Situácia s čítačkami na iPade je už veľmi dobrá

Zostať pri „firemnom“ iBooks nemusí byť to najlepšie riešenie. Neviete ho totiž prepnúť na inverzné zobrazenie.
Našťastie hneď po uvedení iPadu som si mohol kúpiť čítačku readMe, ktorú odporúčam, pôsobí sviežo, dobre sa v nej číta, má silnejšie schopnosti konfigurácie.
Stanza, momentálny hegemón na iPhone nebola na iPade dostupná (kričím: iphone verzia je na čítanie na iPade nepoužiteľná!) ale už aj túto som si stiahol.
Pravdepodobne však zostanem pri readMe ale pre istotu odskúšam rýchlosť spustenia Stanzy s knihou a podľa toho pôjde konečné rozhodnutie.
Častou otázkou je schopnosť čítať knižky v iPade aj mimo jablčný obchod s knihami. Samozrejme to ide:
* do aplikácie iBooks dostanem knižky presne tým istým spôsobom ako hudbu – zoberiem knihu vo formáte epub myškou a pustím nad ikonou iTunes (proste treba ju dostať do iTunes a to je všetko),
* do readMe to ide tak, že si zapnete funkciu „web server“ v readMe a potom zo svojho počítača „uploadujete“ knižky vo formáte epub,
* do Stanza v záložke Apps dole obdobným spôsobom ako dokumenty iných programov,
Teraz otázka Palmknihy (PDB) a ePub. Historicky najúspešnejší formát je PalmDoc (PDB) avšak jeho podpora v rôznych čítačkách pre iPhone/iPad klesá. Poslednou aplikáciou, ktorá ho vedela bol textreader (a to je už dávno). Preto je nevyhnutnou výbavou nejaký konvertor do ePub. Tento formát sa momentálne začína viacej presadzovať a je treba vedieť pár základných faktov.
Knižka ePub je vlastne ZIP balíček, ktorý po rozbalení odhalí svoju jednoduchosť. Kapitoly knižky sú HTML (xHTML) súbory.
Truck
Za roky fungovania spravodaja som pri eknižkách zdôrazňoval, že PDF nie je najvhodnejší formát na čítanie knižiek. Je to odskúšaný fakt, nepolemizujte. Ja viem, že sa to načíta a zobrazí ale po stovkách knižiek pochopíte v čom je PDF neflexibilný.
Ak vás to neprešlo, tak PDF áno ale pre farebné magazíny a aj tam by som šiel skôr na HTML5.
Praktické rozdiely: PDA, iPhone, iPad
Knižky som čítal na PDA (s WM), na iPhone a teraz na iPade. Krátko som vyskúšal čiernobielu obrazovku PDA Palm ale nemôžem o pocite z čítania niečo napísať.
Dlhé roky som používal trojpalcové obrazovky PDA s PocketPC (WM) s čítačkou Haali Reader, čo bol dosť vysoký štandard. Od týchto čias viem, že potrebujem biele písmo na čiernom podklade. K nemu dospeje každý, čo o ebookoch neteoretizuje.
Potom som sa snažil nájsť riešenie pre iPhone a tam nakoniec bol komfort čítania rovnaký až lepší ako na PDA.
iPad je už niečo iné a aj lepšie aj horšie. Veľká obrazovka sa zdá byť pokrok. Nepopieram ale pre čítanie to nie je to najnajviac dôležitý parameter. V prvom rade treba mať komfort konfigurácie. Ako prvé treba stiahnuť jas (žiarenie obrazovky) a čím väčší, tým horšie. Na iPade musím nastaviť čierne pozadie a SIVÉ písmo. iPad je ťažší a aj to je zhoršenie oproti malému mobilu. Pre simultánne použitie by sa hodila schopnosť čítačky „synchronizovať“ pozície rozčítaných knižiek, co by mala ponúknuť app iBooks ale ostatné to tak ľahko vedieť nebudú. Dôležité je to pre ľudí, čo chcú mať dve zariadenia a na čítanie použiť to, ktoré je poruke resp. v danom prostredí je výhodnejšie.
eBookom sa venujem už roky: E-knihy prakticky a úspešne z roku 2005

Môže sa Vám ešte páčiť...