Doplnil som zbierku a mám tretí iPhone

Prvý hliníkový iPhone som dostal na v decembri 2007 a druhý iPhone 3G o na konci roka 2008. Spojazdniť ten prvý ma stálo celú noc pretože sa to proste robilo postupmi aké poznajú snáď iba ľudia pracujúci v konzolách unixu. Jailbreak a potom unlock pomocou zvláštneho zariadenia TurboSIM, ktoré sa priložilo ku SIM karte.


Je to podivné ale iPhone má od začiatku vlastne rovnakú koncepciu, ktorá stále vyhovuje. Áno pribudli nejaké veci ale v globále sú to drobnosti.
Hneď ako som videl iPhone, tak som ho veľmi chcel mať s väčšou obrazovkou ako surfovbátko. To mi nakoniec vyšlo až na jar roku 2010 a stal som sa vlastníkom iPadu.
Ten spôsobil, že som začal zanedbávať iPhone. Proste sa z neho stal viac telefón ako univerzálny prístroj.
Samozrejme som jasne vedel, že technicky je hlinikový telefón už prakticky uzavretá kapitola. Mám ho však rád, remeselne je to výborný kus a podľa mňa ďaleko lepší ako neskoršie plastové modely.
Áno, 3G a 3GS mi najviac pripomínajú mydlo. Biely je nepríjemný a som jeho vlastníkom. Čierny by sa mi hodil viacej ale nemal som to šťastie a dostal som 3G v bielej farbe.
Niekedy v júni som si jasne uvedomil, že vymeniť iPhone za novší model asi budem musieť. Nebudem zastierať dôvody:
* iPhone prvej generácie je už uzavretá kapitola, nikam sa neposunie a skončil trojkovým firmwarom. Nedá sa nič viacej čakať.
* iPhone 3G má na dnešok už mierne zastaralý hardware a je to cítiť práve v reakciách ľudí po upgrade na štvorkový firmware. Cítim, že už sa blíži jeho osud.
* Vymeniť za 3GS sa mi zdá stále malý dôvod a to napriek vymeneným rýchlym črevám. Mydlový tvar zostáva a nemôžem sa za ním hnať,
* Štvorkový iPhone je však rozumne iný vzhľadom ale nemení nič, čo by som zmeniť nechcel. Predná stena je nezmenená. Hardwarový rozdiel je dostatočný aby sa dal rozumne odôvodniť.
Vtip je v tom, že asi budem iPhone 4 viac používať ako telefón s minimalistickým rozsahom využitia jeho ďalšich schopností. Lenže budú rýchlejšie a výkonnejšie.
Takže synchronizácia s iTunes prebehne citeľne rýchlejšie. Firmware je najnovší a nebráni sa aplikáciam, ktoré mi na trojkovom firmware protestovali a odmietali ma.
Veľa recenzií iPhone 4 začínajú superlatívmi na všetko možné. Vynechám ich, veď ste ich veľakrát čítali.
Najhorší bod pre tento telefón je však jeho cena. Je neuveriteľné, že je drahší ako iPad. Je neuveriteľné ako ľahko sa to stalo a ako ľahko aj tak žne predajné úspechy.
Chýba mi popri 32GB monster verzií aj niečo úspornejšie. Na jednu stranu je cena za pár giga pamäte už teraz nebesky vysoká, ale predsa len by som uvítal trošku lacnejšie možnosti. Aj tá 16GB je niekedy priveľa.
Telefón sa mi v ruke drží trochu divne. Aj na 3G som nalepil koženú samolepku a potom to bolo super. A štvorka je celá sklená a stále ju chytám za boky lebo tam cítim ako „lepí“. Je však tenší a mám pocit, že je ľahší. Pocitovo je teda skladnejší a to je plus.
Objednal som si naň takú priesvitnú plastovú škebľu aby som ho nedoškriabal o tvrdé materiály (piesok a prach môžu mať tvrdosť skla a to teda nevyleštím).
Na tomto mieste by sa mi možno páčila akási unibody resp. hliníková konštrukcia. Vzadu miesto skla hliník. Ale to Apple neurobil.
Zmenou konštrukcie však všetko vaše príslušenstvo môže byť v ohrození. Drahý TomTom držiak do auta môžete predať.
Nabíjačka je silnejšia a totožná s tou z iPadu. Akoby mi to hovorilo, že ak už mám iPad, tak je hlúposť mať starý telefón.
Našťastie sa nič nedeje pri nabíjaní staršou nabíjačkou. Je tu však najhoršia správa. Ak ste kúpili iPhone 4 napríklad vo Veľkej Británii, tak po rozbalení ste zistili, že nabíjačka je akási divná. Je to monolit a môžete ju vyhodiť. Vlastne netuším ako vyzerá EU nabíjačka pre iPhone 4. Dávajte si na to pozor pri kupovaní v zahraničí.
Pri používaní je iPhone 4 super. Všetko rýchlejšie. Dokonca som si zvykol na foldre s aplikáciami a nepotrebujem na skrytie niektorých hlúpostí aplikáciu SBsettings z Cydia. Rovnako už mám aj ten multitasking ale najčastejšie ho otváram aby som ukončil z neho všetky ikonky, čo tam sú. Viem, že je to zbytočné.
