Čím je otravné vybrali.sme.sk a guláš.sme.sk?

Politikou. Nie, netlačí ju nikto zvláštny. Samotní používatelia si nedokážu pomôcť.

gulas

Vybrali.sme.sk pred rokmi bola zaujímavá slovenská verzia klikačky. Pridáš link, ostatní klikajú, či to stojí za to. Veľmi skoro sa prejavuje národná tvorivosť: potreba prejavovať svoj politický svetonázor. Web kontrolval možnosťou vypnúť kategóriu Politika, aby sa zachovala rôznorodosť odkazov. Posledné roky však už to nemá skoro cenu. Aj po vypnutí politiky je hlavnou náplňou tém odkazov čistá politika. Katoliban svedomite považuje politiku do kategórie spoločnosť, cielene si totiž myslia, že ich politika je pre všetkých a je dobroprajná, takže nemôže byť protispoločenská a politická. Takže svedomite otravujú svojimi témami a im rozhodne nejde nič vypnúť a vyhnúť sa im.

Okej, poviete si a je to dané tým, kto vlastní tento web a je jasné, že každý ich nástroj sa stane bojiskom ideológií. Prispievajú k zgrcaniu sa ľudí nad tým, čo dokážu demagógie vyrobiť. Vyhnúť sa tomu dá len tým, že takýto web im prenecháte, nech po čase pochopia, že hľadisko je prázdne.

Guláš bol opäť počin „kultúrnej“ sekcie novín SME. Mal to byť „vtipník“, no opäť ju znásilnili tupé ideologické hlavy, počnúc vulgárnymi ochrancami morálky a etiky (opäť moc blícko kresťanským katolibáncom – to sa nedá uprieť, ich vulgarity sú vždy najhrubšie, najkvetnatejšie a najviac militantné). Potom stovky „šútych“ a stovky „obludiek“. Každý z nich presne vie, že len on vidí vtipy tam, kde originály „nestíhajú“ alebo „obchádzajú“. Takže masívne premieľaná – opäť politika. Opäť kvantá blbučkých fotokoláží, bez pointy, bez vtipu. Proste len seno naviac.

Iste, guláš mal byť recyklátorom, agregátorom všetkého možného, čo kde vzniká. Nikde sa nepíše, že by to malo byť vtipné, neotravné, neopakujúce sa.

Takže, ak chcete výhradne a len vtipné veci, hocaj drsnejšie ale vyhýbajúce sa politike? U nás nič také nebude. Vždy nakoniec natrafíte na duté hlavy tlačice demagogiu a ideológiu kamkoľvek, kde vidia na to vhodnú dieru.

Pár ľudí na guľáši ešte ako tak sa snaží ťahať nepolitické témy, im vďaka.

Môže sa Vám ešte páčiť...