CMS 4.: Verzálky na koniec

CSS ponúka možnosť text automaticky zobrazovať ako verzálky. Napriek tomu som pri návrhu stránky príliš neexperimentoval s touto vlastnosťou. Nemám s tým problém avšak tuším v tom trošku problémy.


Pokiaľ chcete písať nadpisy (hladkú sadzbu preboha nepíšte veľkými písmenami ani verzálkami) veľkými písmenami skúste si trebárs vo Photoshope takýto text poriadne prezrieť. Pokiaľ program nepoužíva vyrovnávanie medzier medzi písmenami, je takýto text akýsi zubatý. Často treba takýto nadpis ručne vyrovnávať vodorovným posunom písmen.
Text veľkými písmenami takisto vyžaduje širšie medzery a pokiaľ použijete prestrkávanie písmen (väčší odstup medzi písmenami) ešte sa znásobuje potreba citlivo zvoliť šírku medzier.
Zabudol som spomenúť rozdiel medzi kapitálkami a verzálkami.
Kapitálkami je písaný text tak, že text písaný malými a veľkými písmenami má tie veľké bezozmeny ale namiesto malých písmen je veľkými písmenami. Avšak tieto sú rozmerovo zhodné s malými písmenami.
Používa sa pojem skutočné kapitálky. Problémom totiž je, že sa na vytvorenie textu písaného kapitálkami použije proste ten istý typ písma akurát zmenšený o niekoľko bodov. Tým pádom sú veľké písmená o poznanie tučnejšie. Tento jav neprispieva k lepšej čitateľnosti textu a ruši dokonca aj u krátkych viet.
Text písaný verzálkami je text písaný veľkými písmenami. Ako taký nepôsobí na čitateľa príliš dobre. Preto verzálky obmedzujte na nadpisy a striedmo v texte.
Týmto som vysvetlil moje dôvody pre naozaj sparťanské využívanie verzáliek a kapitáliek. Netuším totiž ako sa ktorý počítač k ich zobrazeniu postaví a cesta nahrádzania nadpisov obrázkami nie je riešením problému. Nedoporučujem používať náhražky.
U systémov správy obsahu nemôžeme proti tomuto urobiť nič – pokiaľ CSS grafik vytvoril CLASS s verzálkami či kapitálkami netýka sa to CMS. Pokiaľ nepoučiteľný autor textu považuje odstavec s verzálkami za skvelý marketingový ťah, môže ho CMS nanajvýš upozorniť na typografický prehrešok. Všetci podkutí sadzači ale aj grafici so mnou určite súhlasia.
Na tomto mieste sa musím trošku nadýchnuť. Momentálne si neviem spomenúť na žiadne ďalšie tipy pre programátorov systémov správy obsahu.
Chcem zopakovať upozornenie, že TEXTAREA využívaná vo webových CMS je veľmi tupý nástroj na prípravu textu a nepomohol ani HTMLAREA. Pre profesionálny vstup textu je nutný odlišný prístup s maximom pohodlia. To určite neposkytne žiadny prehliadač ani bežný RAD nástroj ako je DELPHI. Nemožno očakávať, že do binárky alebo webového formu plácnutý inputbox bude premýšľať pri písaní s nami. Je nutné programovať a buď doplníte webové CMS o následné filtre po submite FORMu alebo sa rozhodnete pre samostatnú binárku s dobrým textovým editorom.
V celom seriáli som nepredviedol žiadny príklad kódu pre PERL, PHP či Pascal. Napriek tomu očakávam, že ľudia sa skôr v predbiehaní sa nad riešeniami toho istého dokola začnú venovať nepokrytým problémom.


Zhrnutie článkov na tému CMS do 21. mája 2004:

Môže sa Vám ešte páčiť...