root.cz: spamovanie systémov Movable Type?

root.cz: Spammeři přecpávají webové deníčky
Ja som si dovolil upresňujúci komentár na root a kópia je aj v tomto spote.


chcel by som podotknut, ze zrejme ide o nepresnost prekladu alebo povrchnejsie prepojenie len na system Movable Type.
V principe, formular na komentare v Movable Type sa nijako neodlisuje od formulara ja neviem v ROOT.CZ
Takze hrozba zaspamovania komentarov je rovnaka.
Problemom je, ze to musi „spamer“ robit rucne – nabehne na par blogov a urobi zapisy.
Ak by to chcel riesit „strojovo“ tak v podstate automatizuje pridavanie komentarov do stranok na zaklade znalosti struktury dokumentu. Ani toto nie je obmedzene len na Movable Type ale na prehladavanie FORM a odosielanie komentarom skriptom.
Iny problem je, ze Movable Type ako dalsie profesionalnejsie systemy ma komunikacne rozhranie XML-RPC, ktore umoznuje komunikovat s blogovacim CMS prostrednictvom XML suborov, ktore obsahuju „povely“ a data, ktore CMS takychto systemov vedia spracovat. Je to bezny protokol. Takisto Movable Type ho pouziva. Specialitou niektorych CMS systemov je aj system TrackBack, ktorym si medzi sebou blogy vymienaju prelinkovane spoty – pravdepodobne clanok sa tykal prave systemu TrackBack, pretoze vacsinou staci poznat takzvanu TrackBack adresu prispevku na weblogu a prostrednictvom protokolu XML-RPC sa kontaktuje CMS weblogu s uvedenim tejto url adresy Trackbacku prispevku a dalsimi datami (obsahujucimi „komentar“, text spamu). CMS weblogu si potom tieto data „zapise“ do prispevku ako takzvany Trackback komentar. V konecnom dosledku dojde k tomu, co spominal clanok – zlepseniu pozicie spamerskej url v prehliadaci, nakolko weblogy maju vzhladom k svojej strukture dost silne pozicie…
Problem sa da odstranit pomerne lahko – prekonfigurovanim CMS systemu tak, aby sa co najmenej podobal defaultnej instalacii.
Movable Type sa spomina najma preto, ze je to najrozvinutejsi a najrozsirenejsi system v anglosaskych krajinach vratane U.S.A. a jeho popularita medzi majitelmi weblogov v tychto regionoch je takmer bezkonkurencna.
Dufam, ze som aspon trosku vysvetlil niektore podrobnosti a nepresnosti, ktore vznikli mozno snahou priblizit problem citatelom, ktori neovladaju detaily CMS systemov weblogov.

Môže sa Vám ešte páčiť...