Nerobte smartwatch, ktoré…

Tak už sme si ako tak zvykli, niektorí už máme múdre hodinky, niektorí nie, iní stále hľadajú zmysel.

Ponajprv zabudnite vy na to, že smartwatch je vec, ktorú „musíte“ obchytkávať každých desať minút a pokiaľ sa tak nedeje, tak sú celé o ničom.

Na tom, či sú okrúhle vôbec nezáleží. Verte mi. Pokiaľ žijete v predstave, že skutočné hodinky sú okrúhle, tak sa aj veľmi mýlite ale hlavne, ak silou mocou chcete smartwatch aby boli „ako skutočné hodinky“, tak sa omyl zdvojnásobuje.

Nevadí, že sú okrúhle ale vôbec na tom nezáleží.

Nerobte smartwatch, ktoré majú odfláknuté telo. Teda pokiaľ si myslíte, že detské silikónové polopriesvitné hodinky patria na ruku dospelého človeka.

Hodinky a aj smartwatch sú vec, ktorá je na ruke vidieť, musím sa s ich vzhľadom nejako stotožniť. Musia byť pekné ale aj prakticky pekné. To druhé je v detailoch. Keď si všimnete klasické hodinky, ich telo je vždy vypracúvané s citom pre detail. Takže nerobte smartwatch, kde je spodná strana so štyrmi dierami v ktorých sú skrutky – nerobíte tranzistorák do kuchyne. Myslite na to, že to musí byť niečo ako šperk.

Plast na telo hodín patrí ak je vašim denným oblečením tričko, šortky a v rukách máte vedierko. Ľuďom v oblekoch nevnucujte na ruku plastové krámy.

Materiály na hodinky sú vždy ušľachtilé. Nie, nemusia byť drahé.

Robte smartwatch s dôrazom na to, aby tak nejako premýšľali za majiteľa, aby ho dokázali upozorňovať čo najmenej ale tak, aby mu neušli podstatné veci. Dajte mu príležitosť si rýchlo a nekomplikovane vycvakať, čo ho zaujíma. Ponúkajte mu scenáre využitia. Nerobte hodinky, ktoré musím servisovať niekoľkokrát do dňa.

Pod servis patri rôzne prepínanie profilov – rádoby supernápad ale v skutočnosti to robiť nechce – ale nech to robia hodinky. Nerobte hodinky, ktoré sa obsluhujú zložitými úkonmi.

Ak mi pípnu, že notifikácia, tak keď zdvihnem ruku, tak nech sa táto rovno zobrazí (bez dotykov). Keď pípne a ja to ignorujem, tak jasne, že nechcem a nemám chuť ju vidieť.

Nepotrebujem nadvýbavu v smartwatch ak by znamenala neustále matlanie sa po obrazovke. Mnou najviac preferovaný úkon je zdvihnúť ruku a pozrieť na obrazovku. Druhý ešte tolerovaný úkon je jednoduché gesto na obrazovke. Mal by som byť schopný ho urobiť aj nosom.

Nerobte najtenšie alebo najmenšie smartwatch. Na veľkosti a hmotnosti u hodiniek až tak nezáleží. Len si spomeňte, že mohutné hodinky nesedia ku košeli a obleku.

Z praxe pri používaní smartwatch zisťujem moju vyššiu ochotu striedať na nich remienky. Nerobte hodinky, kde sa remienky nedajú ľahko vymieňať. Nepodceňujte ich kvalitu a praktickosť. Link bracelet u Apple Watch ukázal ako veľmi klasickí výrobcovia zastali na mieste. Ich kovové náramky sú odrazu zúfalo mimo.

Nedávajte k hodinkám podpriemerné remienky.

Čo operačný systém? Ten je a asi dlho bude dvojča so smartphonom. Nerobte nezladené smartwatch. Nesnažte sa ani o príliš zbytočnú cestu autonómnosti – buď vyrobíte smartphone opásaný na ruke alebo to nebude mať celé akosi zmysel.

Nerobte oblé (zakrivené) obrazovky. Zle sa používajú. Odozva systému musí byť tak ako v iOS, bezprostredná, bez citeľného „omeškania“ v reakcií na dotyk či gesto.

Po pol roku používania smartwatch týchto pár postrehov…

Nerobte nedomyslené wearable.

Môže sa Vám ešte páčiť...