Naozaj sú mobily za korunu chyták?

V ankete na cas.sk suverénne vyhráva Telefón za korunu. No určite! Pekne mi to zrátajú v paušále ako odpoveď na otázku Čo považujete za najväčší chyták mobilných operátorov? (anketa na Cas.sk)
Podľa mňa to nie je celkom pravda a výhoda je aj na mojej strane. Samozrejme rozdiel ceny korunového mobilu a nákupnej ceny pre operátora sa „vyhojí“ práve na príjmoch z paušálov. Lenže telekomunikačný „priemysel“ nie je predaj komodít ale predaj služieb a tam ich „cena“ nie je odrazom skutočných nákladov + primeraný zisk. Skôr je to „čo trh dovolí“ + „nejaký nejasný podiel na nákladoch“.
Takže ak by sme boli „sprostí“ tak ťa telekomunikačný operátor zdiera tak alebo inak. Vráťme sa však ku dotovanému mobilu.
V prípade, že kvôli získaniu korunového mobilu nemusím zbytočne zvýšiť poplatok za paušal (len kvôli tomu, aby som ten mobil dostal) a skutočne mám v pláne byť mobilný aspoň tak dlhý čas ako je doba viazanosti, tak predsa nebudem platiť vyššiu cenu za ten istý paušál ak si korunák zoberiem.
Z tohto pohľadu teda korunové mobily nie sú chytákom na ľudí. Tými sú napr. nesmierne drahé SMSky pri pohľade na cenu za prenesenie porovnateľného množstva dát (jeden megabajt za 12 tisíc) alebo omnoho vyššia cena pripojenia k internetu z mobilu oproti pevným pripojeniam (cena za megabajt za desiatky korún resp. príliš drahé paušály k vyšším predplateným limitom). Alebo menej prehľadné „combo“ balíky, kde sa nedá príliš rozlíšiť aký podiel má na danom paušáli dáta a hlas.
Samozrejme anketa na cas.sk je mierená skôr na ľudí výhradne využívajúcich hlasové služby a preto ich citlivosť na dátove je menšia.

Môže sa Vám ešte páčiť...