Ukážte deťom tri malé prasiatka na iPade

Veľmi ma zaujíma oblasť elektronických médií, ktoré sa transformujú, skúšajú, triafajú alebo vracajú z nesprávneho smeru. Donedávna narážali na nevhodné platformy. Veľmi rýchlo sme prišli na to, že vnímanie z monitora počítača, obrazovky televízora, laptopu, mobilu, plagátu, knižky či časopisu sa proste líši. Médium nesúce informáciu (obrazovú, zvukovú či textovú) výrazne ovplyvňuje našu schopnosť sústrediť sa, prežiť si obsah. Môžu nás uspokojiť ale často sme frustrovaní a unavení nevhodným použitím nosiča.


Nová hardwarová platforma so sebou prináša väčšie možnosti ako len snahu napodobniť doterajšie existujúce média. Tablet, povedzme iPad, teda môže skopírovať listovanie knihou či časopisom. Vrátane ohýbajúcich sa stránok. Zabáva nás to pár sekúnd ale potom už vidíme, v čom je čo dôležité. Knižka na papieri je raz daná a knižka v iPade musí vedieť omnoho viac. Zmeniť si typ písma, veľkosť, pamätať si stranu, kde som prestal čítať. Akonáhle by bola len púha kópia vlastností papierovej knihy, tak by sme s tým neboli spokojní.

Tri malé prasiatka

3-pigs-big
Po čase, kedy na tablete uspokojíme svoje dospelé požiadavky, tak môžeme hľadať využitie tabletu aj v inej vekovej kategórii. Povedzme malé deti v kategórii, kedy skúšajú s rodičmi obrázkové knižky s krátkymi textami, ktoré spoločne prezerajú.
Idea ponúknuť na iPad takýto zážitok je výborná. Platí, že tablet musí ponúknuť okrem „obrázku“ stránky leporela ešte niečo viac. Zvuk, pohyb, hlasy, interakcia. Nie je to celkom animovaná rozprávka ale už to nejako reaguje.

Nech by aj leporelá existovali pre iPad ale ak by boli v cudzom jazyku, tak môžu byť sebelepšie. Nedali by sa u nás použiť a hlavne mohli by byť tématicky mimo naše lokálne zvyky. Predsa len by sme chceli tradičnejšie domáce námety. Na iPade však takéto veci naozaj nájdeme!

Ja vám chcem predstaviť tri aplikácie, ktoré sú priamo určené deťom. Isteže, nechať im drahý tablet nie je dobrý nápad. Všetky tieto aplikácie sú určené rodičom, ktorí spolu so svojim potomkom trávia čas. Obsluhujú technické záležitosti a na dieťa nechávajú samotný zážitok zložený samozrejme aj z predstavenia, ktorým rodič dopĺňa to, čo sa deje na obrazovke. Vlastne nič neobvykle s bežným leporelom.

iAdverti: publikuje originálne tituly a magické aplikácie. Veria, že kvalitné veci menia svet okolo nás k lepšiemu. iadverti.com

Od spoločnosti, ktorá sa rozhodla publikovať profesionálne leporelá pre deti som dostal do rúk tri aplikácie. Výbornými správami je, že nie sú to neumelé výrobky rádoby grafikov, čo včera čarbali buttony do webky ale na ich výrobe pracovali výtvarníci. K tomu si pripočítajte, že autorský tím je zo Slovenska.
Aplikácie sú multijazyčné a nemôžem mať nikomu za zlé, že sú primárne prezentované v angličtine. Trh nepustí. Po spustení však vidíte možnosť zvolenia si jazyka a to nespočíva len v textoch ale aj vo zvukoch.
Predstaviteľ vydavateľstva mi pri poskytovaní týchto vecí hovoril o prípravách ďalších knižiek, kde by chceli do príprav začleniť aj hlasy profesionálnych hercov a tak z ich produktov spraviť naozaj niečo viac ako statické leporelá.

