Škola

Musis zvladnut zaklady, aby si objavil naozaj nove veci. a ak vycerpas energiu tym, ze sa snazis casovo narocnejsie priviest deti k nauceniu tych zakladnych „blbosti z 5. storocia“, v dospelosti budu objavovat tie z 15.eho a nezostane im zivot na toe z 21.eho.

den_ucitelov

moj nazor je, ze ak su to trivialne zaklady, treba vyuzit schopnost detskeho mozgu memorovat a necakat, nenatahovat to. Lebo dospely mozog uz toho nie je schopny.

Vsetci idioti, ktori v 30tke objavuju zaklady matematiky tym, ze nabiehaju podvodnikom na lep, ti vsetci si mysleli, ze ucit sa v detstve je zbytocne. taktiez si myslim, ze kvanta ludi nemaju take schopnosti aby na veci prisli sami svojimi logickymi schopnostami a ucinnejsie je memorovanie. Takze mam nazor, ak teda si myslim, ze moje decko ma naviac, necham skolu nech mu da zaklady a jeho uzasnost rozvijam aj ja.

Ale mozem sa aj mylit a uzasnost dietata si len projektujem. Takze mozno stravim jeho cas tym, ze ho miniem na pokusy ucot ho triviality narocnejsimi metodami a mozno mu budu proste tie „blbosti“ chybat a ludovo povedane, ledva si uviaze snurky na topankach.

mame stupne skolstva, zakladne ma za ulohu najma vsetkym dat zaklady. hotovo bodka. Ak si myslite, ze ma decko na viac, treba mu to dopriat ale nemalo by to nahradit ten zaklad. Aj ked nebudem mat bunky na matiku, proste musim zvladnut algebru. percenta a taketo nevyhnutne veci. Aj ked nemam zaujem o historiu, tak aspon par faktov by si clovek mal prejst, lebo zivot je o tom, nerobit tie iste chyby ako ti pred nami, k tomu je historia. atd. atd.

Memorovanie je efektivna metoda, skracuje cas potrebny k osvojeniu vedomosti. Chapem, ze rodicia maju svoje decka za geniou, ku ktorym treba pristupovat tak, ze sa ma pouzivat logika, odvodzovanie, kvanta casu. Iste, kludne. Len si myslim, ze je to skoda, lebo takyto pristup je vyborny na objavovanie zlozitejsich veci, kde sa skutocne otestuje, ci ma tie schopnosti.

podla mna je to teda o tom, snazit sa kazdemu dat tie zaklady. Spravodlivo. Lebo to nas taha dalej. Nie to, ze jedno decko z miliona bude genius.

Makčene nedoplním, článok je len prepis komentára z Facebooku. Prepáčte nízky komfort čítania.

Môže sa Vám ešte páčiť...