Chyba koncepcie: dva zajace flash ibanking a iphone aplikáciu neustrážite

iPhoneÁno, dnes objavili vážnu chybu v aplikácii pre internetbanking jednej banky, ktorá nedávno oznámila, že jej internetbanking už nebude webová stránka ale naprogramujú ju v Air (preoblečený Flash).

Vtedy sme všetci hučali, že je to krok späť z trendu univerzálnosti internetbankingu. Ledva sa zbavili hlúpostí ako java z internetbankingu a presne do toho istého skáču teraz.
Na námietky oznámili, že pre mobily urobia aplikáciu. Krásne? Nie ale nevysvetlíš.
Vtedy som hovoril, že už flash ibanking je hluposť a keď k tomu pridajú ďalšiu platformu, tak zrazu majú miesto jednej aplikácie „internetbanking“ naraz DVE (pridajú Android, tak tri) platformy. Obe sú úplne nezávislé. A kto sa cíti na to vychytávať obe?
Nečakal som však, čo sa stalo dnes. Jeden klient našiel v aplikácii informácie, ktoré by nemal vidieť. Nahliadal do údajov cudzích ľudí.
Čo na to? Moje okrídlené: ja som to hovoril.
Ani by ma to nesralo, je to vec tejto banky a jej klientov. Ale má to dôsledky aj inde. V bankovom prostredí to funguje tak, že obvykle banky neexperimentujú s novými vecami a skôr sledujú trendy a to najlepšie z nich si vyberú.
Svojho času som v už neexistujúcej banke nastúpil v časoch, keď ibanking bol plný javy. Úplná katastrofa, bolo prirodzené, že sa toho banky postupne zbavili. Lebo prišli rozumnejšie technológie, ktoré prax overila ako mňam. SSL, HTML, CSS, javascript. Prehliadače sa vyvinuli a konečne nastal stav, že nebol technologicky žiadny problém. Stačilo zostať v tomto trende webových stránok, ktoré samy o sebe poskytujú čaro univerzálnosti, dostupnost a dostatočnej bezpečnosti.
Teraz si predstavte, že jedna z bánk vybehne s čímsi takýmto. Neoverená vec – prax žiadna. Viete, čo to narobí s osadenstvom ostatných bánk? Manažeri sa rozkývajú a majú pocit, že aj oni musia urobiť tento krok. Aj oni musia mať iphone aplikáciu.
Rozbehnú stroj, ktorý v pohodičke fungoval na smer, ktorý si nikto neodskúšal.
Chcú to mať ale čo najskôr, žiadne testovanie, žiadne riešenie, ktoré má kdesi viditeľný cieľ – čo s tým chceme dokázať. Okrem cieľu, musíme to mať!!! a tento cieľ je KATASTROFA.
iphone4
Stane sa asi toto: nakúpia si iphony. Akože budú testovať a vyvíjať s dodávateľom. Urobia si výberovku a každý!!! nádejný nového kšeftu im bude klamať ako to zvládnu a ako rýchlo! Tak spáchajú nejakú aplikáciu, ktorá bude u dodávateľa premiéra (dajú to robiť tretej firme). V banke manažeri s iphonami nebudú ani tušiť nič o tom, čo to je mať iphone dva roky. Nerozlíšia, či taká aplikácia je vôbec k niečomu.
Toto všetko rozbehla jedna banka. A jej drobný problém s chybou aplikácie? Viete čo? Je to prkotina, nič závažné. Nič, čo by sa nedalo očakávať. Je to len dôsledok. Nie príčina. Tá chyba nie je príčina problému. Je to len dôsledok všetkého hŕŕ poďme rýchlo zalepiť nejaký problém.
Pekné je, že ešte nikto z nich sa ani len nepokúsil zainteresovať do takýchto noviniek ľudí, čo skutočne v danej oblasti majú aspoň prehľad. Dať si robiť aplikáciu pre platformu o ktorej nič neviem je zle. Musí sa to nasadzovať do prostredia, ktoré používam aj ja. Ten človek v banke musí ten ibanking používať v jemu dôverne známom prostredí. Roky dlhú prax neodrbeš tým, že si kúpiš iphone a o mesiac vydávaš aplikáciu. To isté dodávatelia, ak niečo nevedia, tak banke len povedia, že to zvládnu. A najmú si tretiu firmu?
Ako potom budú zabezpečovať vývoj oboch platforiem? Flashový ibanking alebo obyčajný webový a potom k tomu aj aplikáciu pre iPhone? Nebodaj pre Android? Neverím, že existuje firma, ktorá by to rentabilne zvládala a neexistuje dodávateľ, ktorý by mal roky praxe s vývojom v takto rozdvojenom prostredí.
Myslíte si, že len tak trieskam:
tri-iphone
Moje súkromné telefóny
Ak na ne pozeráte, tak by som vlastne mal skákať appláckou ovčáckou radosťou, že pre miláááška robia appky. Ale ja neskáčem. Prečo asi?

Môže sa Vám ešte páčiť...