Logitech K760: bluetooth, solárne nabíjanie, pre viac zariadení

Logitech sprvu robil najmä pre PC ale dnes už regulérne robí veci aj trošku blízke platforme OS X či iOS. Je to dobre, pretože má šancu získať si cieľovku. Aj preto, že niektoré periférie Apple nemusia z profesionálneho hľadiska vyhovieť. To sa Logitech snaží vykryť ale to lepšie z Apple zachová. Ako sa mu darí? Poďme najprv na známejšiu klávesnicu.

Logitech_Wireless_Solar_Keyboard_K760_35332361_01

Nebudem točiť motúzy: mám Apple Wireless keyboard a po mojej počiatočnej nedôvere sa mi zdá byť takmer ideálna. Mierne rozčarovanie vyplývalo z veľkosti a neexistencie numerického a šípokového bloku. Napodiv mi to prestalo chýbať. Nejako som sa vysporiadal s nižším zdvihom kláves a tento trend som teda adoptoval.

Za najvyššie plus patrí bezdrôtovosť ale hlavne tiché písanie. Naozaj musím vyzdvihnúť nečakane príjemné písanie.

Logitech zjavne ide týmto smerom. Klávesnica k760 má takmer rovnakú veľkosť, rovnako ploché štvorcové klávesy. Žiadne efektné krivky len funkčný dizajn.

Je väčšia lebo má v hornej časti solárne nabíjanie. A je aj na pociť ťažšia. Nič, čo by malo vadiť.

Aj keď teda vyzerá na prvý pohľad podobne, rozdiely začínajú narastať.

Na mieste backspace je vypínač – mne to vadí a musím sa pri používaní Macu kontrolovať (backspace je súčasť mazania súborov). Lenže prvé, čo upúta ako rozdiel je také… cinkanie? hrkanie? kláves pri písaní. Akoby som hral na nejaký nástroj. Cinká to ako pohár s plastovými céčkami :) Tento rozdiel ma trošku ruší. Vlastne až tak, že by som klávesnicu vyradil z veľmi tichého prostredia. Bežné kancelárske klávesnice vo firmách sú však oveľa hlučnejšie.

Aj keď sa horný rad zdá byť podobný ako u Apple klávesnice, má pozmenené funkcie. V prvom rade F1 až F3 prepínajú Bluetooth kanály. Môžete sa tak rýchlo prepojiť k inému počítaču, tabletu či inému zariadeniu. To robí z klávesnice konkrétne pre špecifické potreby.

Náročnejších však zarazí nemožnosť postaviť šikmejšie, čo však nemá ani Apple :) tak nebudeme v tom vŕtať.

Solárne nabíjanie zasa rieši znechutenie neustálymi výmenami batérií. Logitech proste prikázal zabudnúť na takúto otravnú činnosť. A robí dobre, pretože toto funguje. Dobre, netreba ani riešiť, či ste v tme alebo na svetle. Podľa mňa sa nabije hocaj zo žiary monitora. Sen každého zábudlivca alebo človeka, ktorého naštve vybitá batéria v klávesnici.

Prečo vyzdvihujem viac zariadení? S Apple klávesnicou sa mi stávalo, že sa mi občas miesto k mac mini pripojila k Macbooku len preto, že bol zapnutý. Sadnete si k mac mini a neviete ako z toho von…

Neprišiel som však na to, prečo má vôbec vypínač…

Pred časom som mal podobnú klávesnicu k750 a platí viacmenej všetko spoločne.

Subjektívny záver: ja celkom určite neopustím Apple klávesnicu a dôvodom je to „hrkanie“ kláves pri písaní. Všetky ostatné výhrady sú prekonateľné.

Objektívne výhody: solárne nabíjanie, viacej zariadení naraz ušetrí čas, striedmy dizajn, malé rozmery a vyhovie tým nespokojným majiteľom Apple klávesníc a ľuďom, ktorým sa zdá bežná klávesnica archaický veľký bordel.

Budem mrcha a poradím vám zvážiť model K810, lebo to slovo illuminated sa hodí nám iluminátom… možno je drahšia ale vyzerá krajšie, funkcie tie isté. Len sa nemusí hodiť k Macu ale na to môžeme kašlať.

Môže sa Vám ešte páčiť...