GPS invázia do mobilných zariadení

Tomáš Lutonský sa pýta kam zmizli turistické GPS navigácie. A má pravdu, že zrejme môžeme očakávať inváziu GPS do mobilov. Zrejme sa už iba špekuluje o nejakom obchodnom modeli, ktorý presvedčí mobilných operátorov, že im budeme neustále platiť za mapové funkcie. No neviem… Ty budeš?


Ja by som asi aj uvítal *offline mapový software v mobile* so zabudovaným hardwarom komunikujúcim cez GPS. Najvhodnejšie by to bolo na také to domáce blúdenie mestom či na turistiku. Technickým problémom je hlavne a to skoro jedine *vo výdrži batérií.* Riešiť sa to zrejme bude musieť rôznymi fintami ako je vypínanie displeja, rýchle aktivovanie GPS na overenie polohy a okamžité vypnutie. Na sledovanie trasy bude zrejme výdrž bateriek naozaj malá pri nutnosti zachovať mobil mobilným.
GPS sa už definitívne udomácňuje v operačných systémoch pre mobilné zariadenia známe ako PDA. No PDA dneška nemá už s Newtonom (áno, blbečku, s tým chemikom) málo spoločné. Koncept vonkajšieho vzhľadu je totožný ale vnútro je nepopierateľne odlišné. Výkon procesorov v PDA predčí PC spred pár rokov. PDA je také batoľa predkresľujúce ideálny počítač budúcnosti: zapne sa okamžite – *operatívnosť* na prvom mieste (nie, notebooky sú od toho naozaj nesmierne ďaleko).
Mobilné zariadenia súčasnosti sa už pomaličky *nedelia* na mobily a PDAčka. Už sa líšia iba veľkosťou. Operačný systém nezadržateľne konverguje do jediného kompatibilného (doteraz Smartphone a PDA nemali kompatibilný OS). Samozrejme bavíme sa o WM – jedinom reálne presaditeľnom systéme pre mobilné zariadenia až do doby nejakého budúceho systému, ktorý by nejakou náhodou umožňoval beh kompatibilných aplikácií rešpektujúcich odlišné HW podmienky (typicky: binárka Notepadu by šla na desktope aj na PDA). Ale to predbieham. Moje terajšie blízke predstavy ste už predsa čítali?!

Môže sa Vám ešte páčiť...