Niňajov svet v drese SME.sk

Amatérsky projekt zbierajúci hlášky komentátorov športových prenosov prevzalo SME.sk a je to tak narýchlo ušitý dizajn.
Nechcem sa venovať celkovému layoutu stránky, tam zatiaľ vidieť snahu dôjsť do cieľa so vzhľadom webov tejto rodiny. Takže sa nateraz uspokojuje s narýchlo vyrobenou hlavičkou – vpravo „proste športová fotka“ s prechodom do SME sivej farby, potom pokus o sublogo vedľa loga športovej sekcie. Celkovo sú v titulke 4 identifikovateľné subjekty a každý „zápasí“ o pozornosť. Chýba tam JEDEN majoritný, prevažujúci prvok. Ale to sa určite ešte nejako „utlápe“, takže nekričme dopredu, že je to „navždy“ zle.


Zvyšok webu je ZREJME opäť Pligg. Upravený proste tak, ako to prišlo. Mám pocit, že pred prevzatím bol nasadený čistý Pligg a hlášky sa do neho nasypávali ručne. Pôvodný web bol zrejme statickou stránkou.

Nepáči sa mi to a mám na to zopár dôvodov. Prvý je otázka, ktorú si treba klásť pri volení farieb a iných zvýraznení: Čo je tam vlastne dôležité? Čo by mohlo byť? Samotná hláška? Hlasovací box? Nerozoznateľná tvár v mikrofotke? Červený link Diskusia? Nezrozumiteľný ornament vpravo?
Myslím, že poradie dôležitosti je:
* text výroku
* autor a bližšie údaje k výroku (zdroj, miesto, vysvetlenie)
* hlasovanie (páči sa mi)
* diskusia
Vizuálne zmeny by mali teda rešpektovať toto poradie. Z radu výrokov by mal byť najvýraznejší (rozumej nie červený) a najrýchlejšie identifikovateľný práve text výroku. Teraz je skôr zatlačený ostatnými prvkami.
Fotka komentárora v terajšom stave je zbytočná – je príliš malá a nedodáva sledu výrokov žiadnu relevantnú informáciu. Úvodzovky vpravo sú úplne zbytočný ornament. Hlasovací box je príliš „diggoidný“ a skôr by sa mu hodila pozícia akú má „Like“ na Facebooku.
Ak by som chcel použiť nejaký obrázok, tak práve namiesto digg boxu by šla väčšia fotografia komentárora. Možno by som pre zlepšenie „grafiky“ použil natočenú fotografiu s rámikom.
Príklad záznamu:
Vhodnejsie
Silná inšpirácia Facebookom :) a navonok nevýznamné zmeny:
* fotka väčšia, je zároveň odkazom na iné výroky tohoto komentárora,
* text výroku je normálnym písmom
* „servisné údaje sú menším písmom a obsahujú meno komentátora, link Páči sa, link na diskusiu – meno komentároa je ten istý odkaz ako vo fotke. Páči sa je ajaxový a po kliknutí sa zmení na „Nepáči sa“.
* prípadný ďalší riadok rovnako veľkým písmom dopĺňa výrok
Odstránil som konkrétny počet hlasov, čo je podľa mňa prvok, ktorý odstráni nemiestne súťaženie a obiehanie počítačových učební s cieľom presadiť nejaký výrok s neoprávnenou výhodou.

Môže sa Vám ešte páčiť...