Keby som robil videocast

Čím by som sa mal vybaviť, pokiaľ chcem vytvárať dobre vyzerajúci videocast? V prvom rade si musíme určiť vlastné limity. Čas, ktorý príprave materiálu, nahrávaniu, spracovaniu a publikovaniu sme ochotní venovať. Prvý bod je vec invencie, rozhľadu a prehľadu v zamýšľanej oblasti. To je na Vás.


Do prípravy teda patrí hľadanie tém, zozbieranie faktov, zdrojov, sprievodnej grafiky a videa k nim. Nechať si pred kamerou vlastný ksicht bez strihov na obrázky či video začne ľudí nudiť.
V rámci prvotnej prípravy si zahrniem medzi povinnosti spraviť úvodnú sekvenciu so zvučkou (na 5 minútový podcast by 10 sekundová zvučka mala stačiť), potom záverečné titulky (resp. obraz textom typu „dovidenia, náš podcast nájdete na www…). Na oddelenie tém v podcaste si pripravím jingle (pár sekúnd) a prípadne aj obrazovku s titulkom, ktorý samozrejme prepisujem. Na OS X s radosťou použijem GarageBand (kopce samplov a loopov) a grafické predely vyrobím v čomkoľvek solídnejšom – bitmapový editor alebo si pohyblivé sekvencie urobím v iMovie. Na párminútové video netreba príliš veľa audiovizuálnych efektov. Jedna obrazovka na úvod, jedna na predely, jedna na záver. Jeden jingel a zopár hudobných podmazov, častokrát stačí jeden.

Jingle Slovenskej televizie
Nahrávanie sa skladá zo solídnejšej výbavy: nahrávacie zariadenia ako kamera, záznam zvuku. Kým kamerou môže byť aj schopnejší mobil, tak u mikrofónu by som už nešetril. Ak nie som schopný nastaviť si dobrý záznam zvuku na rôznych miestach, tak si vyhradím jeden priestor a krvavo si to odladím. Samostatný záznam zvuku a obrazu so sebou prináša nároky na ich zosynchronizovanie (to patrí už ku spracovaniu). Nahrávam v solídnych svetelných podmienkach a preto okrem kamery musím mať vhodné osvetlenie. Viac zdrojov svetla tak, aby nevznikali divné tiene. Čím horšia kamera, tým sa viac namakám pri osvetlení. Určite by som o tom chcel veľa naštudovať.

Príklad intra videocastu: znalci odhadnú, že to bolo robené v iMovie za pár sekúnd
Pred kamerou sa pozerajte do objektívu a majte pred kamerou alebo pred sebou stručný scenár v bodoch. Kľudne si namaľujte body na kusy papiera a vedľa kamery postavte výpomoc, ktorá vám bude tieto papiere držať v ruke. Modernejší ľudia si dajú pred seba laptop a tam majú scenár (veľkými písmenami, aby naň nemuseli čumieť priamo).
Videocast nie je nezostrihaných pár minút, keď čosi drmolím do kamery pozerajúc kamsi vedľa objektívu kamery. Pri nahrávaní niekoľkominútového videocastu musím mať vlastný natočený materiál o niekoľko minút dlhší a k tomu dostatok ďalšieho videomateriálu.
Spracovanie prichádza hneď ako som si zafajkal z prípravy všetky úlohy. Tu už sa možnosti líšia v tom, aký software na „poskladanie“ finálneho videa mám. Na počítačoch Apple ich už nájdete pod názvom iMovie. Finalizácia v iMovie môže byť zdĺhavá avšak tento program vie „zosypať“ dokopy fotky, hudobný podmaz, efekty, videosekviencie. Povedzme, že na párminútový kompilát treba pár hodín práce. Po pár dieloch sa už do toho dostanem a efektivita už bude vyššia – budem už mať dosť materiálu na grafické efekty, jingle, ktoré môžem opakovane použiť.
Výborná vec je na začiatok videa „strčiť“ 20 sekundovú videosekvenciu, kde v skratke pripravíte divákov na to, čo sa bude hovoriť. Potom zaradíte úvodnú grafiku (logo, zvučka atď.). Pri strihaní pamätajte na to, že jeden záber má trvať maximálne 15 sekúnd. Preto aj keď hovoríte minútu v kuse, tak po 15 sekundách ponechajte pôvodný zvuk a zobrazte nejaký obrázok k téme alebo pustite ilustračné video. Takto bude vaša hlava na obrazovke z minúty najmenej 15 sekúnd a maximálne 30 sekúnd. Ak máte DVE rovnaké kamery, tak natáčajte z oboch a kľudne strihajte do finálu zábery z oboch (raz záber na tvár a raz záber na hornú časť postavy).
Publikovanie nie je len vyhľadanie ďalšieho videohostingu – netestujte divákov tým, že neustále meníte hosting. Buď máte svoj a tam uploadnete video v 2-3 verziách (mobilná, SD a HD) alebo používate stále jeden a ten istý.
K uvádzaciemu článku je najmenej dôležité pastnúť „kód youtube“ s videom. Musíte zvoliť nadpis a hlavne popísať to, čomu sa podcast venuje. Textový popis je pre diváka dosť dôležitý.
Ak to má byť videocast, tak najdôležitejšie je navrhnúť si URL k RSS s videocastom tak, aby som ju nemusel meniť. Použite teda URL zo svojho servera (aj keď v konečnom dôsledku bude iba redirectom na iný server).
Overte si, ako nakoniec váš RSS zdroj pôsobí v rôznych prostrediach. iTunes, iPhone, Google Reader, webová stránka. Predstavte si, že by vaši díváci chceli sledovať videocast z rôznych HTPC, multimediálnych boxov typu Popcorn Hour. Skúste im to nejako uľahčiť.
Momentálne najpodarenejšie videocasty má digit.cz a pôsobí profesionálne. Pri nahrávaní vsadili na dvojicu moderátorov, kde nevadí jeden dlhý statický záber (kto uhádne prečo to nevadí?). Medzi nováčikov patrí videocast zo superapple.cz, kde Vláďa použil virtuálne štúdio, čo je výborný nápad. Potom tu máme denne vysielaný Letem světem Applem. Výroba denne vydávaného podcastu je už náročná a u LsA je to už kompromis. Určite mi budete vedieť dať tip na ďalšie solídne videocasty (nespomenul som všetky, čo poznám – ale minimálne ďalšie dva sú opäť o Apple).
TV
Ešte otázka prečo sú najlepšie videocasty o Apple? Robia ich majitelia Apple počítačov a tam majú solídne nástroje iMovie, GarageBand. S nimi sa dá začať veľmi dobre. Som si istý tým, že na PC existujú porovnateľné nástroje. Osobne som s nimi bojoval a až iMovie a GarageBand je pre mňa ľahšie stráviteľný. Najmä preto, že som hudobný invalid a napriek tomu som si v GarageBand vytvoril celkom pekné hudobné sekvencie.
Poznáte niekoho, kto by mohol na základe týchto rád nabrať odvahu a skúsiť nahradiť nám nudu vo vysielaní našich komerčných televízií?

Môže sa Vám ešte páčiť...