Úprava PHPBB3 na odlišné zobrazovanie príspevkov

Nadpis je málo výstižný, takže to skúsim rozpísať. Založíte diskusné fórum na PHPBB3 a časom zistíte, že by ste nad ním ešte chceli nejaký doplnok, ktorý sa obvykle nazýva portál napr. board3. Čiže nejakú úvodnú stránku s novinkami, výcucom z diskusií a ďalšími vecami.
Časom zistíte, že okrem noviniek potrebujete aj nejaké stránky s informáciami. Existujú metódy ako vytvoriť „single“ stránku s dizajnom aktuálne zvolenej šablóny vzhľadu diskusného fóra ale tieto sa obmedzujú na vkladaný obsah priamo v PHP kóde. Radšej by ste však chceli, aby konkrétny topic (vlákno) sa dalo zobraziť aj v trochu inom vzhľade, ktorý by vyzeral skôr ako článok a nie ako diskusné vlákno.


S podivom to ide celkom jednoducho.
PHPBB3 na zobrazenie topicu (vlákna) používa skript viewtopic.php a tak stačí tento skript prekopírovať k sebe, premenovať napr. na viewarticle.php a vnútri v kóde nájsť názov subšablóny viewtopic_body.html a prepísať ho na viewtopic_article.html
PHPBBSamozrejme obratom musíme v každej použitej šablóne vzhľadu vytvoriť subšablónu s týmto názvom. Znovu zoberieme originál s názvom viewtopic_body.html, prekopírujeme k sebe. Editovaním si ho prispôsobíme podľa svojich potrieb – v ňom je práve definovaný vzhľad príspevkov v diskusnom vlákne. Ja som napr. odstránil postranný stĺpec s informáciami o prispievateľoch, medzinadpisy, zmenil som pozadie, farby, vzhľad nadpisov až do takej formy, aby to pri testovaní vyzeralo ako článok.
Potom som upravený súbor nahral medzi subšablóny. Ďalšie úpravy je už nutné riešiť v administrácii PHPBB3 (známy problém, že PHPBB3 všetky šablóny ukladá do databázy).
Ak sa nám podarilo všetko bez chyby, potom môžeme akékoľvek diskusné vlákno zobraziť v upravenom usporiadaní či vzhľade jednoduchým prepísaním názvu php súboru v URL:
Napr.
http://example.org/viewtopic.php?t=1014
zmením na
http://example.org/viewarticle.php?t=1014
Tým pádom môžem takéto upravené odkazy použiť ako položky v menu na hlavnej stránke (portálu) a na zobrazovanie rôznych informácii.
V samotnom diskusnom fóre sa už môžem rozhodnúť, či na takýto typ vytvorím samostatnú sekciu ale odporúčam takto zobrazované diskusné vlákna radšej zamknúť :-)
Konkrétny príklad:
* Upravený vzhľad a štruktúra
* Originálny vzhľad
Tu si už viete predstaviť, čo som potreboval zmeniť, čo odstrániť.

Môže sa Vám ešte páčiť...