Povinné logovanie ISP a telekomov v Nemecku končí

Určite si pamätáte – štáty v EÚ začali firmám ukladať povinnosť uchovávať logy internetovej a hlasovej komunikácie. Týka sa to hlavne telekomunikačných operátorov a ISP.
Čo to znamená pre prax? Každá rozumnejšia firma si logy z podobných komunikácii ukladá sama od seba. Nie je na tom nič nenormálne a logy sú určené hlavne na riešenie technických a zákazníckych problémov. Ďalším dôvodom je firemná politika – únik informácii, vyhodnocovanie zákazníckych centier a pod.
Lenže štát sa do toho vložil tým, že má nárok kedykoľvek si tieto logy vyžiadať. Presnejšie, začal žiadať, aby si firma logovala komunikácie či chce alebo nechce. Nefungovalo to tak, že vyšetrovateľ by prikázal firme aby na konkrétne podozrenie zapla logovanie. Proste chceli mať paušálnu možnosť dostať sa k logom pričom táto povinnosť nemala zámer sledovať nikoho konkrétneho.
V Nemecku pár desiatok tisíc občanov protestovalo a súdy rozhodli, že takýto prístup štátu je protiústavný. Neznamená to, že firmy môžu prestať logovať. To budú robiť naďalej – keby to nerobili, tak sa technicky rozsypú. Znamená to ale to, že bez konkrétneho súdneho príkazu nemusí firma tieto logy odovzdať štátu. A zároveň sa obmedzí možnosť, že z takýmito dátami pôjdu kvantá zápisov o komunikácii iných klientov.
V konečnom dôsledku ide v prvom rade o bezúhonného občana. Ten má nárok pokladať záznamy o jeho komunikácii ako záležitosť jeho a prevádzkovateľa danej služby. Chce záruku, že ich firma nepredá tretej strane – komerčne alebo v rámci akejsi povinnosti voči štátu. Nejde vôbec o snahu zakrývať čojaviem komunikáciu teroristov. Ak existuje podozrenie, že niekde je vytvorená takáto cesta, tak predsa môže vyšetrovateľ požiadať prokuratúru či súd (?) o povolenie a s ním nabehne do danej firmy. A dostane požadované logy. Systém, že vyšetrovateľ proste nabehne do firmy a zabalí si disky s logmi – to je samozrejme protiústavné (v našich pomeroch).
Správu som počul v Rádiožurnáli 2.marca.
FOTO
Môžete skúsiť podcast s Rádiožurnálom. (odkaz patrí do čítačky schopnej sťahovať podcasty – iTunes a pod.)
Update: už to publikovalo SME.

Môže sa Vám ešte páčiť...