Stránkovanie položiek priebežne pribúdajúceho zoznamu

Predstavte si nejaký dlhý zoznam položiek na webe. Môže sa realizovať napríklad ako na webe 9GAG jednoduchým rozdelením podľa počtu položiek a parametrom pre stránkovanie je poradie stránok od najnovšej položky. Predpokladajme, že položky priebežne pribúdajú, v našom prípade sú veľmi často pridávané nové príspevky na web.
Stránkovanie v knižke


9GAG
9GAG
Rozhodnete sa prejsť si archív publikovaných položiek a tak dole na stránke klikáte na Next. Ste kdesi hlboko a medzičasom sa publikuje niekoľko nových príspevkov. Tie sú zaradené na prvú stránku a ostatné položky sa posunú. Keď kliknete na Next, už prezreté položky preplávajú a musím ich prejsť znova (opätovne na ne pozerám).
icanhascheezburger.com
icanhascheezburger.com
Takto popísaný systém príliš nevadí u webu, kde sa položky pridávajú sporadicky – typicky nejaký eshop ako je Alza.
ALZA
ALZA
Aby sme predišli možnosti, že pri listovaní archívom musí návštevník opakovane pozerať na to, čo mu priplávalo z predtým pozrenej stránky, môžeme zvoliť dve možnosti:
* stránky číslujeme odzadu, najstaršia stránka bude číslo 1 a pri listovaní sa je ich obsah už pevný a dá sa odkazovať dovnútra zoznamu s archívom s tým, že na ňom budú aj v budúcnosti stále tie isté položky,
* každá položka má svoje ID a stránkovanie je viazané na ne – začne od položky so zadaným ID a vypíše sa zadaný počet položiek a pri prestránkovaní sa posunie ID o tento počet položiek. ID položky sa samozrejme nemení.
Navigácia určená k stránkovaniu potom môže byť číslovaná a je na nás, či bude „odzadu“ alebo to otočíme. V oboch prípadoch však musíme počítať s priebežným pribúdaním článkov počas listovania. Pekným efektom môže byt nevtieravé upozornenie, že počas hrabania sa v archíve práve pribudli nejaké nové položky úplne na začiatku.
Nemyslím si, že eliminácia „preplavených“ položiek pri listovaní v archívoch je superdôležitá vec, ktorá musí vymiznúť – do archívov príliš veľa ľudí nechodí, aby im to vadilo. Dôležitejšie však je, že odkazy na konkretnu stránku v archíve nie sú „pevné“ a položky na nich len „plávajú“ a tak sa na tieto odkazy nedá spoliehať – pošlite konkrétnu stránku niekomu a kým sa k nej dostane už sú na nej iné položky. Toto už nie je celkom príjemné.
Vzhľad navigácie stránkami na konkrétnych stránkach ukazuje nakoľko im prikladá majiteľ webu dôležitosť. Niekedy ju neviete poriadne nájsť. Niektoré majú čísla tak malé, že sa musíte na moment sústrediť a trafiť správnu položku – rozpoznať, ktorá z troch šípok doprava je ďalšia stránka od „ďalšej položky“ či „posledná stránka“. Niekedy z nej ťažko odlíšite práve aktívne číslo stránky.
AGEM
AGEM
Priamym dôsledkom je potom skúmanie „marketérov“ a ich výsledkom býva konštatovanie, že ľudia nakupujú hlavne z prvých stránok. No samozrejme, veď klientom aktívne sabotujú možnosť stránkovania :) čo je vidieť práve u AGEMU, ktorý sa rozhodol proste vymenovať v jednom riadku pár čísiel, nejasne odlíšil aktuálnu stránku (áno, vpravo pridal separátne x/y, čo je nadbytočné) a hlavne nepridal tam dostatočne veľké, vizuálne odlíšené „stránkovacie“ tlačítka (dobrý príklad je 9GAG).
Chybou 9GAG je, že stránkovanie nemá aj hore ale to eliminoval možnosťou stránkovať stláčaním tlačítok na klávesnici, čo neustále pripomína na stránke vpravo dole.
9GAG klávesové skratky
klávesové skratky na 9GAG
Všimnite si na 9GAG aj „srdiečko“, čo je presne to isté ako „Like“ z Facebooku. Táto funkcia je vytvorená AJAXOM (stránka sa nerefreshne po kliknutí) a takto jednoducho si predstavujem aj funkciu „sledovať tovar“ na hociktorom eshope. Iste ste veľakrát prezerali tovar a chceli ste si rýchlo zapamätať, ktorý je pre Vás zaujímavý. Niekedy vám to web eshopu neumožní, niekedy to riešite cez bookmarky v prehliadači a inokedy je obdobná funkcia zložitejšia – napr. cez wishlist, pričom po kliknutí sa ocitnete v zozname wishlistu a už ste stratili nalistovanú stránku produktov.
Huste.sk
huste.sk
Na huste.sk je to skoro dobre, len neviem, či by šípka vľavo nemala byť radšej vľavo od čísiel, ktoré sú podľa mňa trochu natlačené na seba.
Záver
Pokiaľ vo Vašich zoznamoch veľmi rýchlo pribúdajú nové položky, zvážte stránkovanie „odzadu“, čím trochu pomôžete „archeológom“ skúmajúcim Vaše archívy. Nielen pre nich je však vhodné serióznejšie sa venovať vzhľadu lišty s navigáciou stránkovania. Nerobte z nej minimalistickú kostru z čísiel a zvýrazňujte najobvyklejšie položky (Predošlá a ďalšia stránka, aktuálna stránka).

Môže sa Vám ešte páčiť...