Duálne čítačky elektronických kníh

Posledné mesiace sa rozpútalo peklo a geekovia masovo nakupujú Kindle. Je to fenomén a zrejme ide o ich nový identifikátor. Pred 20 rokmi sme závideli kamarátovu 386DX40 a hanbili sa za svoju 386SX16. Pred 10 rokmi nás mohol šokovať svojim iPaqom (zdedeným po šéfovi). Nie, nemyslím to ironicky, nemýľte sa.

Premýšľal som, ktorý z pripravených článkov pustím dnes von a rozhodol som sa pre tlak na pílu a pokračujem v ebook sérii a aj tak nemám na zbesilú facebook jazdu na SME.sk

Naopak. Tento vývoj je vlastne predzvesť rozvoja technológii. Geek je človek, ktorý sa nadchne a často si kúpi vec, ktorú ani poriadne nepoužíva (ako človek) ale má ju skôr z toho pocitu. Že to má, že sa v tom vŕta a hýčka to. Preto som sa vážne pýtal, prečo sú recenzie Kindle také prisprostasté a opisujú dokola hlúposti. Musel Jirka Bureš narušiť pokojnú hladinu svojho blogu a odpovedať mi jasným popisom toho (prečítajte si to!!!), čo by na Kindle malo zaujímať všetkých.
Pikoška: nadšený geek má tendenciu akú mávajú rodičia detí. Založia miláčikovi „album“, v ich prípade rýchlo skúmajú dostupnosť atraktívnych domén a registrujú si ich.

Typický geekovský text o Kindle: Všimnite si tento text nadšeného nováčika. Ja sa vlastne ani nečudujem, že zaprisahaný knihomoľ zmätene vyhlási čosi o voňajúcich knihách, otrasie sa a venuje sa tomu, čo sa s knihami robí. Páni, ak chcete sprostredkovať a presunúť nadšenie, prestaňte hovoriť o fulltextoch, zdieľaní, princípoch technológii. Dokonale človeka odradíte, prestane vnímať, lebo NEROZUMIE.

User: vypol sa mi počítač – volám admina. Prichádza admin, ťažko vzdychne, niečo si zamrmle pod nos, asi 10-krát sa otočí na mojej stoličke, kopne do počítača a ten sa zapína. Znova si ťažko povzdychne, stále mrmle a odchádza. On je proste šaman!
Admin: zavolali ma k užívateľovi – ten idiot sa stále točil na stoličke, až sa mu na ňu namotal kábel zo zástrčky. Ticho nadávam, rozmotávam kábel, odkopávam počítač čo najďalej pod stôl, zapínam ho, nadávam, odchádzam.

Nie, naozaj neironizujem nadšencov, znovu sa nemýľte. Je prirodzené, že geek nebude opisovať triviality ako používanie prístroja – veď to je jasné. Takže opíše proces ako sa k nemu dá dostať. Vzrušujúce objednávanie, čakanie, rozbaľovanie. Opis tlačítok, snaha snáď aj zisťovať aký procesor to má, koľko pamäte. Niektorí dokonca miesto základnej funkcie prístroja sa venujú vychytávkam. Ani jedna jediná recenzia sa nezamerala na čitateľský zážitok. Teda okrem hlúpostí ako „knihy voňajú“.

reading-book

V kľude vymenujú podporované formáty. Dokonca aj geekovia „kandidáti – už čakam balík“ si kladú otázky typu „PDFka na tom budem pozerať“. A šťastní majitelia prikyvujú, že PDFka idú. Niekto poznamená, že PDF síce ide ale nebudú z neho šťastní. PDFko postavené ako A4 proste NEBUDE poriadne použiteľné a môžete sa rozkrájať, nebude. Ani na „veľkom“ 10″ displeji. Stále je menší ako A4. Aj keď tvrdohlavci budú aj tak ďalej snívať, ako si v tom budú listovať PDFkami.
Elektronická čítačka nie je príliš dobrá na implantáciu listovania manuálom, príručkou, či Playboyom. Ide to ale to je všetko. Beletria, súvislý text. To je jediné, k čomu čítačka skutočne je. Preto sa tak málo dozvedáme o tom, ako sa na Kindle číta. Časť geekov sa pridlho drží predstáv PDF príručiek v Kindle.
Takto to ide dokola.

kindle-3-dx

Ja som teoreticky uvažoval, či mať Kindle bude pre mňa užitočné. Nie som v stave, že až Kindlom vstupujem do sveta ebooku. Takže si ním neriešim vstup do atraktívneho neznáma ako väčšina recenzentov, ktorí proste vhupli do čítačky a za pár dní nemohli vsať do seba toto prostredie. Nie ešte poriadne si overiť všetky teórie a odlišnosti praxe.
Prišiel som na toto: za dobrého svetla je Kindle vynikajúci. Zlé svetlo a už riešiš s Kindle fanúšikmi všetky možné svetielka, ktoré priliepaš ku Kindlu.

Kindle jsem si minulý týden objednal a už se nemůžu dočkat, až přijde. Jen nevím, jestli jsem si k tomu neměl objednat i to pouzdro se světýlkem. Nechtělo se mi za to dávat dalších 50 dolarů, ale teď si říkám, že by to bylo docela praktické. (citát komentára z Jirkovho článku)

Tu je to, čo mne v prvom bode nevyhovuje. Zapnem podsvietenú obrazovku a čítam (negatívne zobrazenie, stiahnutý jas, neotravujte ma rečami o svojich očiach, dík). Ak teda Kindle má rozšíriť svoje schopnosti, to svetlo má mať už v sebe. Bodka.
Druhá podstatná vec je – ak teda čítam knižku, chcem mať „distribuované“ stavy rozčítanosti. Toto majú klienti Kindle (software pre iPhone a iPad existuje) zvládnuté. Ale tým pádom som na týchto platformách obmedzený na infraštruktúru Amazonu a Kindle (to je samozrejmosť, len to pripomínam). Ale takto nejako by som to chcel. Nech chytím akýkoľvek prístroj, otvorí sa mi tam knižka tam, kde som ju nechal „otvorenú“. Pokiaľ to nejde a podmienky by ma nútili striedať prístroje (eink za svetla, ipad potme), tak musím jednu platformu ignorovať.
Lenže dá sa ísť z toho von. V prvom rade by som teda chcel duálnu čítačku. Musí spojiť výhodu „kindlovky“ a podsvietenia. Absolútne vyfantazírované by boli technológie, kde by na seba boli položené eink a LCD plus podsvietenie. Keď sa dá, svieti eink, keď je zle, frčí LCD. A oboje viem podsvietiť. Ja netuším, či ide podsvietiť eink!
Všetky tieto úvahy sa zakladajú na tých pár zmienkach ľudí, ktorí už na Kindle čosi počítali a postupne sa snažia niektoré veci riešiť. Typicky osvetlenie, potom riešia obaly, vkladanie knižiek (rôzne konvertovanie a problémy s tým).
Duálna čítačka by bola drahšia (oveľa). Kompromis je teda v zabudovanom podsvietení. Ak by bolo, zabudnem na iPad.

Môže sa Vám ešte páčiť...