Externé komentárové systémy: Disqus, IntenseDebate, Facebook

Čakáte popis, návod, recenziu alebo poradie najlepších? Nič z toho.
Pred dávnymi časmi sme tu mali webstránky, ktoré sa horkoťažko dali pozerať. Dnes sa takým stránkam hovorieva „ako z roku 1997“ alebo „to som videl na Geocities“.


Potom sa naštartoval motor a najskôr to boli „návštevné knihy“. Kto nemal na stránke guestbook? Tie boli buď vlastnoručné alebo všelijako od tretích strán integrované do stránky.
Potom sme outsourcing na chvíľu opustili a zároveň s weblogmi zapojili interakciu čitateľa s webom. Každý už mal komentáre pod článkami. To už bolo v časoch, keď sa unifikovala táto oblasť do dvoch hlavných formálnych skupín. Diskusie pod článkami, najčastejšie u masoviek a potom komentáre. Vzhľadovo ich odlíšite rozvetvovaním príspevkov, prirodzenosťou reakcií na reakcie. Komentáre sú striedme a autori vyžadujú obvykle len reakcie na text článku.
egov
Následne prišla vlna úspechov v návštevnosti, príchod idiotov a skepsa autorov z úrovne splaškov v komentároch. Najdrastickejšie to dopadlo tak, že komentáre postupne zmizli.
Samozrejme si formuláre všimli spameri a nakopla sa éra komentárového spamu.
Klinec do rakvy natívnych komentárov. Prešli roky diskusií ako blokovať dementov a spam. Niekto to vyriešil a niekto nie.
Nakoniec sa objavili profesionálne systémy na komentovanie a diskusie na webe. Majiteľ stránky si veľmi jednoducho integroval pod článok cudzí – outsourcovaný komentárový systém.
Asi najznámejšie sú IntenseDebate a Disqus. Samozrejme zopár stránok experimentuje s možnosťami aké dáva Facebook.
Nebudem popisovať jasné výhody a nevýhody.
Čo je však tradičný problém outsourcingu? Môžete sa stať rukojemníkom jedného systému. Predstavte si koľko komentárov máte pod článkami a odrazu sa objaví nejaký lepší systém?
Ako sa s tým vyrovnať?
Nepovažujte komentáre za niečo cenné a už vôbec nie ako platformu na ktorej stoji sloboda slova vašich čitateľov. Nechajte si komentáre otvorené len pre pár posledných článkov a oneskorené príspevky na stariny príliš nevnímajte. Možno jeho autor mal zvoliť priamy kontakt.
Premýšľajte o tom ešte pred nasadením. Inak sa dostanete ako jeden nový webzin, ktorý nasadil komentáre cez Facebook a tak limituje možnosť prispievať len na ľudí, čo majú tento účet. Prechod na iný systém už zabolí.

Môže sa Vám ešte páčiť...