Je nová verzia Podcast App pre iOS už dobrá?

Nie je. Prvá verzia ma prekvapila. Zle. Vlastne akoby Apple chcel môj spôsob používania podcastu zlikvidovať a ja som netušil prečo.

Je mi jasné, že podcasty Applu nijako zvlášť nevynášajú. Obvykle sú neplatené aj ich producenti nevyžadujú na poslucháčoch nijaké poplatky. Dokonca sa nikto ani nesnaží nad nimi vybudovať nejaký systém predplatného či iný spôsob obchodného modelu.

Viete, čo je podcast? Málokto to presne vie. Myslíte si, že je to taký ten prehrávač, ktorý je na webovej stránke? Kliknete na Play a spustia sa nejaké kecy blbého bloggera? Vidíte len úzku časť podcastu. Pomôcku pre tých, ktorí podcast z jeho podstaty ešte nepoužívajú.

Podcast nie je nič zvláštne. Pokiaľ ste pochopili podstatu RSS, tak podcast je identický s RSS. Obsahuje naviac len značku s URL na multimediálny súbor. A nič viac.

Takže ak niekto tvrdí, že robí podcast, videocast a NEZAHŔŇA ho do RSS, tak to, čo robí nie je podcast ani videocast.

Podcast je teda publikovanie audio či video záznamov v rade za sebou. Tie musia byť formálne zastrešené vo formáte XML špeciálne v jeho odvodenom RSS (či Atom) a to s použitím na to určených značiek.

Označenie videocast je len upresnením a v skutočnosti stačí aj na videozáznamy používať označenie podcast. Nie je to chybou, no autori videa majú možno istú formu ješitnosti a tak sa vymedzujú označením videocast, čo aj tak nie je žiadna chyba.

Samotné multimediálne záznamy však už nie sú nijako významne odlišné od akýchkoľvek iných audio či video záznamov. Podcastom sa teda stáva akýkoľvek sled takýchto záznamov usporiadaný pomocou práve a len spomínaného XML súboru.

Toľko formálne veci.

Práve z uvedeného mi príde mimoriadne divné ak sa podcasty separujú. Doteraz som ich mal v aplikácií na prehrávanie hudby a videa. Mohol som si slobodne pripraviť playlist na počúvanie a do neho zaraďovať (na striedačku) tak hudbu, videá ale aj pomedzi ne podcasty.

Naviac som v prostredí Apple s výhodou využíval fakt, že prezretie daného záznamu sa „eviduje“ a všetky zúčastnené systémy sa o tom „dozvedia“. Takže najmä u podcastu je pekné, že už pozretý diel sa označil ako videný „všade“.

Zaujímavou kuriozitou je, že komunita okolo Androidu ale aj Microsoftu pojem podcast skoro vôbec nechápe. Ten koncept im úplne uniká a ich styk s podcastom je vo forme, že si súbor s audiom či videom ručne stiahnu, ručne nahrajú do prehrávača a ručne spustia. Ak sú priaznivcami nejakého vydavateľa, tak toto opakujú dokola.

Lenže s podivnom sa tak nedialo napríklad v Apple TV a akoby táto chyba mala byť vlastnosťou a Apple vymyslel úplne separovanú aplikáciu Podcast, kde sa nijakým spôsobom „nededí“ z pridružených systémov ani zoznam odoberaných podcastov ale ani fakt, že ich niektorý systém už má stiahnuté ba ani najdôležitejšia vec, koľko som už toho pozrel atď.

iOS aplikácia fungovala izolovane. Takže znovu si prihlásiť to, čo už kdesi prihlásené mám. Znovu to samo ťahá tie isté diely. Znovu mi ich označuje ako neprezreté. Netuší, že som si ich pozrel na Apple TV či v iTunes na počítači.

Nová verzia pridáva akési Stanice. Môžem si tam mixovať z rôznych podcastov ich diely do akýchsi playlistov. Fajn. Ale ja si chcem hovorené podcasty prestriedavať s bežnou hudbou. To stále nejde.

Takže znova mažem aplikáciu na podcasty aby sa mi znovu v Music App na iPhone a iPade zjavili podcasty tam, kde majú byť. Medzi ostatnými audio či video záznamami.

Netuším o čo sa v tomto prípade Apple snaží.

Môže sa Vám ešte páčiť...