Geotag Photos: len zaznamenávanie prejdenej trasy?

Dostal som aplikáciu Geotag Photos pre iPhone k odskúšaniu. Ide o českú aplikáciu v angličtine. Nasadil som ju na môj iPhone 4 a tak sa môžu moje skúsenosti líšiť pri použití na starších modeloch. V prvom rade mi Geotag Photos funguje skvele aj na pozadí, čo je ideálne použitie – telefón môžem normálne používať a na pozadí prebieha zisťovanie a zápis polohy.

Aplikace pro přiřazení GPS souřadnic do fotek pořízených libovolným fotoaparátem (kompakt, zrcadlovka)

Pri prvých informáciach som nepochopil a priznám sa, že stále nerozumiem presnému účelu aplikácie v spojitosti s fotografiami. Základný motív mi je jasný: mal by som zaznamenávať trasu a robiť fotografie. Dátum vyfotenia sa potom nejakým spôsobom spáruje s dátumami v zázname trasy a tak sa k fotkám priraďuje poloha.

Asi nejtěžší věc je vůbec pochopit k čemu aplikace slouží a k čemu ne. Vždy u každé recenze se najde několik lidí s tím, že Geotagovat fotky umí iPhone sám a že tato aplikace jsou jen vyhozené peníze. Ano každý iPhone geotaguje fotky sám, ale jen ty pořízené samotným iPhonem.


Program spolupracuje s webom geotagphotos.net a preto si na ňom musíte vytvoriť účet. Potom priamo z aplikácie uploadujete zaznamenané trasy.
Na začiatok je dobre si v nastavení aplikácie zvoliť interval zisťovania polohy. Osobne si myslím, že pevný časový interval je nevhodný pri presunoch, kde mením príliš často rýchlosť.
Settings
Radšej by som bol, keby aplikácia vypočítala moju rýchlosť a sama si budúci termín určila. Čím rýchlejšie idem, tým častejšie zaznamenávam. Autor však myslel na manuálne vyvolanie zápisu polohy ale k tomu už musím aplikáciu zobraziť.
Settings
Ďalší dôležitý parameter je zisťovanie polohy čisto z GPS alebo kombinovane aj z BTS. V druhom prípade sa vám môže stať, že zakreslená trasa bude podivne cikcak.
Na aplikácii oceňujem, že ju veľmi rýchlo uvediem do režimu zápisu, rýchlo vytvorím nový záznam (trip) a pritom nepotrebuje pripojenie k internetu. Až keď chcem ja, tak uploadnem trasy na internet.
V aplikácii je zabudovaný aj prezerač Google máp a funguje bez prístupu k internetu, ak som si predvídavo načítal okolie do cache.
Settings
Musím teda povedať, že ako záznamník trás je Geotag výborne riešený. Z webu geotagphotos.net si môžem trasy exportovať v rozumnom formáte GPX.
Settings

Aplikácia však nezostala len pri zázname trasy aj keď už tu by sme mohli skončiť a pochváliť.
Vo videu vidíte typické použitie aplikácie s foťákom. Finta je v tom, že nejde o fotenie z iPhone. Typicky totiž máte so sebou normálny fotoaparát. Ako sa to vlastne dá dohromady? iPhone a foťák musia mať nastavený identický čas.
Ako som spomínal, až potom si neskôr rýchlo spárujete fotografie s prejdenou trasou. Keďže bežný foťák nevie zistiť trasu, tak nezapíše do fotiek žiadnu polohu (GEOTAG).
Pri výlete teda urobíte približne toto: nájdete pekné miesto na fotografie, urobíte snímky a buď sa spoľahnete na iPhone 4, ktorý si potichu zaznamenáva polohu (v batohu mu to pôjde ťažko) alebo ho vyberiem, spustím aplikáciu a trebárs ťuknutím vyvolám zápis polohy.

Po návrate z výletu z aplikácie v iPhone uploadnem prejdenú trasu na geotagphotos.net a prihlásim sa na tento web. Do počítača vložím kartu s nafotenými obrázkami. Na webe je pod modrým tlačítkom Run the application umiestnená java aplikácia, v ktorej vyhľadám zložku s obrázkami (kliknem na Select).
Java
Zobrazia sa ich náhľady a teraz im musím pridať polohu. To urobím tlačítkom so satelitom.
Následne môžem fotografie uploadnúť napríklad do Picasa albumu a tam sa hneď umiestnia na správne miesto na mapách. Fotografie sa teda neuploadujú na web geotagphotos.net ale ich program zapíše do súborov s fotkami EXIF informáciu o polohe.

Ako vidíte program má vlastne dve úlohy, ktoré môžete kombinovať.
Chcete si iba zaznamenať kade ste chodili? Presne toto vie.
Chcete si hociaj dodatočne rýchlo pridať polohu k obrázkom? Ak ste mali zapnutý zápis polohy, tak nemusíte na nič myslieť, len to podľa videa „preženiete“ cez aplikáciu na webe geotagphotos.net a máte fotky otagované.
Neobmedzuje vás to teda pri výbere foťáku ani služby pre vytváraní galérii.
Myslím si, že aj keby ste nechceli s fotkami nič robiť, tak len a len záznamník trasy vyhovie vašim potrebám lebo aplikácia spoľahlivo funguje.
Bohužiaľ nejde prejdenú trasu nijakým spôsobom editovať (na webe), ak zistím, že sú v nej nezmyselné cikcaky, tak s tým už neurobím nič.
Aplikácia má teda širšie použitie ako pôvodne zamýšľali autori. Kľudne si ju zoberte na bicyklovanie alebo behanie.
* Geotag Photos web site – http://www.geotagphotos.net
* Geotag Photos – download & purchase
* Geotag Photos Lite – free download
Posledná správa od autorov:

Uz ho i jako zaznamnik cesty propagujem a to jako GPX logger ;-) Jinak taky pripravujeme (uz je v beta verzi) verzi pro Android, ktera ma jeste nejake uzitecne funkce navic a zjednodusene ovladani.

PS: v komentároch nemusíte vysvetľovať ako to funguje, video a aj text dokazuje, že som to nakoniec pochopil a iba som zámerne text začal opisom zážitkov.

Môže sa Vám ešte páčiť...