Marketingové žvásty založené na výklade štatistík

Média nás pomasírovali stangnáciami predaja PDA a tak impérium vracia úder. Nad tými istými číslami sa porovnal predaj chytrých mobilov s predajom PDA. Opsa.. predaj PDA zaznamenal výrazný rast oproti menej výraznému vzrastu predaja mobiliek. Čo dodať? Asi to, že porovnávať z rôznych pohľadov a generovať názory a články z čísiel sa dá vždy podľa „čo sa babe chcelo, to sa babe prisnilo“.
Neverte teda slovám závislých analytikov, ktorí len papagájujú podľa chleba, ktorý jedia. Verte živým skúsenostiam. Ak vám ja poviem, že PDAčko je lepšie ako chytrý mobil, dostávate rovnako subjektívnu odpoveď ako podobné „predpovede a komentáre vývoja“. Ak vám iný človek povie, že jemu vyhovuje smartphone, tak je to vyjadrenie tej istej hodnoty. Prognózy a analýzy predpovedajúce zánik alebo vzrast toho alebo toho hodnotu nemajú.
Spomeňte si ako som pred časom ironicky poznamenal na vyjadrenie hlaváča zo Symbianu, ktorý okamžite po tom, ako sa Motorola zbavila u neho podielov (prachz, ó prachy), sa ponáhľal z prognózovaním prepadu istej (zhodou okolnosti cudzej) triedy mobilných zariadení.

Môže sa Vám ešte páčiť...