Link na RSS/podcast/videocast musí prežiť

Vytvoríte projekt a vysypete ho na web. K nemu nejaké tie moderné veci ako RSS. Ešte v časoch špekulovania nad projektom – v utajení samozrejme (takých blbov, čo s „projekty“ prezradia vopred chcem vidieť) si okrem plánu prežitia, plánu plnenia musíte poriadne vymyslieť aj niečo také ako je skalopevný odkaz na svoj RSS kanál.
Nemám nič proti tomu, keď sa URL RSS kanálu musí zmeniť. Pokiaľ však projekt ako tak plní svoju kontinuálnu úlohu, tak je neuveriteľne hlúpe zmeniť práve URL na RSS. V podstate rovnako hlúpe je zmeniť doménu „len tak“. Najhlúpejšie je zmeniť URL k RSS po nejakom „redizajne“ či primitívnej výmene šablóny vzhľadu. Najmúdrejšie nie je poskytovať k pidiprojektom samostatné URL a projekt, ktorý ich zastrešuje dostane akési degradované items do jeho RSS. Proste to všetko miešať ako guláš horedole.
Ako si však imunizujem URL k RSS? S chabými vedomosťami RSS je to až primitívne.
Predpokladajme, že môj projekt je www.example.org a nasadím naň nejaký Fictive CMS. Ten síce generuje RSS čojaviem v tvare www.example.org/syndication/?type=RSS2&items=all ale my na to kašleme. Vidíme predsa, že je to chaotická adresa a nejasne tušíme, že autor Fictive CMS sa zle vyspí a upgrade prinesie iné URL. Tadiaľto cesta nevedie. Nebodaj by som musel migrovať na iné CMS a to by malo tento tvar URL zasa iný.
V konečnom dôsledku je RSS len nejaký súbor vo formáte XML a keď pochopíte o čo v RSS ide – štandardizáciu, tak aj k URL k takémuto zdroju musíte začať pristupovať štandardizovane. A teda počas celého života projektu sa musíte brániť a to aktívne akejkoľvek zmene.
Najrýchlejšia cesta je určiť si adresu k RSS nezávisle na akomkoľvek CMS. Musíme ju vymyslieť šikovne, aby sa dala táto nezávislá adresa „prepojiť“ s tou naozajstnou.
Navrhneme si teda tvar URL taký, aby sa z tejto URL klientovi ozval nejaký PHP skript na mojom hostingu. Tento PHP skript už vie tú skutočnú adresu k RSS a len „posunie“ obsah XML súboru a teda niečo takéto:
* http://www.example.org/rss.php
Pokiaľ vládnete vedomostiam o nastavovaní presmerovaní, konfigurácie Apache, mod-rewrite, tak určite vymyslíte ešte krajšie tvary trebárs:
* http://www.example.org/rss
* http://rss.example.org/
V konečnom dôsledku ale na takto definovanej adrese ale sedí jednoriadkový PHP skript:
header(„Location: http://www.example.org/syndication/?type=RSS2&items=all“);
A ľudia na webe, v značke HEAD HTML šablóny a všade, kde sa dá musia vidieť iba odkaz www.example.org/rss.php – áno, musím sa namakať, kým poprerábam všetko v šablónach svojho CMS.
Primitívne, že? Ale aké užitočné! Teraz preinštalujete CMS a odrazu máte jeho RSS na adrese http://www.example.org/rss/rss2?id=2.0 a tak vojdete do svojho PHP skriptu a zmeníte ho
header(„Location: http://www.example.org/rss/rss2?id=2.0“);
a ľudia môžu stále používať www.example.org/rss.php – opäť sa namakám na zmenách v šablónach.
Pre veľa z Vás je to otrocká samozrejmosť. Neotravovať svojich čitateľov nezmyselnými a hlúpymi článkami „Zmeňte si link na RSS vo svojich čítačkách“. Proste je to najdementnejšia možnosť. O to viac, pokiaľ „musíte“ meniť URL k RSS kvôli pre čitateľa nepodstatným zmenám.
Ešte jedna rada: spočítajte si k svojmu projektu RSS kanály. Spočítajte si RSS kanály k všetkým projektom. Popremýšľajte nad tým ako celok. Všímajte si ako jednotlivé tvary URL vyzerajú. Ak je v tom chaos, niekde na začiatku ste vždy urobili veľkú chybu.
Zredukujte počty, upravte tvary RSS kanálov. A bohužiaľ tie pôvodné sa s vami povlečú ešte dosť dlho. Najmä ak ste ich po celom internete masívne propagovali. Istý čas si pomôžete 301 redirectom ale nie je to to najlepšie. Ak je však ten bordel tragicky veľký, tak si nad to sadnite, premýšľajte a potom opatrne si navrhnite zmeny. Zmeny na papieri opäť podrobte kritike. Svojej aj cudzej. A potom ich spojazdnite. Detailne a pedantne sa snažte o to, aby ľuďom neprestali fungovať čítačky.
Zahrnuli ste do svojho projektu podcast? Nie, nepotrebujete NOVÉ RSS. Žiadne nové URL. Pekne to integrujte do existujúceho. Nepotrebujete mať ten istý projekt s RSS, kde sú „články“ a separátne kde sú „podcasty“. Veď je to hlúposť.

Môže sa Vám ešte páčiť...