Nokia N97 prichádza – deň 3.

Na noc som si nastavil budík a úplne vypol N97. Ráno to začalo pípať a po zrušení budíka ponúklo zapnutie.

Dashboard

Základným prostredím N97 je „dashboard“. Je to úvodná obrazovka obsahujúca 5 orámovaných obdĺžnikov na celú šírku a hore „napevno“ obdĺžnik s analógovými hodinami a vedľa nich najmenší pruh s dátumom a pod ním obdĺžnik so zobrazením profilu, ktorý sa strieda s názvom miesta, kde sa nachádzate (zisťuje sa z aktuálne zistenej polohy). Tých 5 obdĺžnikov (moduly) majú rôzny obsah a môžete si ho slobodne meniť z ponúkaných možností. Potiahnutím prstom doľava alebo doprava sa zobrazí ešte ďalšia obrazovka (ešte som neprišiel na to, či aj tam si môžem nasypať ďalšiu sadu modulov). Takýto typ dashboardu dôverne poznajú majitelia Windows Mobile.
Typickú matricu ikoniek (Grid View) s aplikáciami zobrazím stlačením tlačítka na prednej stene (vľavo dole). Tie je možné tiež usporiadať poprehadzovaním resp. vypnúť zobrazenie po ikonkách na obyčajný zoznam pod sebou (List View).
Moduly v Dashboarde môžu obsahovať všeličo možné, najčastejšie v spojení s „veľkými“ verziami nainštalovaných aplikácii a obvykle načítavajú z internetu aktuálne údaje a sú to teda moduly s počasím, náhľad do mailboxu, štyri ikonky aplikácii, štyri ikonky z kontaktov, modul pre zapnutie FM transmitteru či ovládanie prehrávača hudby.
Aktivovanie modulu prstom obvykle spustí príslušnú veľkú aplikáciu a teda plní to svoj očakávaný účel.

Problematické chovanie

Na boku telefónu je plastové posúvacie tlačítko (potiahnete a vráti sa naspäť). Je to „lock“ telefónu. Na mojom kuse telefónu sa občas evidentne chová chybne – pri potiahnutí by sa mal telefón odomknúť a zasvietiť obrazovku (a opačne). Niekedy sa obrazovka nerozsvieti a musím ho opakovane použiť.
Je to zrejme vlastnosť ale trochu ma to zarazilo: ovládacie tlačítko pre hlasitosť nereaguje v kľudovom stave telefónu. Ak neprebieha hovor, nemáte spustenú aplikáciu vydávajúcu zvuk, tak si hlasitosť nenastavíte. Pokiaľ teda chcete operatívne znížiť hlasitosť telefónu napr. preventívne kvôli prichádzajúcim hovorom, tak jediná možnosť je ísť do menu alebo prepnúť profil.

Pripájanie sa na internet

Tu je to spočiatku zložitejšie. Pri prvých pokusoch skutočne nemáte prehľad o tom, akým typom pripojenia vlastne idete na internet. Najprv som volil cestu ľavé dolné tlačítko, Settings, Connectivity, Wireless LAN a vybral som si nájdenú WiFi. Dobre je si nastaviť poradie priority uprednostňovania typu pripojenia voľbou Destinations v Connectivity. Tam v položke Internet sa evidujú všetky medzičasom pripojené WiFi body, mobilný internet operátora a trebárs aj služba Boingo (ak dobre chápem, nejaká aktivita okolo free hotspotov). Keď som si nastavil všetky WiFi, ktoré som obehol ako prioritnejšie od mobilného internetu operátora, tak snáď sa mi telefón nebude pripájať cezeň.
Telefón pri pokuse aplikácie o prístup k internetu začne chŕliť otázky, či môže a či sa má pripojiť tam alebo nie. Zrejme si vývojári prostredia uvedomili tento problém a vyriešili ho vypytovaním sa. Skôr by som uvítal možnosť jednoducho a dokonale deaktivovať mobilné pripojenie (resp. WiFi) napr. v nastavení resp. aj ako modul. Tým pádom by som získal vyššiu kontrolu nad platením za dáta resp. telefón by sa mi zaručene neprihlasoval na všetok WiFi bordel v okolí.
Pekná vlastnosť je blokovanie nájdených WiFi, ktoré však nechcem používať. Tie sa mi potom nezobrazia v zozname dostupných WiFi.
Už som to písal: ak máte WiFi router, ktorý nepripustí zariadenia s neznámou MAC, tak sa nemusí zobraziť v dostupných WiFi sieťach. Ušetríte čas skúmaním prečo N97 „nechytá“ WiFi router ani meter od neho. Povoľte MAC adresu N97 na routeri a už ho uvidíte.
Destinácie si môžete rozškatuľkovať ale je to len formálna záležitosť, aj bez toho sa na internet pripojíte.
Zdá sa mi, že v hornej časti obrazovky sú použité ikonky indikátorov moc schématické a maličké na to, aby ste rýchlym pohľadom zistili, čo je aktívne a čo nie. Prstom v tomto status riadku v hornej časti obrazovky však opäť aktivujem malé okno s rôznymi aktuálnymi stavmi (upozorneniami – napr. nový mail) a hlavne ikonka, ktorou sa rýchlo dostanem k zoznamu pripojení aby som ich zapol. Nahradzuje mi to ajfoňácky SBSettings.

