Ako sme zlikvidovali 50 km diaľnice

Musíme si už konečne priznať, že sme za ostatné 4 roky úspešne zlikvidovali úsek diaľnice medzi Bratislavou a Trnavou. To som vyhlásil na Facebooku a všimol si to Piki.
highway

Stručný prehľad ako sa to stalo

Pôvodná dvojpruhová diaľnica medzi BA a TT začala byť preplnená. Teda presnejšie v piatok podvečer a v nedeľu večer (pondelok skoro ráno). Vtedy sa k obvyklým cezpoľným z okolitých satelitov Bratislavy pridávajú týždňovkári. To sú ľudia, ktorí v podstate žijú v Bratislave ale rodinné väzby majú tak silné, že prakticky každý víkend vyštartujú „domov“. Vznikol dojem, že treba nejako rázne vyriešiť tento problém.
Pridáme pruh. Pôvodne výborný nápad, ktorý narazil na dva problémy. Ako ho spraviť a neminúť veľa peňazí a naopak kapitál získať. Politický. Technicky je totiž ešte jeden problém. Pridať pruh znamená skoro takú investíciu ako stavba kompletnej cesty. Zároveň s problémom, že ponad úsek je pár nadjazdov, ktoré sa nedajú len tak rozšíriť, aby sa tam tretí pruh vošiel.
Podľa noriem sa však dal urobiť efekt troch pruhov aj „premaľovaním“. Na tom nie je nič zlé. Tie pruhy boli omnoho širšie ako v skutočnosti treba. Aj po zúžení maximálne vyhovujú. Dokonca ani absencia odstavného pruhu nie je chybou ako sa snažia diskutéri zo SME.sk tvrdiť.
Potom sa rozpútala kampaň proti stredovkárom. Ľuďom, ktorí sa nechceli vzdať svojho štýlu jazdenia (nepozornosť, venovanie sa iným činnostiam, tlačenie sa, nedávanie smeroviek). Títo to argumentovali práve tým, čo bolo všetkým jasné – nie je odstavný pruh, pruhy sú užšie atď. Ich protivníci argumentovali tým, že stačí sa venovať jazde naplno, stačí sa častokrát len vyhnúť do pravého pruhu (najväčšia nevraživosť totiž vzniká ak si stredovkár jazdí vedľa prázdneho pravého pruhu a to dokonca v dlhej kolóne idúcej stredom), pustím auto za mnou a vrátim sa naspäť.
Nehovoriac o prípade, že pravý pruh je nariedko a skutočne nie je čoho sa obávať (vidím niekoľko sto metrov pred seba). Argument, že povrch je tam zlý? V strede je takisto poškodený.
bmw-3
Pri premaľovaní však došlo k viac chybám. Prvá bola kvalita povrchu a v začiatku nezmyselná existencia provizórnych aj bielych pruhov. To ľudí zmiatlo a zbytočne kričalo, že ide o provizórium. Druhá chyba bola v tom, že sa nemalo spustiť premávku do troch pruhov bez vybudovania HOCAJ provizórnych odstavných miest – kľudne aj s mizerným povrchom ale hlavne na úrovni vozovky. Tie mali byť aspoň tak v 5km odstupoch.
Jedna z najväčších chýb bolo nezmyselné skrátenie pripájacích a odpájacich pruhov. Najmä ten pri Senci mal byť skôr ešte dlhší ako pôvodne.
Za chybu považujem aj 90tku platnú skoro po odpojenie na Senec :) Na obchvate v Bratislave mala 90tka smerom von končiť už za IKEOu (zjazd na Galvaniho). V smere do Bratislavy sa mala rýchlosť znižovať postupne pri každom mieste, kde sa odpájajú trasy mimo obchvať až po IKEA, kde mala nabehnúť 90tka. Samozrejme trojpruh nemal končiť návestnou tabuľou BRATISLAVA.
