komplikované a neintuitivní nastavení, … mám pocit, že po pár hodinách jsem narazil na více neintuitivních aplikací (a to jsem jich instaloval asi jen 15-20) než snad za celou dobu používání aplikací na iOS.

Rovnaký postreh. Je to síce vec vývojárov, no často im chýba nadhľad a tak nasypú do nastavení všetky parametre. Nenúti ich nič premýšľať, ako to usporiadať a či to nepreháňajú. Len splnia misiu, že to tam je a vy sa s tým nejako preberte.

Prepínač GPS v skutočnosti nevypína GPS

Můj Android ve výsuvné liště sadu nějakých přepínačů, jako je WIFI, BT, GPS, tichý režim atd. OK, to je dobrý. Jen nechápu, proč se GPS jmenuje jako GPS. Když kliknu na WIFI, zapnu/vypnu WIFI. Když kliknu na BT, zapnu/vypnu BT. Když kliknu na GPS, žádné GPS nezapnu, jen povolím použití GPS někdy v budoucnu, když spustím nějakou aplikaci, která ho využívá. Chápu to dobře? Spousta lidí to ale má vypnuté. Když se jich ptám proč, tak mi odpoví něco ve smyslu „GPS mám vypnuté, protože hodně žere baterku“.

TakyžeLOL :-) Naozaj. Keď pozerám na tieto prepínače niekomu, čo má Androida (a je to taký ten geekovský nadšenec), tak odpovedá, že to predsa musí mať vypnuté ako inak by šetril baterku!?! Takže nám tu po svete behajú so zapnutým GPS a odteraz budú hľadať asi aj utilitky na skutočné vypnutie GPS? Nie je to zbytočná strata času? Zapnem to a neriešim. Naopak, mám mať možnosť konkrétnej aplikácii zakázať použitie polohy.


Keď to uzavriem:

iOS nadiktuje jednu cestu a tú musíš používať; zo skúsenosti od r. 2007 ak by to doslova platilo, nešlo by to používať. Len príklad: PIM môžem synchronizovať s Googlom, iCloudom, desktop aplikáciami. Androidový PIM s Googlom.

iOS má chyby v mapách; áno a konečne sme si všimli aj tie, ktoré sú roky v Google mapách :-)

iOS na ikonke máp naviguje na moste, aby som odbočil doprava; nie vôbec nie. DOĽAVA!

iOS chce platiť za to, čo je pre Android zadarmo; to je mimo, v skutočnosti drvivá prevaha aplikácií, ktoré ich vývojári majú aj na iOS aj na Androide majú rovnakú obchodnú politiku. Pravda je taká, že na Android je aj kopec rôznych utilitiek a vylepšovátok, ktoré nemajú obdobu na iOS.

iOS neumožní odskúšať si aplikáciu; áno, nemá možnosť do 15 minút požiadať o vrátenie peňazi. Našťastie väčšina tých aplikácií, ktoré stoja za to je buď v bezplatnej verzií alebo máte slušný systém hodnotení aplikácie. Pravda je, že ak aplikáciu kúpim, pomerne komplikovane dosiahnem vrátenie peňazi.

S vyššie uvedenými postrehmi Miroslava Kučeru bojujem aj ja a nedokážem si na to zvyknúť. Je to moja chyba, mohol by som mu odpustiť. Veď dôvodov je veľa: za cenu dvoch či troch lacných Androidov kúpim jeden iPhone. Nemíňal by som toľko za mobilné dáta ako na iPhone. Mohol by som si všetko nastavovať, meniť, rušiť, nahradzovať a tak to je pravý dôvod k spokojnosti.

Sadnúť si k hračke a štvrťhodiny ju nastavovať, potom odložiť a pokračovať v práci a preto sú majitelia iOS nútení behať po internete a míňať dáta na príjem informácií.

Vy si nekupujete mobil s cieľom ho nastavovať, meniť, nahradzovať, skúšať, zahadzovať, vypínať, zapínať a premýšľať nad používaním? Kto ste?

Môže sa Vám ešte páčiť...