Ako to vyzerá so spoplatnením obsahu médií na internete

Bridí sa mi napísať na webe, lebo som neustále presvedčený, že vývoj smeruje ku elektronickým „magazínom“, ktoré nebudú klasickým webom. Môžu používať technológie vychádzajúce z tých na webe ale nemôžu byť „www.example.org“.
tbbt
Text je nudný, tak som niečo nezávisle pripojil na záver.


Na Živé porovnávajú už nasadený Murdochov systém s niečím, čo sme ešte nevideli.
Konštatujú, že zavedenie poplatkov za obsah zníži síce počty čitateľov ale zvýši príjmy. Na to netreba byť Einstein. Ak je reklama zložkou v príjmoch, tak pokles čítanosti nemusí byť na škodu, lebo platiaci čitateľ je lepšia cieľová skupina pre inzerentov. Môžu dokonca zvýšiť ceny inzercie. Nehovoriac o tom, že príjmy od čitateľov nemôžu nič iné ako stúpnuť (z nuly). Náklady na zavedenie sú jednorázové a na udržovanie systému nejaké pribudnú.
Slovenská verzia sa blíži: Systém Piano od firmy NextBig má byť spustený v prvom štvrťroku 2011. Tomášovi odkaz: pekný WEB2.0 názov :) Potvrdzuje sa cenník mesačné predplatné vo výške 2,90 eura za prístup na všetky zapojené weby.
Všimli ste si, že to nie je to, o čom píšem, to mi je jasné. Piano zamkne nejaký obsah na webe. Inak sa nezmení vôbec nič. Za naozaj nejasné vidím práve to, že vydavateľ sa vlastne sám rozhodne, čo zamkne. Takže predplatné je mačka vo vreci.
Ja totiž tvrdím, že predajný je prémiový obsah a v novej forme. Na web sme sa presunuli po tom, ako sme prestali kupovať noviny a časopisy.
Nezaujímavé teoretické reči. Tak poďme na druhý komentár:
Apple vládne tabletom. Vymyslel si kategóriu, sám sa zúčastnil pretekov a pochopiteľne vyhral. Takto by sa to dalo odpálkovať a ísť spať.
minority-report
iPad je podľa mňa revolúcia veľmi blízka sci-fi (Minority Report). Možno len pár idiotov ešte stále čosi splieta o USB, SD slotoch a iných nezmysloch a nechám ich tak. iPad ako vypnutý hardware sa neoplatí hodnotiť alebo porovnávať. Revolúcia je práve v odpútaní od klasického „na toto musím mať počítač“. Je to terminál ku službám a tu sa musí chytiť aj konkurencia. Alebo zostať tam, kde jej to ide – mezi počítačmi.
V novej kategórii ma pochopiteľne Apple 95 percent trhu. Toto je obrovský a strmý kopec. Napriek optimizmu „2011: rok tabletov“ v článku, nesúhlasím. Vyvinúť hardware – ok, to ide. Dokonca aj za čiaru prototypov. Kľudne. Lenže v tejto kategórii je význam hardware nepodstatný (vážne). Spomínaný ekosystém je záležitosť rokov. Nemôžeš vydať tablet bez toho, aby si ho nemal už napojený na služby, ktoré môžu zarábať. Musíš najprv presvedčiť ľudí, že o tieto služby stoja.
Veľmi krutá pravda: časť kritikov Apple sa sústreďuje na „kupovanie hudby, aplikácii v elektronických obchodoch“ a síce to nepovedia na rovinu ale skúsim to naformulovať: oni by chceli platformu, kde ich nebude nič limitovať v kradnutí aplikácii. Nechcú mať ani na očiach nič, kde by sa ukazovalo tlačítko BUY. To je aj základná myšlienka v ich kritike „nemá USB“, čomu sa dá rozumieť aj „nemôžem tam nakopírovať cracknuté aplikácie“. Prosím, v komentároch nerozvíjajte tému warez.
Podľa mňa rozvetvenosť hardwaru konkurencie ide proti schopnosti vybudovať okolo nich akýkoľvek fungujúci ekosystém. Bez toho sa nič konať nebude.
Paradoxne sa môžeme samovoľne k niečomu takému dopracovať aj cez rozmach ebook čítačiek. Tie určite priberú do svojich služieb okrem knih aj magazíny, neskôr podľa mňa aj noviny. Technológie farebných eink sa blížia.
Tak ako si myslím, že autá bez ropy nemôžu vyvinúť a predávať doterajšie značky, tak aj u tabletov (vrátane čítačiek) sa budú klasickí výrobcovia počítačov veľmi ťažko presadzovať. Ťahajú so sebou seba ale aj svoji klientov (ľudí, čo si všímajú ich značku a tak sú schopní o nich písať články alebo diskutovať). Takže názory úzkej skupiny ľudí žerú akékoľvek plány vojsť do kategórie tabletov bez záťaže. Veď stačí počúvať ich reči o tabletoch: „kým to nebude mať (niečo, čo mávajú počítače), tak si to nekúpim.“

Z toho dôvodu omnoho viacej nádejí vkladám do rozmachu predaja čítačiek a prenesene obsahu pre ne. Amazon je ten správny motor.

Vidíte? Nakoniec tieto dve správy majú toľko spoločného, že si súvislosti ani nemusíme vymenovať.

Môže sa Vám ešte páčiť...