Jednu interaktivitu však iPad z leporela neposkytne: ako dieťa som z leporel staval domčeky. Zrejme na to asi myslelo vydavateľstvo, keď mi poskytli jednu aplikáciu…

Najviac ma uchvátila grafika „knižky“ o troch malých prasiatkach. Berte to tak, že v oblasti magazínov na iPade som už dosť otrkaný. Mám dokonalú predstavu o ideálnom rozhraní a ovládaní elektronických obrázkových časopisov (pre dospelých a bez inotaja poprosím!). Máločo ma prekvapí. Z technickej stránky samozrejme ani tu nič nové.

Niečo iné je však výtvarná stránka a po vžití sa do veku pár rokov… jedna radosť.

Technická poznámka: Vydavateľstvo, resp. programátor, zvolili na iPad netradičný spôsob listovania v ich aplikáciach. Miesto gestom (horizontálne prstom z prava do ľava) musíte prst pridržať v pravom dolnom rohu asi dve sekundy. Ja som asi päť minút riešil tento problém. Je to ochrana aby dieťa náhodne nelistovalo stránkami? Neviem, je to však neobvyklé a nech to tam zostane ale chcelo by to prepínač, kedy si pridám na listovanie ešte aj gesto.

Elektronické leporelo výtvarne nevybieha zo štandardu kvality klasických vydaní takýchto publikácii. Páči sa mi, veľmi! Rozhodne pozdravujem výtvarníka tejto rozprávky.

Tri malé prasiatka: Kniha o známom príbehu zlého vlka a troch malých prasiatok ale v originálnom podaní s prekrásnymi ilustráciami od Dušana Koinoka.

Na jednej stránke sa po nalistovaní vlastne nič nelíši od papierovej. Lenže na pozadí hrá hudba. Prstom siahnite niekam. Prasiatka sa ozývajú. Niekedy sa veci hýbu spolu s prstom. Postavy vydajú po dotyku zvuk alebo sa sami pohybujú. Nie je to animovaná rozprávka, len jednoduchý pohyb obrázku po pozadí.
Myslím, že práve interakcia obrazovky je to, čo necháte na dieťati ako na to zareaguje. Pevne dúfam, že ho to veľmi zaujme :-)
Na tomto mieste musím spomenúť, že nechcem opisovať podrobne dej leporela o troch prasiatkach ani kde všade máte siahnuť, čim sa dá hýbať. Asi to nechám na vlastnú skúsenosť.

Multijazyčnosť leporela je vlastne ešte väčšia výhoda, pomerne jednoduché vyjadrovanie a možnosť konfrontácie toho istého textu (nejde bohužiaľ okamžite prepnúť stránku do iného jazyka ale ani som to nečakal) môže byť nástroj pre väčšie detí – ak sa nehanbia pozerať si leporelá.

Pokiaľ chcete niečo na deťoch vyskúšať siahnite po troch malých prasiatkach.
AppStore


Bol raz jeden kameň

stone-big
Podobne funguje ďalšia knižka s názvom Bol raz jeden kameň. Grafiku maľovala mladá výtvarníčka Denisa Stanislavová a námet je dielom Petra Pavlíka. Ovládanie už poznáme z predošlej knižky. Príbeh je podľa mňa vhodný trochu menším deťom ako predošlé leporelo.

AppStore


Sloník HUHU

elephant-big
Zvláštnejšim prípadom je tretia publikácia. Blíži sa viacej ku počítačovým hrám. Táto ponúka krabičku zápaliek a z nich staviame obrázky.

Vráťte sa do svojich detských čias a spomeňte si, ako ste si zo zápaliek stavali jednoduché obrázky svojich obľúbených zvieratiek. Môžete to teraz urobiť spolu so svojimi deťmi a ukážte im, čo všetko sa dá z obyčajných zápaliek vytvoriť a aké je to jednoduché.

AppStore

Natáčanie prebehlo na pravej ovčej koži s použitím zariadenia Apple iPad. Spracovanie videa prebehlo v iMovie na počítači Apple mini.

Môže sa Vám ešte páčiť...