Problémy trojpruh spôsobil len sprostredkovane. Chyba totiž je aj v tom, že vodiči sa neprispôsobili zmenám. Známi stredovkári s nutkaním vychovávať ostatných blokovaním. Ignorovanie faktu, že trojpruh si vyžaduje omnoho vyššiu pozornosť a sledovanie iných. Náš vodič sa tvrdohlavo správa ako keby jeho jediná povinnosť bola jazdiť svojim autom a pozerať na svoj rýchlomer.
K piatkovým a nedeľným návalom: ak je všeobecne známe, že existujú a predsa si v piatok o pol piatej namierim po obchvate na exit z Bratislavy, tak zrejme nemám nárok sa na kolóny sťažovať. Mám počítať s tým, že to prejdem na jednotke-dvojke až po Trnavu. Riešenie totiž existuje: vyradím jeden víkend a každý druhý sa vyberiem už vo štvrtok. Ja viem, niektorí to nemôžu…
Takže sme nejaký čas mali trojpruhovú diaľnicu, ktorá však vyriešila jeden problém. Stojace kolóny vozidiel. Toto sa určite stalo a potvrdilo to fakt, že trojpruh má zmysel. Napriek stredovkárom, ktorí neprišli na to, že ich kempovanie v tomto pruhu je najnebezpečnejšie práve pre nich. Darmo sme im opakovali, že pravý pruh nie je taký nebezpečný vždy ako tvrdia. Ak je totiž prázdny, tak naozaj vidia ďaleko dopredu čokoľvek by tam bolo. O to horšie dopadli tí, ktorí práve v strednom pruhu havarovali. Ako keby sa všetky nehody stávali len v pravom pruhu.
Po pár nehodách a výmene politikov kričiaci rozhodli premôcť spokojnú väčšinu. Tú, ktorá síce argumentovala v hádkach o trojpruhu, že situácia chce nielen dobre stavebne pripravený trojpruh ale aj vodičov, ktorí zmenia svoje správanie. A že v takom prípade sa dá jazdiť aspoň s vedomím, že projekt zmeny pokračuje ďalej.
Táto vláda sa však rozhodla k zníženiu maximálnej rýchlosti na tomto úseku a to dokonca odstupňovane. Prakticky vyrobila z tohto celého guláš okresky s pripojenými dvomi pruhmi ďalšej okresky :-)
Po takých úskokoch doľava, doprava, dopredu a dozadu miesto solídneho, jasne cieleného riešenia sa zavŕšila snaha zlikvidovať diaľničný úsek BA-TT.
Je to bežná cesta s bežným rýchlostným limitom bežnej lepšej okresky. Až na to, že to lepšia okreska nie je. Nič sa totiž na kvalite nezmenilo. Vlastne sa len pritvrdil bič na vodičov. Veľa z nich totiž žije v predstave, že „jazdiť predpisovo“ znamená dodržovať maximálnu rýchlosť. To sú tí, čo kvičia v diskusiách, že sa na nich ktosi tlačí a oni NEDAJÚ, nepustia. Pretože nepoznajú ďalšie pravidlá v predpisoch. Neuvolnia pruh ani keby ten pravý bol prázdny.
Som veľmi zvedavý ako a aké investície budú na tejto trase pokračovať. Je jasné, že sa už stavajú tie odstavné plochy. Tie však mali stavať zároveň s maľovaním pruhov a kosením kríkov v strede.
Ja sa však bojím, že do štyroch rokov sa nič vážne nestane. Stavby diaľnic by mali byť vzané z kompetencie ministerstva dopravy. Akékoľvek strategické rozhodnutia. Pretože tu už naozaj treba mať dlhodobú stratégiu, ktorá nemôže skákať podľa toho ako vysoko si pískne minister.
Všetci by sme sa však už mali vzdať predstavy, že máme diaľnicu z Bratislavy do Trnavy. Tá prestala existovať našou chybou. Nie ICH. Všetci sme sa podieľali na jej likvidácii.
Vraj chcú spoplatniť R1 z Trnavy do Nitry. Vačšiny nás to nezaujíma ale je to zaujímavá informácia. Skúste si totiž porovnať túto trasu s tým bordelom, ktorý som teraz popisoval.

Môže sa Vám ešte páčiť...