Zálohujte na online úložisko Mozy.com

Každý ajťák prechádza dlhou životnou fázou, kedy si myslí, že sám vyrieši všetko najlepšie a ešte stihne obsiahnuť aj okruh svojich známych svojimi riešeniami. V istej chvíli si uvedomí, že trávi čas na telefóne kedy pomáha nešťastníkom ťukať do počítača a počúva plač typu „stratil sa mi wordový dokument“, „počítač mi nenaštartoval“.
Tento článok vzniká ako menšia propagácia https://mozy.com/ ale aj ako návod ako sa zadarmo zaregistrovať.

cloud-backup

Ajťák o zálohovaní čosi vie a dokáže si pomôcť sám. Ono je to len primitívne skopírovanie dát niekam „inam“ a uvedomení si logických vecí o zálohách. Lenže zálohovanie môže vyzerať ako hlavná náplň činnosti života človeka, kedy sa tomu chce a môže venovať. Na druhú stranu je pohľad na zálohovanie ako vec, ktorá „ide sama“.

Predstavte si: priateľka má svoj laptop, správny ajťák jej ho samozrejme dal, resp. po pár
vírusových príhodách na jeho nabúchanom stroji plnom „projektov“ ho kupuje každý. Nasype jej tam Office a ona si tam píše diplomovku, hrá farmy a kliká ostošesť na všetko v IE. Ajťák tam ledva zvládol po dlhých hodinách aspoň základné ochrany typu antivir. Lenže jedného dňa: laptop sa strati, utopi, omylom sa vymažú nejaké dokumenty. Ajťák vie, že treba zálohovať ale pri danom okruhu ľudí, čo ho denne prosia, nie je schopný ich obiehať. A svoju metódu im nedokáže vysvetliť ani ich donútiť, aby na ňu sami prišli.

Iný ajťák daruje rodičom počítač a keďže býva desiatky kilometrov ďaleko, tak ho „adminuje“ sporadicky. A tak sa stane to iste ako v predošlom prípade.

Čo v takýchto prípadoch? Jedna vec sú solídne zálohy – vytvorenie image čerstvo nainštalovaného systému. Komplexná záloha. Druhá vec je skutočne pravidelné zálohovanie dokumentov. Drobností, ktoré nie sú dátovo náročné ale ich význam zistia až keď sa to „stratí“.

Jedno z doplnkových riešení je https://mozy.com/ – u neho si treba uvedomiť isté limity tohto spôsobu zálohovania. V prvom rade je to rýchlosť uploadu internetového pripojenia. Nehodí sa na zálohovanie veľkých objemov naraz. Čiže žiadne filmy, žiadna hudba, žiadne rozsiahle kolekcie fotografii. Avšak dokumenty, zdrojové kódy, kresby – to je ono. Je veľmi dobre ich mať zálohované spôsobom, ktorý na mňa nekladie nároky – nemusím nič ja sám kopírovať, pripájať externý disk, napaľovať, komprimovať, premýšľať.

Pomocou https://mozy.com/ klienta si na začiatku zakliknem niektoré zo zložiek a ich obsah bude klient pravidelne zálohovať. Istá úroveň bezpečnosti spočíva v tom, že predtým dáta klient zašifruje. Treba zvážiť charakter zálohovaných dát a pokiaľ akceptujeme, že sa uložia (síce zašifrované) na cudzí systém, tak môžeme ísť do toho.

Osobne si myslím, že väčšina kancelárskych dokumentov nemá taký charakter, ktorý by zabraňoval zálohovaniu na https://mozy.com/. Zvážte si to – dvakrát.

Návod na zaregistrovanie bezplatného účtu na mozy.com

Keďže ľudia majú trochu problém na webe https://mozy.com/ odhaliť ako si zaregistrujú účet zadarmo s 2 gigabajtami kapacity, tu je návod:

  • Kliknúť na https://mozy.com/
  • Následne: V hornom menu “Products” vybrať “MozyHome”.
  • Zobrazí sa stránka, ktorá ma v strede šedý pás > vpravo je “Try it free”. Kliknite tam.
  • Zobrazí sa stránka, kde je v strede tlačidlo “MozyHome Try it free”.
  • Zobrazí sa stránka, kde už prebieha registrácia – vyplňte a odošlite.
  • Stiahnute program, nainštalujte.

Otázky nakonfigurovania klienta a pod. už samozrejme neriešim týmto článkom.

Toľko zálohovací klient. Tým mimochodom v rámci jedného účtu obslúžite viacero svojich počítačov a vo webovom rozhraní Mozy ich vidíte samostatne.

Novinkou je existencia synchronizačného klienta – klasický „cloud folder“ vo Vašom počítači, ktorý sa ukladá na Mozy.com a potom ho vidíte vo všetkých svojich prístrojoch a to vrátane iOS zariadení.

Môže sa Vám ešte páčiť...