ROKU 2: streamovacia krabička

Zo sviatočnej série článkov Engadget ma zaujala krabička ROKU 2. Veľmi sa podobá na Apple TV druhej generácie a zdanie neklame. Je to streamovacie zariadenie vychádzajúce z konceptu NMT ale hlavne samotnej Apple TV. Podobné zariadenie vyrábal aj Popcorn Hour (klasický NMT ale bez akéhokoľvek interného disku).

ROKU 2 je teda bezdisková krabička dopĺňajúca televízor o pripojenie k internetovým službám. Nemá v sebe žiadny disk a je to teda zariadenie pre tých, ktorí si chcú multimediálny obsah sprístupniť do svojej audiovizuálnej výbavy v obývačke.

Výrobca ho má v niekoľkých prevedeniach, ktoré sa líšia minimálne a podľa mňa by ich uživil aj jediný hardware.

Všetky samozrejme ponúkajú multimediálny obsah (z internetu) cez Wi-Fi. Potrebujete mať doma svoju vlastnú Wi-Fi sieť (alebo najvyšší model s Ethernet konektorom). Podporujú prehrávanie videa až do 720p. Od vyšších modelov ešte pridávajú možnosť rozšíriť pamäť, majú Bluetooth, podporu 1080p, diaľkové ovládanie s pridanými tlačítkami na hranie hier a spomínaný Ethernet port.

Ceny od 50 do 100 dolárov, veď hovorím, že by sa mali zamerať na jediný hardware (za cenu 80 dolárov by ho zvládli predávať aj so ziskom).

Výstup zvuku je buď separátne stereo (jack) alebo v rámci HDMI výstupu. Slot na microSD je využívaný hlavne na hry. Podporuje video vo formáte MP4 (štandardný kontajner s kodekom H.264), čiže nič neobvyklé a rozhodne teda nečakajte MKV a podobné kontajnery.

Služby, ktoré môžete cez túto krabičku pozerať sú spísané na tejto stránke. Nečakajte teda, že by ste si robili „svoj program“ zo svojej zbierky MKVčiek.

Zariadenia NMT typu Popcorn Hour sú liberálnejšie a podporujú širší rozsah kontajnerov, kodekov, titulkov. Majú tiež istý rozsah streamovaných služieb. Apple TV je zasa užšie naviazané na iTunes avšak má naviac podporu AirPlay či prehrávania lokálneho obsahu vašej knižnice v iTunes (a tým pádom aj vášho VLASTNÉHO obsahu). ROKU 2 zasa pridáva alebo sa snaží aj o akúsi hernú platformu aj keď si myslím, že toto je najmenej zaujímavé.

Skúste si ho porovnať s Apple TV.

Môže sa Vám ešte páčiť...