Kam strčiť menu

Interval sa posnažil viac-menej zhrnúť nedávnu tému, ktorú preberali weboví bloggeri. Išlo o to, že sa verbálne vyzdvihlo vertikálne umiestnenie menu k pravému okraju stránky. Samozrejme článok na Intervale okrem zhrnutia nedospel k tomu Kam patří menu.
Chcem zvýrazniť – menu vpravo je dobrá vec a pokiaľ by som robil aj grafický návrh, budem nad ním uvažovať. Má to podmienku – menu musí byť vždy vidieť po načítaní stránky. Takže v tom prípade je jednoznačne potrebná fixná šírka stránky podľa viewportu prehliadača.
Používatelia zrejme pomerne inteligentne rozoznajú čo na stránke je menu – takže nie je problém s používateľmi.
Víťazstvom osvietenosti nad primitívnym ľpením na zastaralých názoroch tvorby webu aké čítam občas v dokumente k designu sajtu (musím preboha!) je stránka najpopulárnejšieho sajtu Seznam v jej beta verzií. Prvým pohľadom je fixný ale je robený v jednotkách em. Je to sympatický kompromis trvajúci na zachovaní proporcií (šírka : výška) ale s možnosťou dynamickej zmeny veľkosti písma (argument nečitateľnosti pevnej veľkosti pri malej veľkosti bodu na obrazovke). Osobne by som však práve u katalógov videl potenciál k opusteniu tradičnej schémy návrhu stránky a vyplnil jej obsah na celú šírku viewportu.
Tupí zástancovia pevnej šírky totiž majú jediný argument – väčšina je 800×600 px. To je nesprávny postoj (pretože dokážem akceptovať pevnú šírku ale pod tiahou trošku iných pohnútok). Oni totiž veria, že všetci píšu modrým perom (pesnička kapely Bez ladu a skladu).
Prepáčte, idem čítať jeden tupý dokument…

Môže sa Vám ešte páčiť...