Zvedavcov SPAM

Neviem nakoľko je p. Stwora počítačovo podkutý (vydáva webzine, takže aj keby nebol, tak už je) ale už je vidno ako aspoň na takúto platformu ľudí preniká povedomie o hrozbe prehltenia e-mailu.


Bohužiaľ oficiálnejšie média a to vrátane marketingových oddelení počítačových firiem (Microsoft – Billove nezmysly o vyriešení SPAMu) sa zatiaľ skôr venujú SPAMu akosi vzdialene a „akademicky“ či ignorujú vôbec príslovečným laickým spôsobom.
Pritom SPAM existuje práve vďaka všeobecne našim zvykom pri používaní e-mailu – rýchlo sme si zvykli na schématické zneužívanie e-mailu na totálne hovadiny.
Prispievajú k tomu aj nihilistické postoje ľudí, čo sa považujú za geekov a na každé poukázanie smerom k problémom so SPAMom odpovedajú nezmyselným doporučovaním filtrov na spamy.
Už veľakrát na Spravodaji pripomínam, že filtre na spam, podobne ako antivirové systémy neriešia motiváciu autorov k ich produkovaniu.
Áno každý z nás čo si vplyv spamu na Sieť uvedomuje by najradšej spamera trestal verejne a fyzicky.
Problém je, že spamerov je fyzicky omnoho menej ako počet ľudí, ktorých zasahujú.
Včera ma napadla myšlienka, že pokiaľ by v spamerovi bolo kúsok ohľaduplnej logiky, že napríklad propagáciu svojich nezmyslov obmedzí regionálne a nebude sa pokúšať posielať to na TLD krajín, z ktorých nemá žiadnu šancu.
Dnes ráno ale vo mne padla aj takáto myšlienka, keď som zo svojej plechovej poštovej schránky, inak jasne označenej (že reklamné zásielky nechcem), vytiahol už neviem koľký oxeroxovaný letáčik ponúkajúci mi dokola už v neviem koľkom poradí to isté (OKNÁ, ROLETY, …). V prvý moment som mal chuť zavolať na uvedené mobilné číslo (leták neobsahoval ani názov firmy) a riadne tomu debilovi vynadať. Pochybujem však, že by nepochopil dôvod mojej zlosti na tú jeho samaritánsku službu informovať ma o jeho skvelých službách, bez ktorých nemôžem žiť a bez nej by som zrejme do 24 hodín aj umrel. Nechápal by moje rozčúlenie. Nenapadlo by ho jednoduché veľmi pokorne sa ospravedlniť. Pravdepodobne by skúsil dokonca protiútok.
Stwora sa sťažuje aj na známy problém antivirov, čo notifikujú domnelým odosielateľom, že ich vir nemôžu doručiť. Denne píšem na pár postmastrov tie isté odpovede, kde im neustále tvrdím, že ja nič neposielam a že by mohli skúsiť naštudovať www.viry.cz ohľadom noviniek posledných rokov okolo virusov. Napríklad u harlequin.sk sa dlhé týždne nič nedeje – ani na oficiálnej adrese mi proste NIKTO z firmy ani NEZABUČÍ, že hele človeče, ďakujeme za upozornenie, skúsime poriešiť alebo aspoň niečo.
Viem, prečo neodpovedajú – takisto majú preplnenú schránku ale asi si ešte neuvedomili nezmyselnosť riešení, ktoré u antivirov zvolili a prepojenosť týchto problémov s problémom p. Stworu.
Jedna vec je istá – kým posledné roky skuvíňajú nad znižovaním významu, dôležitosti a spoľahlivosti e-mailu len také výnimky ako som ja (čo vidí ďalej od svojej posranej Doručenej pošty a svojho kompíku), tak už začína problém zasahovať aj bežnejšiu vrstvu používateľov. Čas od času a už častejšie sa stáva, že dôležitejšie VIP osoby akosi prichádzajú o maily – nimi odoslané sa nedoručia a stratia, dostávajú spam alebo newslettre a pindajú, že to chcú dať preč.
Obávam sa, že e-mail budeme môcť už iba pochovať ;-)

Tip pre pomstu

Tento námet som už roky schovával s obavou, že poskytnem nebezpečný návod a tak prispejem k problémom, ktoré by mohli nastať.
Predstavte si nasraného odchádzajúceho zamestnanca z firmy. Ako skvelá pomsta sa okrem iného ponúka aj zariadenie, aby na jeho pôvodnú schránku a na schránku nepríjemného šéfa začal masívne chodiť spam. Nie je to až také ťažké ale má to jednu dôležitú vlastnosť
– je to neodvolateľné (proste nejde to vziať naspäť a to ani z vôle vinníka),
– je to narastajúce (čím ďalej to bude horšie),
– je to veľmi nepríjemné.
Stačí však aj neúmyselné ponechanie prihlásených newslettrov alebo laické vypĺňanie formulárov na webe priamo firemnými adresami. Ono totiž aj keď príslušné aliasy či mailboxy zrušíte, firemný mailserver musí komplet celú komunikáciu prichádzajúcu naň prijímať a až následne rozdeľuje poštu a prípadne „ničí“. Linka je teda postupujúcimi rokmi čím ďalej tým viac zahlcovaná nezmyslami. Vidím to v priebehu rokov na firemnom serveri, kedy sa objem aj počet už rokmi mení násobkami. Ak zlomyseľný zamestnanec uskutočňuje svoju pomstu a myslí si, že spôsobuje nenapadnuteľnú škodu, zrejme čoskoro dôjde vo všeobecnosti vo firmách ešte k razantnejšiemu obmedzovaniu mailboxov. Pred rokmi prebiehali debaty o súkromí vo firemných mailboxoch zamestnancov – dnes už to nikto von nevyťahuje, lebo aj odborné IT média si už naplno uvedomili hrozbu vyplývajúcu z prílišného dôrazu na intimitu obsahu mailu.
Napriek tomu ešte základná časť firemných používateľov používa mail vo väčšine len na prepravu sena. Komunikácia e-mailom je len zlomkom. A táto posledná veta je príčinou pre prebiehajúce ale aj očakávané dôsledky.
Obávam sa, že e-mail budeme môcť už iba pochovať ;-)
Vzniklo na námet článku p. Stworu: Zahlcen spamem a viry

Môže sa Vám ešte páčiť...