Akcie rozšíria funkcie RSS Point

Dotknem sa vecí, ktoré sa vôbec nespomínajú. Sú vlastne dve: filtre a akcie. To prvé mi bohužiaľ moc nesadlo k duhu a osobne sa mi omnoho viacej páči metóda akou sa to isté robí trebárs v Outlook 2003 (aj keď ten to nevymyslel) a NewzCrawler. Takže k filtrom len s nechuťou :-)
Akcie sú však srdcovka, priznám sa, že ich nepoužívam :-) Dôvody sú skôr praktické: nepotreboval som to. Keď som navrhoval veci do 1.0, tak akcie boli jedni z nich a myslím, že sa dosť dobre podarili.
Význam akcií je tento: každému vždy chýbajú nejaké funkcie čítačky, čo všetko by ešte čítačka mohla so správami robiť, prípadne čo by mala vedieť. Časť problémov vyrieši vždy vhodný interface a jedným takým je možnosť spúšťať používateľské programy alebo smerovať dáta do formulára na webe cez parametre v URI.
Tak som povedal: dajme možnosť spustiť nad danou správou nejaký program alebo URL s parametrami.


Nad správou v RSS Point čítačke môžete robiť tie aktivity, ktoré sa považujú za bežné a čítačky ich zväčša vedia natívne. Takže sa dá otvoriť správa v prehliadači, dá sa vymazať, môžete ju otvoriť v náhľade, vytlačiť.
1. Čo ak však trebárs chcete na danú správu reagovať vo weblogu a zároveň ponechať čítačku aby vám do príspevku vložila aj odkaz, či text správy?
2. Možno chcete si odkladať odkazy na zaujímavé správy a riešiť to ako nekomentované odkazy pre svoju stránku.
3. Zaujímave by bolo robiť si „kópie“ stránok s príspevkami na svoj disk.
Riešenia
Prvý problém vyžaduje snáď iba CMS weblogu, ktoré umožňuje prijať dáta zároveň s otvorením stránky s novým príspevkom (to by mal vedieť napríklad protokol XML-RPC).
Druhý problém je prakticky najtriviálnejší. V čítačke zadefinujeme akciu LINK.BAT {ilink}
a vytvoríte „program“:
echo %1 >>c:\linky.txt
Vyvolaním takejto akcie sa do súboru linky.txt budú ukladať URL správ. Zdatní s fantáziou rozšíria možnosti napríklad o vytvorenie linku s názvom príspevku a URL.
Vytvorený súbor potom už len prenesiete cez FTP na web :-) alebo spracujete inak. Prenos cez FTP sa da uskriptovať kľudne aj v tom BAT súbore záleží, či chcete zakaždým vyvolávať časovo náročnejšie pripájanie sa na FTP alebo to urobíte nárazovo keď bude čas sami.
Tretí problém sa zasa krásne vyrieší buď programom wget alebo programom lynx. Oba majú dostatočné možnosti na „stiahnutie“ stránky zo zadanej URI.

Môže sa Vám ešte páčiť...