Hudba, Rádio, FM transmitter

V N97 sú akési zvyšky MS-DOS (nič neobvyklé a známe roky) a tak pri prístupe k súborovému systému nájdete písmenka diskov C: D: E:. Interne má 32 gigabajtov kapacity, ktorá je už outofbox trošku zaplnená. Trochu ma zaujímali možnosť prehrávača a tak som skúsil náhodné mp3 a hrá to :) V podstate stačí ich kamsi nakopírovať – po pripojení sa Nokia môže správať ako USB disk – ponúkne to ako jednu z možností – nemožno teda naraz kopírovať súbory a dajme tomu synchronizovať – musíte si vybrať.
Po nakopírovaní hudby a spustení prehrávača je nutné aktualizovať knižnicu s hudbou – telefón si naindexuje rozpoznané súbory.
Nechcel mi však zobraziť obrázok s obalom CD aj keď som ho kvôli iTunes a ipodu v iPhone vkladal. Určite to nejako v tom prehrávači ide lebo zobrazuje defaultnú veľkú ikonku v obrazovke Now playing. Samozrejme vie hrať na pozadí.
Music aplikácia zahŕňa vstup do knižnice hudby v telefóne (teda bežný prehrávač), Music store a Rádio. Hudbu je možné „streamovať“ (presnejšie vysielať) vstavaným FM transmitterom. Rádio má RDS a v podstate je rovnaké ako na všetkých mobiloch aké som s rádiom videl. Nenašiel som však možnosť spustiť rádio na budík. Samozrejme bez pripojenia sluchátok (anténa) sa rádio nespustí a možno ho potom pustiť na vstavaný hlasitý odposluch.
FM transmitter je opäť všetko, čo poznáte a očakávate. Nastavíte frekvenciu a na nejakom FM tuneri ju naladíte. Nie som priaznivec tejto funkcie a tak ju ďalej neskúmam. Predpokladám, že ju využijete pri bezdrôtovom vysielaní aj na iný mobil s rádiom a s nenápadným sluchátkom môžete našepkávať :)
Prakticky všetko môžete posielať kam vás napadne. Jednou z ciest je komunitno-servisný portál ovi.com, ktorý slúži ako centrála pre synchronizáciu dát. Malo by to nejako prenášať obsah kalendára, maily, fotky, hudbu.
Podarilo sa mi však iba to, že som z mobilu odoslal fotku a objavila sa na ovi.com a potom som uploadol cez ovi.com mp3 a tú som vedel stiahnuť do telefónu (k čomu vlastne ani netreba nejaký extra portál lebo toto zrejme urobíte z akéhokoľvek webu ako download).

Video: prehrávanie a záznam

Vstavanou kamerou možno natáčať video a samozrejme ho prehrávať. V rámci pokusu s nakopírovaním mp3 som pridal aj nejaké xvid (či divx) ale zatiaľ som nenašiel možnosť či schopnosť telefónu prehrať nejaký viac štandardný formát videa. Pravdepodobne teda zvláda bežnejšie mobilné formáty ako m4v. Pri spustení aplikácie pre Video teda skutočne nájde mnou nakopírovaný súbor v tomto formáte.
Môj obľúbený trpaslík práve beží na N97 položenej pred klávesnicou. V tento moment je N97 prijatelným a odporúčaným zariadením pre všetkých fanúšikov RedDwarf!
Ikonku pivného krígľa pri videách som nepochopil. :)
A ideme ďalej…

Môže sa Vám ešte páčiť...