iPad naživo v Bratislave

iPadVďaka láskavosti majiteľa iPadu z Bratislavy som si pár desiatok minút mohol iPad vyskúšať aj ja. Prvý dojem nesklamal vopred získané očakávania a potvrdzuje tvrdenia, že Apple chce poskytnúť zariadenie, ktoré už poznáme.
Na prvom videu sa hrám s fotografiami:

Samozrejme pre mňa prvoradý je prehliadač a ako prvé som sa snažil zistiť rýchlosť ale najmä schopnosť práce s viacerými kartami. Je to lepšie ako na iPhone a pri počte šesť kariet už začne pri prechádzaní z karty na kartu nanovo načítať stránku. To je dané kapacitou operačnej pamäti. Neviem posúdiť rozdiel medzi 3GS ale voči 2G a 3G to je lepšie. Pokiaľ teda udržím počet otvorených kariet pod 6, tak je medzi nimi prechádzanie bleskové.

Ako druhé som skúšal samozrejme písanie. Vzhľadom na rozloženie kláves je to po pamäti zložitejšie ale po vypnutí spellcheckeru a menšom tréningu môžete písanie využiť najmä na reagovanie v diskusiách, všeobecne kratšie texty, korektúry textov. Na drobné písanie ako adresy do prehliadača, maily je teda aj takáto klávesnica absolútne v pohode. Rozhraniu nevadí, že časť obrazovky zaberajú virtuálne tlačítka.
Veľmi veľa operácii je doslova intuitívne k dispozícii – video na web stránke úplne logickými pohybmi prstov môžete nazoomovať, fotografie sú vymakané na dotykové ovládanie do dokonalosti. Keď si spomeniete na Surface od Microsoftu, tak v prípade iPadu tu máme niečo podobné ale dostupné a v predaji. Perlička: kto si všimol aký objemný hardware predstavuje Surface?
iPadom nie som prekvapený, ani šokovaný, ani ma vyslovene neohromuje. To je pre skúseného človeka vlastne prijateľný výsledok aj keď po internete kolujú názory rôznych ľudí, ktorí práve týmto chcú niečo neviem čo dokazovať. To zariadenie predsa nemá byť čarovná skrinka a nie je účelom traviť čas objavovaním „ako sa k tomu dostanem“. Nemá sa nad ním tráviť čas iba tým, že ho konfigurujem, inštalujem, programujem, doliepam. Je mi jasné, že priemerný geek práve toto robí najradšej – bez rozumného cieľa sa ukája iba tým, že niečo, čo má v ruke je v tabuľkových hodnotách viac ako to jeho kamoša. :) A potom dospejete aj Vy :)
Bez fráz a bez problémov: iPad chcem mať pretože presne viem, kde, kedy a za akých okolností sa mi bude hodiť. Pre mňa existuje a podľa počtu predaných kusov zrejme nejakú predstavu majú aj jeho dnešní majitelia. (nedokazujte mi nič o „zlom“ iPade – vymazávam pomätené komentáre).

Môže sa Vám ešte páčiť...