John Scalzi: sci-fi pre mňa

Nejakou náhodou som natrafil na meno John Scalzi, pomerne nového autora sci-fi. Má podozrivo znejúcu sériu Koloniálne vojny. To ma najprv varovalo, či nejde o fantasy. Našťastie som začal knižkou Agent hviezd a poriadne som si prečítal uputávku ku knižke.

scalzi

Námet sa mi veľmi páčil. Odpudiví a zapáchajúci mimozemšťania si uvedomujú svoju nestráviteľnú podobu a najmú si agenta zastupujúceho filmové hviezdy, aby popracoval na ich imidži pred ľudstvom.

To znie dostatočne komicky a presne tento typ sci-fi sa mi dobre číta.

Agent hviezd je teda trefne namixovaná komická zložka k sci-fi. Mimozemšťania nie sú humanoidi ale len akési silne zapáchajúce želé. Nekomunikujú zvukom ale vydávaním zápachu, predstavte si ich obdobu parlamentu!

Správny punkový román.

Ďalším románom sú Červenokabátnici. Opäť krutá komika. Nejakým pokrútením reality sa scenár brakového televízneho sci-fi seriálu stane realitou. Normálne vesmírne lode podliehajú v tom, čo sa im deje práve scenárom, ktoré nič netušiac píšu autori seriálu.

Séria Koloniálnych vojen je už prvou knihou extrémne zaujímavá. V prvej knihe Vojna starého muža sa vybuduje forma sveta, kde ľudstvo bojuje o planéty so všetkými ostatnými civilizáciami. K tomu je vybudovaná koloniálna armáda ochraňujúca zabrané svety s kolonistami.

Má štyri diely a zjavne najmä posledné dve autor reflektuje na otázky a požiadavky fanúšikov. Posledná knižka teda akoby vypĺňa v deji pôvodne „hluché“ miesta.

Dlho som nič nenapísal o žiadnych knižkách, takže dúfam, že tento tip odomňa vám príde vhod.

Môže sa Vám ešte páčiť...