Nepoužívajte tooltipy

Kategorický zákaz máme za sebou. V minulom desaťročí som vytrvale a trpezlivo opakoval dôležitosť podčiarknutia odkazov v hypertextových dokumentoch. Bojoval som hlavne proti ľuďom, ktorým to prišlo neestetické, škaredé ale najmä proti ľuďom, ktorí v nich chceli prejaviť svoju (zbytočnú) invenciu.

tooltip

V niektorých prípadoch sa Vám môže stať tooltip šialenosťou podobnou „skrývaniu“ odkazov v texte rušením podčiarknutia.

Tooltip je bublina, ktorá sa pri mávaní myškou objaví ak chvíľku vydržíte. Obecne je teda užitočná ako vysvetlivka.

Najhorší variant jej použitia je ak obsahuje podstatné informácie veľmi potrebné k pokračovaniu používateľa. Nie, nesmie. Čo ak som tupec a nechápem, že mám mávať myškou po ploche stránky? Čo ak nemám čím mávať? Čo ak sa mi nechce? Čo ak neudržím šípku myšky na mieste?

Prekročíme brehy pekla. Ešte horší tooltip? Ten, ktorý zopakuje to, čo už vidíme na stránke. Typicky váš dementný skript ťahajúci do tabuľky dáta a vy sa rozhodnete automaticky skracovať dĺžky textov a nápad je tu: do tooltipu dáme ten text celý. Namočiť ťa do lepidla, obsypať klincami a vyváľať v sklenených črepoch.

Presne takto uvažovali autori vBulletin (resp. jeho šablón).

Zopakujem to teda: tooltip nie je na to, aby ste doň narvali všetko ostatné. Nedávajte ho VŠADE, po celých aktívnych plochách stránky. Nie je nič horšie ako báť sa nechať myšku kdesi na vašej stránke, aby neprekryl text nejaký dementný žltý hranatý oblak.

Do pekla s tooltipmi.

Môže sa Vám ešte páčiť...