Ďalší zaujímavý aspekt blogovania

V blogu nemôžeš len tak položiť otázku na ktorú sa ti znesú desiatky priamych odpovedí, z ktorých sa vyvinie niekoľko ďalších prúdov diskusií viacčimenej už vzďaľujúcich sa od pôvodného prapredka threadu. Preto sú posty v blogu čriepok v kaleidoskope blogu, ktorý čitatelia viac menej prijímajú ako taký.


V fidoneťáckych (nahraď aj za mailinglisty, webové fóra) konferenciách je skalným pravidlom, že na každý príspevok sa sluší rozvinúť viac ako jednu reply a niekoľkonásobným kvótovaním rozvinúť minimálne niekoľkodňovú diskusiu.
Blog je preto čistým produktom jeho vlastníka, z ktorého si ostatní vyzobávajú to zaujímavé a preberajú, či komentujú samotný základ.
Je to bližšie samotnej podstate hypertextu než postupom času zložité a neprehľadné webové fóra, ktoré kladú pred ich účastnikov zložité riešenia zabezpečenia neopakovateľnosti informácii a ich rýchlej dostupnosti.
Blog za pomoci internetových vyhľadávačov môže napomôcť dohľadávaniu čistejších informácií, avšak ani v terajšom stave nie je komfort nájdenia toho, čo hľadám týmto spôsobom rýchly a bezproblémový.
Nerozlučné mechanizmy sprevádzajúce žijúci blog si úzko viažu k sebe lojálnu komunitu ľudí, ktorí skôr alebo neskôr dospievajú k vytváraniu obsahu.
Ako podotýkajú ostatné české blogy, fenomén bloggingu spočíva v elementárnej jednoduchosti vytvorenia svojho „informačného kanálu“. Kým vytvorenie a prevádzkovanie „bežnej homepage“ je pre subjekt jednotlivca neustály boj s nedostatkom času, neaktuálnosťou a pomernou zložitosťou vytvorenia minimálne informatívnej homepage, k blogovaniu sú vytvorené dokonalejšie nástroje, ktoré odtieňujú autora od nutnosti zložitejšie vnikať do problematiky tvorby webovej stránky.
Samotný produkt – blog – sa tak vytvára bleskovo, svojou štruktúrou je však stály a spoľahlivý (predošlé posty ostávajú viacmenej trvalé) ale je zároveň vysoko dynamický (priamo vidno jeho život, čo sa deje).
Blogging prináša veľa zaujímavého pre neIT autorov ale nadšenci v oblastiach pohybujúcich sa okolo IT sa môžu v blogovaní vysoko vyžívať – rýchlosť publikovania, možnosť zasahovať do publikačného systému, vzhľadu, špekulácie okolo nepísaných noriem, testovanie čitateľstva, bulvarita (chichi) informácií, nové trendy, nezávislosť.

Môže sa Vám ešte páčiť...