OS 4

Práve končí predstavenie ďalšej verzie OS pre iPhone. Zbežne to hodnotím ako VIAC noviniek ako pri uvedení tretej. Táto verzia sa už pomaly odpútava od hliníkového iPhone ale aj od jeho 3G potomka. Ešte viac ako trojka odlíšila prvú generáciu od druhej. Plne podporovaný je najmä 3GS.
Medzi základné novinky patrí API pre beh niektorých funkcií aplikácii na pozadí. Nebude to teda kópia správania nabúchaných počítačov s kvantami RAM. Rozdeľuje sa to na sedem API služieb, ktoré môžu aplikácie použiť a tým pádom aj po „ukončení“ aplikácie (povedzme, že posunutí do pozadia) sa môže aplikácia ozvať cez API používateľovi.
Príkladom je VoIP, kde môže prebiehať hovor aj bez „kompletne“ spustenej aplikácie – typicky Skype. Podobne bude fungovať sledovanie pozície (GPS ale aj cez BTSky).
Zaujali ma ešte lokálne push notifikácie, čo je tiež jedna z funkcií „multitaskingu“. Aplikácia sa môže ozvať aj keď „nebeží“.
Jobs sa venoval reklamnému systému, čo nás až tak nezaujíma – predpokladá, že veľa vývojárov prejde na model FREE aplikácii s reklamami. Ja tomu neverím. Nárast veľký nebude.
Keďže Apple má teraz obrovský potenciál v hrách, tak spúšťa herné centrum, ktoré budú môcť používať hry napr. na multiplayer. Otvorene pripúšťa, že je priamym konkurentom malých herných konzol. Je to tak.
Časťou prezentácie boli aj zlepšenia pre používanie iphone v podnikoch, ktoré nebudem všetky menovať, keďže sa im dopodrobna nevenovali a nič nie je lepšie ako si ich naživo odskúšať. Reči novinárov v tejto oblasti budú ešte mesiace zmätené a nepresné.
Jobs sa na začiatku samozrejme pochválil úspechom iPadu, na konci odpovedal na otázky novinárov a hlavná správa – potvrdzuje koniec apríla ako stále platný termín pre niektoré ďalšie štáty. Vraj vyrábajú koľko môžu.
Toľko dojmy a ja idem pátrať AKO A KDE zoženiem čo najskôr iPad. Viete o niečom?

Môže sa Vám ešte páčiť...