Apple: lacný iPhone, hodinky či televízia – a všetko to mimo

Iste viete, že už tak trištvrte roka každý týždeň vydávam hovorený podcast s novinkami o Apple.

Drvivá väčšina médií a správ je zameraná na dohady, fámy. Väčšina z nich sú úplne bullshity. Také to myslenie „dopredu“, kde sa snažia akoby vyvolať záujem, že presne o tento výmysel sa zaujímame a je dôležitý.

apple skull ipad jailbreak unlock

V klietke bolo desať opíc, na jej strope bol zavesený banán. Avšak keď si niektorá z nich chcela banán vziať, všetky opice dostali zásah elektrickým prúdom. Keď si uvedomili tú súvislosť, začali brániť každej opici v tom, aby siahla na banán. Vedci potom z klietky vybrali jednu opicu a vložili do nej druhú. Tá uvidela banán vrhla sa naň, ale ostatné opice ju zbili a zabránili jej v tom, aby sa ho dotkla. Takto postupne vymieňali v klietke jednu opicu za druhou až kým nebolo v klietke desať nových opíc, z ktorých ani jedna nezažila zásah elektrinou. Každá z nich však po príchode do klietky dostala bitku od ostatných, keď si chcela vziať banán. Všetky nakoniec vedeli iba to, že sa nemôžu dotknúť banána, akurát vôbec netušili prečo.

Stále sa nájde v nejakom článku alebo kdekoľvek ktokoľvek, kto by tak silne chcel vec, ktorá ledva začala, nie je ani príliš potvrdené, že by bola životaschopná. No a na všetko toto má názor, argumenty, snaží sa to vyvrátiť. Až nakoniec dospeje do bodu, keď tvrdí, že tí, čo ju ešte nepoužili, tak sú práve tie mrchy, ktoré spôsobia zánik tejto skvelej veci.

Hovorí to slovami, že zaostávajú, lebo svet kráča dopredu a je to hanba.

Takže už tak mesiac čítam ako dobre by bolo aby tu bol lacný iPhone. Na to vám poviem jedinú moju skúsenosť. S Petrom Druskom sme pracovali = nie… on ďaleko viac ako ja = na tej knižke o programovaní aplikácie na iOS. Nasadili sme nejakú cenu – špekulovali sme aká by mala byť. Mne sa zdala prijateľná. Preskúmal som aj obdobné knihy v angličtine a nebola ustrelená.

Lenže po vydaní knihy toľko ľudí kričalo koľko je to drahé a že keby keby keby bola nižšia cena ako super by to bolo.

Tak pred Vianocami Peter znížil cenu. A čo sa stalo? No nič. Žiadne predajné zázraky sa nekonali. A to sme sa naozaj snažili aby každý vedel, že k zníženiu ceny došlo.

Takže načo počúvať rečičky amatérskych nadšencov, ktorí sami seba očarovali nejakým nezmyslom až nadobudli neochvejný pocit všeobecnej dobroty danej veci pre celé ľudstvo a mali by ho všetci používať.

Pre veľa ľudí je obrovský problém myslenie „out-of-the-box“. Pohybujú sa v uzavretí samých seba alebo svojho okolia. Unikajú realite týmito vplyvmi. Vydávajú potom veci uzavreté svojou komunitou za správny pohľad, správne správanie, správne názory.

Tak potom sa musím pri hľadaní toho podstatnejšieho do správ preboriť fámami, ktoré prežijú 3 až 7 dní ale ich stopa v myslení zostáva.

Musím premýšľať, čo je skutočne nepodložené vlastné želanie kohosi, kto si to vymyslel v domnení, že je analytikom. Čo je skutočný únik, čo je riadená informácia. Z mojej pozície to vlastne ani nedokážem.

Omnoho radšej mám v týchto správach niečo, čo hovorí o veciach, ktoré sa naozaj stali. Žiadne predpovede. Len konštatovanie faktov.

Preto som sa začal úzkostlivo vyhýbať patentovým sporom. Po pár týždňoch mi došlo, že akákoľvek informácia o nich je nepodstatná. Jeden týždeň platilo jedno, o pár dni už niečo úplne naopak. Len preto, že v tejto oblasti neexistuje „jedna pravda“.

Tento týždeň vydám opäť čosi z noviniek okolo Apple.

Môže sa Vám ešte páčiť...