Na multitaskingu mi vlastne chýba niečo výraznejšie na upozornenie, že aplikácia ho ovláda. Takže či má zmysel prepínať aplikácie alebo čo vlastne. Netuším, či sa mi aplikácia spustí nanovo alebo obnoví svoj stav alebo čo vlastne.
iPhone 4 som obratom jailbreakol. Kúpil som síce nezablokovaný kus ale k tomu o chvíľu. Chcel som dve veci: MyWi a SBsettings. Na prvom trvám kvôli internetu kdesi mimo domova pre iPad. To druhé je taký komfort.
Práve SBsettings ma prekvapil doplnkom Activator. Vynikajúca vec, ktorá mi umožnila prepínať WiFi tým, že pri otvorenom iPhone ním stačí zatriasť a prepne sa. (keď je zamknutý, tak to nefunguje). Activator totiž vie priradiť takéto ale aj iné funkcie v rôznych situáciach. Takže ak chcete napr. funkciu na stlačenie tlačítka na sluchátkach? Môžete. Alebo rôzne pohyby po obrazovke. Všetko ide. Dokonca aj spustenie konkrétnej aplikácie. Mňa uspokojilo iba to prepínanie WiFi.
Pozorujem niekoľko menších rozdielov. V prvom rade sa mi na iPHone 4 zdá, že WiFi sa prebudí rýchlejšie. Na doterajších telefónoch sa pri zamknutí WiFi po chvíli odpojilo a po odomknutí som pár sekúnd musel čakať na ikonku. Teraz je tu prakticky okamžite.
Obidva predošlé telefóny som musel aj odblokovať. Tento režim života s iPhone znamená dodržovanie niektorých preventívnych zásad. Musím odolať vtieraniu sa iTunes s oznamovaním nového firmware. Nesmiem trpieť pocitom, že musím mať najnovšiu verziu inak umriem alebo sa mi všetci budú smiať (vidia mi do telefónu?).
Musím vždy sledovať aký je vývoj pri lámaní iPhone a kedy výjde jailbreak a unlock. Musím sa v tom vyznať a musím si to vedieť spojazdniť. To všetko je čas, ktorý musím trpezlivo vydržať. Takže v realite si trebárs mesiace hoviete s dvojkovým firmwarom a potom keď už sa to nedá vydržať, tak prejdete na trojkový. V čase, keď už sa pomaly hovorí o štvorkovom a kedy je už jasné, že niet čo pokaziť.
Vtedy totiž je už dosť ľudí, ktorým dokážete uveriť, že nejaký návod z internetu naozaj funguje. Alebo prvé postupy sú už prekonané a najnovší návod je jednoduchší a bezproblémový.
Dôsledok som už spomenul, menej často upgradujete.
Život s jailbreakom a unlockom zároveň znemožnuje hladší prechod na novší firmware. Prakticky to totiž znamená začínať odznova.
iPhone má totiž funkciu, ktorá stále zálohuje telefón. Po upgrade je síce telefón čistý a prázdny ale obratom iTunes núka obnovu. Čo normálne urobíte a máte všetko po starom. Lenže s jailbreakom a unlockom sa to neoplatí urobiť. Funguje to ale občas sa vyskytnú podivné stavy. Dá sa s tým žiť tak, že upgradujete VTEDY, keď naozaj treba.
V skutočnosti totiž netreba upgradovať vždy keď iTunes niečo ponúkne. Samozrejme s telefónom, ktorý už netreba odblokovať je život jednoduchší.
Ja síce vyžadujem MyWi ale to už je moja osobná vec a nemusím sa trápiť ak by som ho omylom upgradol a chvíľu by nebolo možné telefón jailbreaknúť.
Toľko tieto aktivity, ktoré nebude veľa ľudí cielene robiť kvôli zvýšeniu funkčnosti ako ja.
Pokiaľ budete uvažovať o iPhone 4, tak si veľakrát za sebou zopakujte, či chcete takto drahý telefón. Nemá podľa mňa v sebe nič exkluzívne. Je to len ďalší iPhone, ktorý je trochu rýchlejší (no… hodne rýchlejší). Nedajte na ľudí, ktorí Vám budú hovoriť čosi ako „bude novší model niekedy vtedy“. Nič nevedia. Nikto nič nevie a oni najmenej. Len trieskajú blbosti. Áno, bude ale nikto nevie aký, kedy a tak. To platí aj o iPade.
Pokiaľ chcete ušetriť peniaze, kúpte si skvelý kompromis a to 3GS. Má ten istý výkon a trochu menej niektorých veci ako je predná kamera alebo slabší fotoaparát. Rozdiel v kvalite fotiek je téma pre diskusie na internete a nie pre človeka s mobilom, čo fotí nezmysly. Takže je to vlastne úplne jedno aj v tomto smere.
Možno najchladnokrvnejším dôvodom bude proste fakt, že to bude Váš prvý iPhone alebo už naozaj to s tým svojim 3G nemôžete vydržať a chcete ho posunúť ďalej.
Podľa mňa je iPhone 4 akousi reinkarnáciou krásy prvého iPhone. Nie celkom ale podaril sa. Preto sa Vám bude páčiť a neodoláte. Na toto je najlepšie impulzívne rozhodnutie.

Môže sa Vám ešte páčiť...