Microsoft Lumia – posledné malo byť prvé

Nokia vládne svetu. Nokia mala komunikátory. Nokia sa ich držala dovtedy, kým jej ušiel vlak so smartphonmi. Nokia urobila zlé rozhodnutia. Nokia ich urobila neskoro. Nokia sa zdesila. Nokia urobila zúfale veci. Nokia a Microsoft svetu oznámili úžasnú spoluprácu. Nokiu schramstol Microsoft. Nokia si zachovala logo. A tu môžeme Nokiu opustiť.

microsoft-gives-surface-tablets-and-lumia-920-to-developers-58666424fd

Microsoftu celkom vážne popri softwari chýbal jeho vlastný brandovaný hardware. Vlastne nie. Preboha. Veď svoju hardware divíziu má už celé roky. Vyrába myšky a klávesnice. A veľmi dobré.

Mal si toto uvedomiť v momente ako čas prešiel zo skladačiek do kompaktných zariadení, v ktorý sa už väčšina klientov nevŕta lebo rozumie všetkému ale technike nie. Takže s príchodom Windows 8 a je jedno či na počítače, tablety či smartphony, toto všetko malo niesť značku Microsoft.

Iste, je tu nepodarený pokus s tabletmi. Netuším, kde sa stala chyba. Možno v technoidnom marketingu, kde medzi parametrami proste priznali technický údaj o veľkosti úložiska ale pozabudli, debili, na to, že značnú časť vypĺňa OS. Miesto toho mali marketingovo hovoriť o voľnom mieste ako o úložisku. Chápeme, že.

V ostatnom to totiž až také zlé nie je. Windows 8 je úžasný, moderný OS. Len technoidi plačú, lebo nevidia „plochu“. Pritom ju dostanú presne na jedno stlačenie klávesu a potom, keď si spustia aplikácie rozhodne dlažbu neuvidia. Ale to sú naši technoidi – tak trochu barani, že.

Windows na smartphonoch sa úžasne reinkarnoval. Vyzerá skvele. Vlastne sú to prvé softwarové veci, ktoré majú vkus a sú od Microsoftu.

Len mi celý čas vŕtalo v hlave, o čo ide Microsoftu tým, že stále sa predáva Nokia Lumia. Veď je to blbosť. V momente to mala byť Microsoft Lumia.

Ale už nie sú tak jednoduché časy, aby sa v korporátnej sfére Microsoft presadil smartphonmi. Alebo ste počuli o tom, že by niektorý zamestnávateľ masovo začal nakupovať niečo iné ako dumbphony, keď sa im zapáčilo nekupovať zamestnancov vlastne vôbec nič?

V tejto ére ťažko povedať, ktorý krok je lepší. Snáď však koncept OS na tablete aký začal Microsoft nezanikne, je totiž veľmi dobrý a veľmi sľubný do budúcnosti.

Môže sa Vám ešte páčiť...